Formas de volver a casa – Maturizare in Chile

0

Alejandro Zambra face parte din noua generaţie a scriitorilor sud-americani talentaţi. De cititorii din România s-a apropiat datorită unora dintre cele mai sensibile romane apărute în ultimii ani. Este vorba despre Viaţa necunoscută a copacilor și Bonsai, ambele traduse la Editura Curtea Veche. Datorită acestor două romane, vei dori să i le citești și pe celelalte. Unul dintre ele, care sper să fie tradus în limba română, este Formas de volver a casa, foarte apreciat în ţara natală a scriitorului, Chile, dar și de pe alte continente.

Cum era să fii copil și adolescent în Chile

Formas de volver a casa începe asemenea unui roman la persona I, în care personajul-narator își rememorează anii maturizării. Vei citi despre cum era să fii copil și adolescent în capitala chiliană din anii ’80.

Perioada maturizării este marcată de întâlnirea cu misterioasa adolescentă pe nume Claudia. Datorită ei, ajunge să cunoască partea întunecată a realităţii acelei epoci. Era o epocă marcată de crunta dictatură a lui Pinochet, dar și de încercarea de a-l înlătura de la putere.

Locuind în Maipu, orașul-satelit al capitalei, construit chiar pe locul fostei bătălii din secolul XIX ce a dus la independenţa statului Chile, transformată apoi într-o zonă ordonată, elegantă, locuită de stabila clasa medie formată în era Pinochet astfel încât să întreţină iluzia unei prosperităţi menite să mascheze teroarea ce plutea deasupra tuturor, protagonistul fusese ţinut la distanţă de problemele sociale și de convulsiile politice ale decadei ce a marcat trecerea de la dictatură la democraţia recucerită. Totuși, întâlnirea cu adolescenta Claudia îl face să descopre nu numai prima atracţie, ci însăși istoria ţării sale.

Detectivul istoriei secrete

Claudia îl transformă pe narator într-un detective particular. Îi cere să-l spioneze pe unchiul ei, devenit noul vecin al naratorului. Claudiua vrea să știe cine-l vizitează pe unchiul ei. Printre vizitorii nocturni este și o tânără abia ieșită din adolescenţă. El o va urmări și astfel se va aventura pentru prima oară departe de suburbia liniștită unda locuia familia sa.

Odată cu întâlnirile în care îi povestește Claudiei despre ce face unchiul ei, protagonistul își dă seama că familia acestuia este învăluită de secrete. Iar cel mai mare secret este legat de motivele aflate în spatele deciziei bruște a familiei de a se muta fără explicaţii suplimentare. Vreme de peste două decenii nu va mai ști nimic despre Claudia. Or fi devenit ea și ai ei niște dispărutţ? Acei desaparecidos căutaţi după căderea lui Pinochet, deveniţi victimele opresiunii?

Povestea despre maturizarea marcată de enigmele din jurul celei de care fusese îndrăgostit se întrerupe. Între amintirile trecutului și reîntâlnirea cu ea se desfășoară acea parte a cărţii dedicate prezentului unui personaj-narator devenit un scriitor mult mai conștient de istoria recentă a ţării sale. De marile drame colective. Ajuns la maturitate, personajul-narator ar vrea să o reîntâlnească pe Claudia pentru a găsi noi răspunsuri legate de tot ce se întâmplase de fapt într-un Chile al vulnerabililor abandonaţi sau hăituiţi, rămași în afara bulei de liniște iluzorie întreţinută în suburbiile clasei mijlocii.

Poveștile celor din familia Claudiei îi vor invada iar prezentul. Doar că de data aceasta vor închide un ciclu. Vor oferi acele raspunsuri necesare la întrebările protagonistului despre sine, despre un trecut falsificat. Naratorul vrea să participe în sfârșit la adevărata istorie a ţării sale. Sa descopere tot ceea ce adulţii precauţi din copilăria sa considerau un pericol. El mai vrea să stie și cum era să faci parte din rândul celor ce au ales calea rezistenţei. Al celor ce au sfidat instinctul de conservare. Așadar, o reîntâlnire aștepatată timp de douăzeci de ani îl găsește pregătit să accepte toate riscurile și detaliile răvășitoare ce vin împreună cu adevărul Claudiei.

Naraţiuni personale

Formas de volver a casa este un roman ce duce mai departe încercarea de recuperare a memoriei prin naraţiunile celor ce au participat la mica istorie. Rememorarea copilăriei și adolescenţei reflectă încercarea lui Alejandro Zambra de a explora modul în care unele familii au reușit să își izoleze copiii de pericolele reprezentate de dictatură. Ştiau că fiecare putea fi înhăţat și înghiţit de noaptea în care dispăreau pentru totdeauna cei bănuiţi de nesupunere.

Romanul Formas de volver a casa nu este doar o meditaţie asupra istoriei. Alejandro Zambra își folosește personajul devenit scriitor pentru a reflecta asupta nevoii de recuperare a trecutului prin literatură. Personajul său discuta cu fosta perteneră despre noul său roman. Despre blocajele apărute când ajunge la niște pagini în care ar vrea să își povestească anii copilăriei. La un moment dat, ai impresia că Alejandro Zambra ajunge să scrie de fapt despre modul în care izolarea de o realitate ameninţătoare îi face pe cei ce au trăit sub dictatură să își transforme existenţa într-o naraţiune paralelă, de parcă s-ar putea raporta la propria existenţă așa cum se raportează un scriitor ce își permite să traverseze când vrea graniţa dintre ficţiune și autobiografie, fără a le da celor din jur explicaţii suplimentare, deoarece scriitorului îi este permis totul, fiindu-i iertată orice formă de evadare din realitate.

Deși este un roman de mici dimensiuni, Forma de volver a casa are consistenţa unei povești multistratrificate, ce include mai multe genuri. Se îmbină romanul despre maturizare, suspansul unui thriller ancorat în istoria recentă și profunzimea unei meditaţii asupra legăturii dintre literatură, memorie și confruntarea cu adevărul colectiv pentru a înţelege mai bine dedesubtul aminrilor personale.

Poţi cumpăra volumul de pe Libristo.

Te invit să descoperi romanul unui alt scriitor sud-american – Las noches de Flores.

Leave a reply