Cand stelele se intuneca – Forta unui veritabil cameleon literar

0

Trepidantul roman Când stelele se întunecă te face să afirmi că te afli în faţa unui veritabil cameleon literar. Îţi vine să întrebi: Câte personalităţi literare are de fapt Paula McLain? Când lasă de-o parte lumea strălucitoare a nonconformistelor femei din romanele dedicate interbelicului, Paula McLain poate scrie genul acela de thriller psihologic având forţa vizuală a unui film scandinav și consistenţa unei analize bine documentate și extrem de meticulos adaptate la universul personajelor sale.

Intriga tenebroasă

Traducere: Mihnea Gafița

Apelând la picturalitatea plină de simboluri a peisajelor abundente, ce întreţin intriga tenebroasă asemănătoare unui film scandinav și mai ales la personajele pline de enigme, care pot rezista asaltului unui detectiv perseverent până la final, autoarea face din romanul Când stelele se întunecă o poveste de-o precizie demnă de unele dintre cele mai pricepute autoare de thrillere. Romanul te implică emoţional deoarece are genul acela de ramificaţii-avertisment ce transformă proza în radiografia unei întregi societăţi și epoci. Inspirându-se din cazuri adevărate, ce au zguduit societatea americană în anii ’90, Paula McLain a scris mai mult decât un roman care să îţi livreze fiorii unui thriller și un deznodământ imprevizibil care să te determine să-i recomanzi cartea și prietenilor dependenţi de suspans.

Spiritul unei generaţii

Tentativa de a descoperi ce se află în spatele dispariţiei unor adolescente pare să aibă o altă miză. Una care leagă aceste dispariţii nu doar de secretele unei comunităţi dintr-o zona idilică. Este vorba despre spiritul unei generaţii, al unei epoci în care începeau să iasă la suprafaţă secretele unor minţi înfricoșătoare, ale căror tulburări bântuiau memoria colectivă.

Romanul nu este doar despre criminali în serie. Nici despre umbrele murdare ascunse în spatele visului californian. Paula McLain se folosește de perseverenţa și de flerul Annei, eroina sa, pentru a dezvălui tulburările unei generaţii pline de răni ascunse.

Romanul aminteste profund și de problemele tinerilor ce se regăseau la intersectia dintre versurile dureroase ale lui Kurt Cobain și mirajul strălucirii uneori sinistru de ademenitoare a faimei asociate însoritei Californii. Pe tinerii aceștia vulnerabili încearcă Anna să-i înţeleagă. Vasta (și epuizanta) ei experienţă în anchetarea unor dispariţii îi amintește despre cum vulnerabilităţile din copilarie, adesea cauzate de abandonul timpuriu, devin precum rănile sângerânde care aţâţă instinctul unui prădător aflat în căutarea febrilă a noii sale victime.

Psihologia prădătorului

Cum reușește un prădător să își ademenească victima? Ce-l ajută sa adulmece toate acele drame ce transformă o adolescentă într-o pradă? Cum îi câștigă încrederea înainte de a o înhăţa? Sunt întrebările care ajung să se rotească obsesiv în mintea Annei. Ea este noua anchetatoare care preia cazul unei vedete de cinema.

Fiica acestei vedete a dispărut chiar din reședinţa somptuosă, extrem de securizată. Totuși, nu sunt găsite urmele unei efracţii. Așadar, adolescenta își cunoaștea răpitorul. Acesta devenise o persoană de încredere. Poate chiar un refugiu. Dar oare ce a determinat-o să-și părăsească familia? Să renunţe brusc la viaţa luxoasă într-una dintre cele mai frumoase zone unde până și o familie celebră poate duce o viaţă liniștită, discretă, considerată idilică?

Încercarea Annei de a răspunde la întrebările incomode pentru a o găsi pe adolescentă apropie romanul de veridicitatea unui documentar ce leagă metodele unui criminalist de analizarea societăţii. De fapt, romanul Când stelele se întunecă pare scris de un psiholog pasionat de criminalistică. Unul dornic de a îmbina elementele din psihologia traumei și din cărţile de specialitate despre adolescenţi.

Mai multe povești în povestea principală

Când stelele se întunecă este apreciat mai ales datorită naraţiunii a cărei expansiune seamănă cu pânza de păianjen. Începe de la cazul unei dispariţii, apoi se extinde pe măsură ce apar indiciile. Discuţiile cu personajele apropiate de victimă devin ele însele niște povești în povestea principală. Îţi dai seama că fiecare personaj secundar deţine un rol-cheie în amplificarea misterului, dar și în rezolvarea cazului. Nu doar adolescenta dispărută avea o lume secretă. Multe secrete roiesc și în jurul familei, al prietenilor. Pe măsură ce Anne ia la rând fiecare membru al familiei și fiecare amic din cercul adolescentei, previziunile cu privire la identitatea vinovatului se modifică până la stupefacţie.

O succesiune de tablouri în proză

Paula MacLain știe cum să întreţină o intrigă poliţistă. Mai întâi, fragmentează ancheta în alte mistere. Astfel, ai impresia că sunt anchetate și personajele secundare. Unele dintre ele ascund un potenţial de prădător. Apoi începe să te scufunde atât în atmosfera orășelului californian liniștit, cât și în lumea personajului central, Anna.

Între Anna și peisajele din jur, expuse în stilul regizorilor scandinavi, există o legătură exprimată printr-o succesiune de tablouri în proză. Acestea sunt pline de simboluri ce reflectă atașamentul faţă de familia adoptivă. Totodată, Anna se simte legată și de trecutul adolescentelor dispărute. Există un fir ce-i apropie psihicul de universul emoţional ascuns al acestora. Prin ancheta ei descoperă că nu doar fiica vedetei locale a fost răpită. Mai existase o altă victimă. Ea provenea dintr-o lume opusă: a fetelor din mediile defavorizate.

Când stelele se întunecă: un semnal de alarmă

Pe măsură ce te vei apropia, alături de Anna, de locul secret unde prădătorul își ducea victimele, romanul își dezvăluie ramificaţiile ce sporesc umbrele neprevăzutului. Nu mai este un simplu crime thriller. Este și un semnal de alarmă privind lumea adolescenţilor neînţeleși. Mai ales a unor adolescente cu traume, considerate indecente, ușoare. Când stelele se întunecă este și un portret incomod al unei societăţi vulnerabilizate de propria ignoranţă. Acea ignoranţă în relaţia cu adolescenţii numiţi elevi-problemă.

Romanul ar putea fi punctul de plecare al unei discuţii dintre părinţi și adolescente sau dintre profesori și acestea. De asemenea, romanul este și un omagiu adus anchetatorilor inovatori, care prin atenţia lor faţă de amănuntele psihologice abisale au schimbat în bine mentalităţile despre soluţionarea unei crime.

Punctul de cotitură în lumea criminaliștilor

Paula MacLain amintește și de punctul de cotitură în lumea criminaliștilor americani. Confruntaţi, în anii ’80 și ’90, cu niște dispariţii care au cutremurat societatea și au ras din temelii vechile certitudini privind siguranţa colectivă, mulţi anchetatori au schimbat modul de a rezolva un caz. Au conectat mult mai bine între ele nu doar bazele de date, ci mai ales cunoștinţele din acele domenii esenţiale pentru explorarea psihicului.

Romanul Când stele se întunecă devine o pledoarie literară pentru psihologie. Pentru rolul ei vital atât în explorarea minţilor care înspăimântă, cât și în protejarea celor vulnerabili.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas.

Te invit să citești și despre thrillerul Iubirea nu e un vers liber.

Leave a reply