Anii – O istorie la feminin

0

Anii poate fi considerată o carte-document. Le dă noilor generaţii informaţii despre cum s-a transformat existenţa individuală, viaţa privată și percepţia asupra propriului corp în raport cu ideea de libertate, modelată la rândul ei de schimbările sociale de după finalul evenimentelor din Al Doilea Război Mondial.

Cartea autobiografică Anii nu este doar despre Franţa de unde vine Annie Ernaux. Este o carte și despre lumea bunicilor și părinţilor noștri. Așadar, ne ajută să îi înţelegem mai ușor pe acei Baby boomers, generaţia ale cărei valori au fost puternic modelate de restartul economic de după un război crâncen, de accesibilitatea unei vieţi mai confortabile promise de consumerism. Ce vor ei de la noi (cei din generaţiile Y și Z) și de ce există uneori un conflict între generaţii. De asemenea, Anii nu este doar despre feminism, ci despre un ansamblu de relaţii sociale schimbate de metamorfozele mentalităţilor.

Retrospectiva ultimelor decenii

Annie Ernaux nu-și dezamăgește cititorii dornici de o scriitură frustă, bine articulată în raport cu lumea în care trăim. Își pune experienţele pe tavă, știind că le poate da un sens care să învite cititorii la propriile revelaţii.

În Anii, scriitoarea nobelizată realizează o retrospectivă a ultimelor decenii. A prins revoluţia sexuală, după ce a oscilat între o lume rigidă în raport cu sexualitatea feminină și o lume a emancipatelor considerate radicale de tradiţionaliști. Annie Ernaux a fost contemporana cu marile proteste studenţești. Cu schimbul de idei fără precedent, cu explozia pluralismului ce duce la opinii politice contradictorii având efecte explozive pe străzile Parisului și în campusurile universitare. A văzut cum femeile își cereau niște drepturi la care mamele lor nici nu ar fi visat. S-a bucurat de o lume a confortului accesibil, dar a fost conștientă că noile transformări care făceau viaţa mai ușoară nu coborau mai jos de clasa de mijloc, uitându-i pe cei din cartierele muncitorești.

O lectură necesară pentru admiratorii lui Annie Ernaux

Regăsești în Anii mai toate subiectele din cărţile scrise de Annie Ernaux: dreptul la decizie asupra propriului corp, diferenţele sociale cauzate de inechitate, trecerea de la pauperitatea postbelică la promisiunea unui trai mai ușor, provocările de care are parte prima generaţie de femei sărace ajunse absolvente de Bacalaureat, apoi cu studii unversitare, conflictul dintre așteptările societăţii cu privire la maternitate și ce își dorește noua generaţie de femei emancipate.

Texul este fluid, de o autenticitate spontană, însă plin de pasaje care te vor face să te oprești. Vei dori să mai zăbovești asupra lor pentru a medita. Anii este de fapt genul de carte pe care cei pasionaţi de psihologie și de sociologie o citesc pentru a sublinia pasajele despre istoria recentă. O istorie explorată din perspectiva femeilor conștiente de ceea ce le-au adus ultimele decenii.

Dincolo de graniţe

Ce te atrage cel mai mult la această carte este similitudinea cu privire la anumite idealuri ce par să unească Vestul cu Estul. Deși a existat o Cortină de Fier, preocupările femeilor au fost similare. Atât în Vest, cât și în Est s-a visat la dreptul de a putea alege cu privire la propriul corp. S-a mai visat și la dreptul la educaţie și la condiţii decente de trai. Deși femeile din Vest au trăit în democraţie, amintirile lui Annie Ernaux expuse în Evenimentul îţi arată că nici dincolo de Cortina de Fier lupta pentru drepturi nu a fost tocmai ușoară. Până și în ţările occidentale s-au obţinut victorii epuizante. Şi tocmai datorită acestor similitudini cartea depășește graniţele realităţii franceze.

Pe măsura ce dai paginile, simţi nevoia să te documentezi mai mult. Să cauţi informaţii despre evoluţia spaţiului urban în relaţie cu nevoile celor vulnerabili. Le vei pune mai multe întrebări părinţilor și profesorilor. Vei căuta poate informaţii de arhivă. La final vei avea o mare certitudine: nimic nu a fost primit de-a gata. Cea mai mare calitate a lui Annie Ernaux este tocmai aceea de a ne reaminti, fără tezism, că toate libertăţile actuale pot deveni fragile dacă uităm cum au fost cucerite în ultima jumătate de secol. Iar contextul social și politic actual ne face și mai conștienţi de această (posibilă) fragilizare.

Poţi comanda volumul de pe siteul Pandora M, Libris, Cărturești.

Leave a reply