![](https://www.cartifilmepasiuni.ro/wp-content/uploads/2022/08/Balkanik-Festival-2022_feature-image.jpg)
Balkanik Festival a revenit! Ritmurile exuberante și îmbinările inedite de influenţe te așteaptă în perioada 9-11 septembrie 2022 la Grădina Uranus din București. Artiștii care te vor face să dansezi frenetic la Balkanik Festival 2022 sunt: ONUKA (Ucraina), BABA ZULA (Turcia), ORANGE BLOSSOM (Franta), BUBLICZKI (Polonia), MESZECSINKA (Ungaria), TARAF FLAMENCO (Romania-Argentina), ARSEN PETROSYAN QUARTET (Armenia), SURORILE OŞOIANU (Republica Moldova), IARBA FIARELOR (România), ORIENTAL SESSION (proiect special din România).
Despre artiștii de la Balkanik Festival 2022:
ONUKA (Ucraina) se va auzi în premieră în România. Trupa este apreciată mai ales datorită iniţiativei solistei Nata Zhizhchenko de a revitaliza instrumente populare clasice (bandura și sopilka). Aceste intrumente au fost aproape uitate în perioada sovietică. Trupa a debutat în 2014. Primul album a devenit unul dintre cele mai ascultate în Ucraina. Îi poţi descoperi și aici.
BABA ZULA (Turcia) cântă pentru cei îndrăgostiţi de Istanbul. Îmbină ritmurile de pe Bosfor cu elementele unui rock’n’roll psihedelic plin de originalitate. Adună tradiţiile și le aruncă direct în dinamismul Istanbulului cosmopolit. Muzica lor a devenit faimoasă odată cu documentarul Crossing the Bridge – Souds of Istanbul, regizat de Alexander Hacke. Baba Zula au compus muzica pentru acest documentar. Îi poţi descoperi și aici.
ORANGE BLOSSOM (Franţa) au electrizat publicul de la Balkanik și în 2016. În cei peste 20 de ani activitate au reunit artiști și influenţe de pe mai multe continente. S-au făcut remarcaţi în anii ’90 când le-au propus occidentalilor un mozaic de heavy-electronic și ritmuri orientale. Noul album – Under the Shade of Violets – este o intersectare între un trip hop, new wave, pop-rock, muzică arabă și afrobeats. Îi poţi descoperi și aici.
BUBLICZKI (Polonia) va concerta în premieră în România. Este vorba despre un septet foarte apreciat în ţara natală. Înfiinţat în 2007, a fost invitat să concerteze în multe ţări.
MESZECSINKA (Ungaria) este una dintre cele mai apreciate formaţii de world music din Estul Europei. O poţi descoperi și aici.
TARAF FLAMENCO (România-Argentina) este un grup înfiinţat în 2022 de curatoarea Balkanik Festival, Ligia Keșișian. Muzicienii romi și argentinieni îmbină ritmurile andaluze și lăutărești cu vechile romanţe ce încântau inimile în Bucureștiul interbelic. Imaginează-ţi-o pe Maria Tănase acompaniată de muzicieni ce aduc în București atmosfera din Sevilla sau din Buenos Aires.
ARSEN PETROSYAN QUARTET (Armenia) duce mai departe tradiţia dudukului armenesc. Faima l-a purtat peste mări și ţări, până-n Orientul Mijlociu. S-a remarcat și prin colaborarile avute cu Steve Hackett (Genesis), compozitorul Ihab Darwish și oudistul Omar Bashir.
SURORILE OŞOIANU (Republica Moldova) este un cvintet fondat la Chișinău, în 1980, de etnomuzicologul Andrei Tamazlacaru. În 2003, Zdob și Zdub a înregistrat împreună cu apreciatul cvintet piesele DJ Vasile și Mioriţa. Poţi descoperi muzica lor și aici.
IARBA FIARELOR (România) este o trupă din Transilvania care abordează inedit genurile autohtone străvechi precum doina, cântecul de haiducie și cel războinic sau cel fecioresc, precum și balada populară. Îmbină aceste genuri cu niște ritmuri tribale sau jungle. O poţi descoperi și aici.
ORIENTAL SESSION este proiect special din România, prezentat în premieră la Balkanik Festival 2022. Radu Varga, Cosmo & Sfichy s-au lăsat îndrumaţi de artiști iranieni și turci din Germania. Radu Varga a fost influenţat mai ales de artiștii dornici de a duce mai departe tradiţiile muzicii persane și ale celei de pe Bosfor. Cosmo este un percuţionist ce are un doctorat în muzica romilor din Turcia. Lor li se alătură și acordeonistul grupului Stema, Sfichy Daniel. Acesta adaptează influenţele orientale pentru sonorităţile acordeonului.
Trailerul oficial poate fi văzut aici.
Primele 500 de Abonamentele early bird costă 75 lei, sunt deja disponibile. Le puteţi cumpăra de pe Eventbook, Bilete.ro și entertix.ro. Mai multe detalii pot fi găsite și pe site-ul oficial.
Va invit să descoperiţi și filmul Chess of the Wind.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
54 de recomandari pentru targul de carte Gaudeamus 2024
2 decembrie 2024UrbanEye Film Festival 2024
4 noiembrie 2024Les Films de Cannes a Bucarest 2024
25 octombrie 2024
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Gradinile Finzi-Contini – Prima iubire si amenintarea istoriei
5 octombrie 2024 -
Femeia cu pantofi bej – Capcanele din lumea ravnita
3 aprilie 2023 -
17 de carti acaparante citite in vara lui 2024
6 septembrie 2024
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Zilele Culturii Cubaneze 2023
26 octombrie 2023 -
Pictures of Fidelman – Un pictor american la Roma
21 decembrie 2022 -
Vanturile – Pesimism (profetic)?
4 iunie 2023