16 carti prin care deschidem un nou an

0

Începutul fiecărui an ne găsește optimiști dacă suntem dependenţi de lectură. Ştim că orice s-ar întâmpla, găsim un licăr de umanitate în lecturile alese. De asemenea, discutăm despre cărţile apreciate și premiate în alte ţări, pe care le visăm traduse în limba română. Eu vă propun 16 cărţi de citit în ianuarie 2023.

Povești acaparante

1.Străinătate de Augustin Cupșa

Proza scurtă i-a făcut pe mulţi cititori să descopere literatura română contemporană. Augustin Cupșa, unul dintre cei mai talentaţi scriitori autohtoni, abordează subiecte precum nevoia de a cunoaște alt spaţiu, înstrăinarea sau dorinţa de realizare prin părăsirea locului natal, în povestirile din volumul Străinătate. Personajele sale au propria percepţie asupra cuvântului străinătate, dându-i o definiţie care să reflecte aspiraţiile, dar și deziluziile fiecăruia.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

2. Cititoarea de Raymond Jean

Dacă îţi plac acele romane în care niște cititori pot deveni ei înșiţi creatorii unor povești încâlcite, poţi alege și cartea lui Raymond Jean. În Cititoarea vei afla povestea unei tinere ce a renunţat la studiile universitare. Pentru a se întreţine dă anunţuri la mica publicitate prin care își propune serviciile de cititoare. Ajunge astfel să determine un copil să se apropie de lumea lecturii. Stimulează imaginaţia unui adolescent. Îi redă pofta de viaţă unei văduve de general. Însă la un moment dat, lecturile deviază spre imprevizibil, iar cititoare ajunge să fie supravegheată de poliţiști.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

3. Memoria aerului de Caroline Lamarche

Memoria aerului explorează memoria unui personaj feminin ce își derulează relaţia tumultuoasă întinsă de-a lungul a șapte ani. Protagonista își amintește de jocurile psihologice, de frustrările partenerului și de vocea altui bărbat ce i-a spus Dacă ţipi, te omor!

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Între Parisul Evului Mediu și Bucureștiul actual

4. Un paradis al învăţaţilor. Universitatea din Paris în Evul Mediu de Olga Weijers

Cei pasionaţi de istorie vor dori să descopere și poveștile din jurul marilor universităţi ale lumii. Una dintre ele este cea din Paris. Un paradis al învăţaţilor ne reamintește rolul primelor universităţi în scoaterea Occidentului din Evul Mediu întunecat, anunţând efervescenţa renascentistă. Vei citi despre organizare, ierarhii, conflicte și ciocnirea unor idei contradictorii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

5. Orașul găsit în cutie. O cronică afectivă a Bucureștiului de Gabriela Tabacu

Arhitecta Gabriela Tabacu a devenit mai întâi cunoscută în lumea literară datorită pseudonimului Kaya de Vos, ajungând la public datorită volumelor în care îmbină imagini ale orașelor emblematice, legendele și poveștile despre cupluri: Jurnalul unei iubiri imposibile și Iubire, semne și minuni: 10 povestiri. În noua sa carte, Orașul găsit în cutie descoperim povestea unei familii. Povestea este derulată în paralel cu marile schimbări din arhitectura Bucureștiului. Vei citi despre legătura dintre lumea afectivă și metamorfozele unui București adesea mutilat în tentativa unor de a schimba memoria colectivă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Marea istorie și istoriile personale

6. Ce s-ar fi întâmplat dacă…? de Niall Ferguson

Citind despre anumite evenimente ce au schimbat istoria, mulţi ne-am întrebat, mai ales în faţa unor pagini care descriau atrocităţi, Ce s-ar fi întâmplat dacă…? Este și întrebarea de la care pleacă Niall Ferguson. Alături de prestigioși colaboratori, ne propune curajos nouă călătorii printr-un timp imaginar. Ne invită astfel să ne gândim la progresele, dar și la problemele actuale, făcându-ne mai întâi să ne imaginăm cum ar fi fost lumea noastră dacă alţii ar fi ieșit învingători în marile războaie sau dacă anumiţi lideri nu ar fi fost asasinaţi.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

7. Moscova cea fericită. Marea din adâncuri de Andrei Platonov

Să renunţăm la ai mai pomeni pe artiștii ruși? Chiar și pe cei precum Andrei Platonov, ce au atras atenţia asupra răului făcut de un dictator? Mai degrabă îi citim, încercând să înţelegem cum se s-a ajuns unde s-a ajuns. Opera lui Andrei Platonov a fost redescoperită curând. Platonov fost unul dintre cei ce au atras atenţia asupra iluziei ţesute sinistru de propaganda stalinistă. Moscova cea fericită și Marea din adâncuri sunt două dintre scrierile sale esenţiale. Prin vocea unor personaje a tras un semnal de alarmă asupra dezastrului sovietic. Asupra marii minciuni care devenise omul nou.

