Pasiune simpla. Confesiunea adolescentei – Curajul lui Annie Ernaux

0

Tei vei îndrăgosti de stilul lui Annie Ernaux dacă îţi plac scriitoarele ce au curajul de a trece dezinvolt graniţa dintre ficţiune și autobiografie pentru a reflecta asupra modului în care literatura ne determină nu numai să ne revizităm trecutul, ci mai ales să încheiem un ciclu, o transformare, după ce realizăm cu adevărat, peste ani, schimbările produse de anumite evenimente ce ne-au marcat. În cele două microromane incluse în același volum – Pasiune simplă și Confesiunea adolescentei, evenimetele gravitează în jurul a două relaţii trăite intens, la vârste diferite. Actracţia incandescentă și magma senzualităţii eliberează gânduri, reflecţii, introspecţii pline de revelaţii. Atât pentru adolescenta devenită scriitoare, cât și pentru cititorii ei.

Descoperirea lui Annie Ernaux

Decernarea Premiului Nobel pentru Literatură din 2022 i-a făcut pe mulţi cititori din afara spaţiului francofon s-o descopere pe Annie Ernaux. Au fost impresionaţi de modul în care poate cuprinde o existenţă în mai puţin de 200 de pagini. Folosind un stil simplu, minimalist, Annie Ernaux te face să zăbovești asupra fiecărei pagini. Mai ales când începe să descrie transformările petrecute în urma unei relaţii tumultuoase. Vei spune că nu este prima care își strecoară trecutul în camuflajul ficţiunii. Însă modul în care scrie leagă capriciile memoriei involuntare și confesiunea de evoluţia ca scriitoare.

Pentru Annie Ernaux, orice legătura senzuală intensă are o prelungire în viitorul literar al unei femei. O ajută să-și distileze mai bine gândurile prin conștientizarea unor trăiri de care nu se credea capabilă. Să își privească limitele cum se dilată, lăsând-o să experimenteze ipostaze pe care nu le vedea comptabile cu personalitatea ei. O astfel de relaţie ce testează limitele este analizată pe cât de franc, pe atăt de fascinant în Pasiune simplă.

Femeia care trăiește această pasiune se lasă acaparată. Devine asemenea dependentului ce își așteaptă noua doză, fără de care ar intra în sevraj. Doza ei sunt de fapt momentele de voluptate în prezenţa unui bărbat considerat exotic, așa cum erau pentru mulţi occidentali cei veniţi din ţările slave. Întreaga existenţă a femeii ce se confesează se reduce la momentele erotice petrecute alături de un bărbat căsătorit. Aceste îi impune reguli pentru a se apăra de o eventuală dezvăluire a relaţiei clandestine. Sau de o posibilă intersectare dintre amantă și partenera oficială.

Amintirea unei relaţii acaparante

Vocea narativă feminină are curajul de a revizita lucid un moment al vieţii în care doar dorinţa mai organiza existenţa. Sau, mai bine zis, organiza existenţa în jurul unei obsesii, a unei dependenţe emoţionale, aruncând în haos tot ce nu ţinea de această relaţie clandestină. În cuvinte simple, Annie Ernaux reușește să redea complicatele schimbări din mintea acaparată de dorinţă. Intensitatea trăirilor devine asemenea unei explozii. Pulverizează orice apel al raţiunii. Orice formă de autonomie. Timp de câteva luni în care legătura ajunge la intensitate maximă, naratoarea din Pasiune simplă nu mai trăiește decât pentru întâlnirile cu amantul ei. Se confesează într-un ritm febril, cu o sinceritate pe care alte femei ar evita-o pentru a nu părea iraţionale, ridicole, sclavele unei obsesii.

În Pasiune simplă, scriitoarea Annie Ernaux nu se oprește la amintirile despre o relaţie ce i-a scos dorinţa din matcă. În anumite pagini ai impresia că rememorarea legăturii nu este decât un pretext pentru a-și pune întrebări despre cum poate literatura să cuprindă o experienţă de o asemenea intensitate afectivă. Cum este mai bine să cuprinzi o astfel de relaţie. Sub forma unui jurnal, a unei analize psihologice? Sau pur si simplu prin expunerea directa a unor amintiri din trecut, nefiltrate prin apelul la tehnici literare.

Revizitarea unei veri pline de schimbări

Tot despre o pasiune intensă este vorba și în Confesiunea adolescentei. Doar că este vorba despre acea pasiune însoţită de prima experienţă erotică. De la Annie cea matură, ce se abandonează în euforia simţurilor explorată în Pasiune simplă, cobori treptele memoriei și o întâlnești pe Annie de la 18 ani.

Annie din vara lui ’58 trăiește altă euforie. Aceea a primelor clipe de libertate. Scapă de vigilenţa maternă și de a regulile școlii ţinute de maici, unde studiase până atunci. Își ia un prim job, acela de supervizoare într-un loc destinat organizării taberelor de vară. Aici avea să-l întâlnească pe cel pentru care va simţi prima oară atracţia sexuală. Va deveni și primul ei partener, atrăgând-o cu trăsăturile sale ce aminteau de Marlon Brando.

Prima experienţă sexuală este urmată de prima conștientizare a dublei măsuri aplicate femeilor. În vara lui ’58, lumea nu se descotorosise încă de mentalităţile machiste. O tânără inteligenta, care își asuma sexualitatea, era blamată. Se răspândeau bârfe despre ea. Însă Confesiunea adolescentei nu este despre rușinea inhibitoare. Este o carte despre evoluţia psihologică, despre curaj și conștientizarea feminităţii.

Maturizarea unei scriitoare în devenire

La 18 ani, Annie Ernaux avea maturitatea unei mari scriitoare în devenire. Acel gen de scriitoare ce leagă sexualitatea de cunoaștere. Prima experienţă sexuală îi deschisese mintea cu privire la nedreptatea ce devenea toxică în relaţiile dintre femei și bărbaţi. De asemenea, o ajutase să conștientizeze polarizarea socială. Annie Ernaux venea din clasa de jos, a celor având părinţi fără studii înalte, conform stratificării sociale acutizate în Franta postbelică de dinainte de Mai ’68.

Dacă în Pasiune simplă parcurgem cronica unei imersiuni totale în magma voluptăţii, în Confesiunea adolescentei vedem cum evenimentele se întind și dincolo de rememorarea experienţei acaparante. Experienţele personale devin ferestre către schimbările sociale ce anunţă marile mișcări din anii ’60. De aceea paginile din Confesiunea adolescentei pot sta alături de cele scrise de sofisticatele observatoare ale unei generaţii. O vei aseza pe același raft unde stau privilegiate cărţile unor scriitoare iconice precum Simone de Beauvoir.

Poţi comanda volumul de pe site-ul Anansi, Libris, Cărturești.

Te invit să descoperi și articolul despre cartea Invenţiile ocazionale.

Leave a reply