August is a Wicked Month – O vara imprevizibila
August is a Wicked Month îţi dă impresia că ai descoperit unul dintre cele mai intense romane despre o vacanţă de vară ce poate schimba nu numai parcursul unei existenţe, ci și percepţia personajului feminin central asupra sensului dat propriei vieţi. Un sens al vieţii care, în stilul anilor ’60, nu poate fi valid fără a include senzualitatea, acea trezire a feminităţii libere, cu a ei voluptate neîngrădită. Nu întâmplător acest roman scris de Edna O’Brien a fost interzis în multe ţări în anul publicării (1965).
Citind August is a Wicked Month ai impresia că ultima lună a verii se află sub influenţa unui zeu capricios. A unui zeu căruia îi place să amăgească pământenii. Să îi arunce din apele calde și liniștite ale huzurului direct în furtunile unui destin de care nu pot fugi. O astfel de pământeană ademenită de vara meditaraneană este și Ellen, personajul central. Ea nu trece neobservată. Are trăsăturile și capacitatea de seducţie demne de o Afrodită deghizată într-o Brigitte Bardot pe Riviera Franceză. Protagonista nu vine din Franţa, dar ajunge să se regăsească în această ţară.
O invitaţie pe Coasta de Azur
Ellen nimerește pe Riviera după ce mariajul i se destramă. În vara ce îi va schimba întreaga existenţă copilul ei își petrece vacanţa mai mult alături de tată, iar noul iubit devine și el distant. Rătăcind plictisită prin vara londoneză, ajunge în faţa unei agenţii de turism. Posterul reprezentând imaginea idealizata a verii franceze o determină să intre și să se lase pe mâna unui convingător agent de turism.
Biletul de avion o ia din Londra dezamăgirilor în dragoste și o aruncă direct în vârtejul senzual de pe Riviera. O așteaptă un sejur de zece zile. Speră la zile de răsfăţ. De asemenea, speră să trăiască aventuri amoroase cu bărbaţi având farmecul celor ce defilează la Cannes ori la Nisa. Doar acţiunea se petrece în deceniul în care filmele transformau Riviera Franceză în noul Olimp al eleganţei trăite senzual.
Imediat ce Ellen pune piciorul în agenţia de turism, ai impresia că te-a luat și pe tine în vacanţa ei. Îi vei fi cea mai bună prietenă în sejurul în care și-a propus să-și redescopere feminitatea, să redevină irezistibilă, pentru a uita de mariajul eșuat, dar și de noua dezamăgire amoroasă pe care iniţial o crezuse șansa de a se regenara afectiv. De fapt, succesul romanului i se datorează adevăratului personaj plin de magnetism. Acesta este Coasta de Azur. Iar Edna O’Brien reușește să te facă să te simţi asemenea unui oaspete așteptat la unul dintre cele mai frumoase hoteluri. Genul de hotel aflat lângă buza mării, înconjurat de grădini luxuriante, cu palmieri semeţi (ca-n grădina închipuită a raiului pe pământ) și cu terasele deschise generos către nelipsita priveliște de un albastru nemărginit cum doar în visul mediteranean mai vezi.
Vacanţa palpitantă precum un film
La început, vacanţa lui Ellen pare un vis. Un adevărat răsfăţ. Ai impresia că s-au întâlnit culorile verii eterne imortalizate în picturile lui Matisse ori ale lui Henri Lebasque. Lor li se adaugă lejeritatea personajelor ce mimează detașarea în faţa marilor drame din cinematografia anilor ’60, libertinajul ce maschează golurile afective (devenite uneori abisuri) ale personajelor dintr-un roman scris de Francoise Sagan și luxul risipitorilor din romanele și povestirilor scrise de Fitzgerald. Mai bine zis, Edna O’Brien aduce în viaţa personajului său o restrospectivă a ipostazelor umane mitologizate în cărţile și filmele având pe fundal Coasta de Azur.
În vacanţa palpitantă precum un film, Ellen se abandonează simţurilor. Capătă exuberanţa euforică a unei tinere abia ieșite din adolescenţa petrecută într-un orășel conservator, nimerită brusc într-o lume unde oamenii emancipaţi nu-și refuză nici o plăcere. În această lume seducătoare desprinsă parcă din scenele unui film estival cu farmec retro întâlnește personaje ce fac din Riviera o petrecere continuă. Intersectarea cu o tânără dezinvoltă va duce la o altă întâlnire. Aceasta din urmă îi va schimba nu doar planurile de vacanţă, ci și viaţa și modul în care va gestiona trauma lăsată în urmă de vestea devastatoare a unei morţi.
O petrecere continuă
Ni se amintește că Riviera este pentru femeile atrăgătoare ce este Parisul pentru artiștii vizionari: un loc unde hazardul mijlocește cele mai intense întâlniri. Forţa de atracţie, de care începe să redevină conștientă, o aduce pe Ellen în inima unui grup format din mondeni. Este un grup în care par să se fi întâlnit personajele din epoca lui Francoise Sagan cu petrecăreţii interbelici ai lui Fitzgerald. Din el fac parte și vedete americane de film. Petrecerea lor începe la restaurantul hotelului unde ia cina și Ellen. Urmează propuneri ademenitoare la splandida vilă a unuia dintre vedete. În timpul unei astfel de petreceri, Ellen îl cunoaște pe Bobby, un șarmant actor libertin.
Atracţia dintre starul american și Ellen este greu de ţinut în frâu. Totuși, ei pendulează între apropieri și tachinări, într-un ritual evaziv. La un moment dat, tachinările ce promit o simplă aventură încep să ia altă formă. Mai ales după ce Ellen afla o veste care îi bulversează existenţa.
Roman dedicat emancipării feminine
Edna O’Brien a scris romanul într-o perioadă a emancipării. O perioadă în care multe romane erau o pledoarie pentru dreptul femeii la eliberarea simţurilor. Pentru dreptul de a se bucura de senzualitate fără a se mai simţi vinovată, fără a mai avea impresia că se dărâmă templul datoriei faţă de familie și al armoniei din relaţia mamă-copil dacă ea își permite să fie și iubita îndrazneaţă după divorţ, nu numai prezenţa maternă si prizoniera unei abstinenţe autoimpuse după divorţ. Așadar, August is a Wicked Month este și o reflecţie asupra feminităţii. O desfășurare sofisticată a numeroaselor ipostaze asociate ei. De asemenea, romanul impresionează prin decizia scriitoarei de a nu-și pedepsi personajul feminin. Nici măcar după ce face din senzualitate o armură în confruntarea cu dureri sufletești ce îi iau lumea cu asalt.
Poţi comanda romanul de pe Cărturești
Te invit să descoperi și filmul spaniol Madre.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Varsta fragila – Pericolul mostenit
2 octombrie 2024Eu raman aici – Povestile unei comunitati pierdute
30 septembrie 2024O insula mai mica – Istoriile Italiei
29 septembrie 2024
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Nostalgia – Napoli care stie sa astepte
26 octombrie 2023 -
Jeanne du Barry – Te va surprinde
26 noiembrie 2023 -
Nord Sentinelle – Corsica din afara sezonului
27 septembrie 2024
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Marinarul-Pagini cum n-ai mai citit pana acum
18 septembrie 2022 -
Ne vedem in august – Nostalgia reintoarcerii
29 martie 2024 -
The Black Sea Film Festival 2023
3 septembrie 2023