Poţi comanda volumul de pe Cărtureșt

8. Me’med, bandana rosie și fulgul de zăpadă de Semezdin Mehmedinovic

Me’med, bandana rosie și fulgul de zăpadă este un roman având ramificaţii autobiografice. Semezdin Mehmedinovic relatează povestea familiei sale din perspectiva celor nevoiţi să părăsească Bosnia cuprinsă de război. Ajuns în Statele Unite, începe să revadă cu alţi ochi nu numai propria evoluţie și relaţia cu scrisul, dar și istoria Balcanilor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

9. Garcia Marquez. Povestea unui deicid de Mario Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa îi dedică o carte unui alt mare scriitor sud-american, de care l-a legat o mare prietenie. Garcia Marquez. Povestea unui deicid este o călătorie printr-un univers literar care nu încetează să ne farmece.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

10. Rezervă de Prinţul Harry

O confesiune ce poate spulbera multe dintre miturile unei monarhii luate ca model de mulţi oameni ce vor să trăiască într-o lume civilizată, Rezervă este considerată și una dintre apariţiile anului 2023. Indiferent de părerile pe care le au despre Prinţul Harry, o vor citi nu neapărat pentru a da verdicte, ci pentru a-și pune întrebări despre cum definesc ei înșiși datoria, loialitatea necondiţionată, devotamentul în raport cu anumite probleme traumatizante.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Reîntoarcerea la mitologia greco-romană

11. Cartea poveștilor, legendelor și miturilor greco-romane de William Hansen

Fiecare generaţie se întoarce la miturile greco-romane. Cititorii adesea revin pentru a le da noi interpretări. Pentru a găsi o punte între acestea și legendele din alte spaţii culturale. Antologia Cartea poveștilor, legendelor și miturilor greco-romane este considerată una dintre cele mai bune cărţi pentru cei dornici de a se orienta prin labirintul plin de zei și de eroi cu povești furtunoase.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Cărţi interesante pe care le visez traduse în limba română

12. Little Birds de Anais Nin

Nevoită să scrie și povestiri erotice pentru a se întreţine în perioadele de criză economică, Anais Nin, una dintre zeiţele interbelicului parizian, ridică la nivelul explorării cu prelungiri psihanalitice sau onirice tot ceea ce alţii ar fi împins către vulgaritate. Prozele scurte din Little Birds transformă fanteziile incandescente în sondări abisale ale psihicului. Atunci când scrie despre erotism, Anain Nin scrie de fapt despre complicatul labirint al inconștientului. Poţi citi recenzia aici.

13. I miei stupidi intenti de Bernardo Zannoni

Câștigător al Premiului Campiello în 2022, romanul I miei stupidi intenti are toateșansele de a deveni un bestseller internaţional.Debutantul Bernardo Zannoni folosește sensibilitatea unor povești cu necuvântătoare pentru a reflecta slăbiciunile umane. Jderul pe nume Archy este personajul principal al cărui parcurs amintește de un Bildungsroman. Născut în plină iarnă și rămas orfan de tata, va fi abandonat și de mama care-l va vinde unui vulpoi cămătar în schimbul hranei. Devenit servitorul vulpoiului, Archy va descoperi o viaţă dură. Însă dorinţa de fi din nou alături de fraţii săi nu-l părăsește.

Deși pare o poveste pentru copiii în a căror imaginaţie animalele vorbesc asemenea oamenilor, I miei stupidi intenti este un roman ce îi va atinge mai ales pe adulţi. Jderul Archy trece prin toate peripeţiile (adesea triste) din poveștile cu orfani ai marilor clasici. Poţi citi recenzia aici.

14. Nous sommes a la lisiere de Caroline Lamarche

Tot despre mesajele profunde transpuse în poveștile cu necuvântătoare este vorba și în volumul de nuvele Nous sommes dans la lisiere. Câștigătoare a Premiului Goncourt pentru proză scurtă, cartea lui Caroline Lamarche impresionează prin sensibilitatea ce învăluie sofisticata analiză psihologică. Nuvelele din volum vorbesc despre apropierea animalelor de oamenii aflaţi într-un impas. Anumite animale apar în viaţa personajelor pentru a le transmite un mesaj simbolic despre lumea lor interioară, despre cauzele problemelor și tristeţii ce riscă să pună stăpânire pe întreaga lor existenţă. 

În această carte animalele nu capătă însușiri omenești. Nu vorbesc asemenea oamenilor. În schimb mesajul este foarte bine receptat, deoarece ele apar exact în momentul în care dramele personajelor devin din ce în ce mai apăsătoare. Poţi citi recenzia aici.

15. Le livre de soeurs de Amelie Nothomb

Noul roman lansat de Amelie Nothomb îi confirmă talentul de a transforma legăturile din interiorul unei familii într-o poveste acaparantă. Le livre des soeurs descrie încercarea de a compensa lipsa de atenţie a unor părinţi indisponibili. De asemenea, este și un roman despre visurile unor surori de a-și face propria formaţie rock. Poţi citi recenzia aici.

16. Formas de volver a casa de Alejandro Zambra

Scriitorul sud-american Alejandro Zambra a fost deja tradus în limba română.Mulţi l-au descoperit prin romanele Bonsai și Viaţa necunoscută a copacilor. Are un stil aparte în care îmbină poveștile despre cupluri, misterul, delicateţea și istoria tumultuoasă a ţării sale natale, Chile. Dacă știi limba spaniolă, merita să citești și Formas de volver a casa. Este un roman despre maturizare prin reîntoarcerea la copilărie și adolescenţă. Regăsind-o pe cea considerată prima lui dragoste, personajul central ajuns la maturitate începe să înţeleagă cu adevărat istoria recentă a ţării sale. Acea istorie de care părinţii săi au încercat mereu să-l ţină departe.

Forma de volver a casa este si un roman despre schimbările memoriei afective. Despre legătura ei cu secretele și cu maturizarea literară. Poţi citi recenzia aici.

Leave a reply