Tanarul. Fotojurnal – Memoria si forta autodezvaluirii

0

Annie Ernaux are darul de se dezveli fără a cădea în ridicol. Nici măcar atunci când dezvăluie legături considerate tabu, rușioase. Nu se teme să dea jos faldurile dintre ficţiune și memorie. Scrie cu propriile amintiri. Frust. Fără (auto)cenzură, dar mereu cu sensuri adânci lăsate în urmă de acest șuvoi de francheţe. Volumul ce include scrierile Tânărul și Fotojurnal, traduse de Mădălina Ghiu, confirmă talentul lui Annie Ernaux de a reaminti că limba franceză este în primul rând limba confesiunilor.

Pentru cei ce au descoprit-o pe Annie Ernaux datorită cărţii Pasiune simplă, paginile din Tânărul nu șochează. Dimpotrivă, le trezesc o și mai mare admiraţie pentru scriitoarea nobelizată. În cele câteva zeci de pagini din Tânărul, Annie Ernaux rememorează legătura avută cu un student. Acesta era cu trei decenii mai tânăr decât scriitoarea. I-a devenit din admirator amant.

Rememorarea unor episoade

Ţinând cont de existenţa prejudecăţilor faţă de relaţia avută de o femeie cu un partener mai tânăr decât ea, te-ai aștepta la niște pagini care să exploreze aceste prejudecăţi. Totuși, nu despre aceste prejudecăţi scrie Annie Ernaux. Le-a evocat anemic, fără să insiste. Ceea ce o interesează pe Annie Ernaux este mai degrabă relaţia dintre experienţele intense și inspiraţia literară.

Relaţia cu tânărul îi reamintește de propria studenţie. De revelaţiile privind inechitatea socială și de rușinea ei. Își mai amintește și de plimbările făcute în perioada unei crize personale transformate într-unul dintre cele mai puternice romane ale sale.

Paginile din Tânărul reflectă încă o dată interesul acordat de Annie Ernaux urmelor lăsate de relaţiile ce au marcat-o. Nu privește înapoi doar pentru a regăsi un trecut. Interesul său este de a da un sens final unor fragmente de trecut ce i-au schimbat devenirea. O devenire inseparabilă de scris. Folosește scrisul pentru a se privi iar și iar prin (auto)povestire, dincolo de convenţiile ce despart ficţiunea de autobiografie.

Alături de Tânărul vei găsi și Fotojurnal. Interesul lui Annie Ernaux pentru legătura dintre memoria individuală și marile schimbări colective îţi va aminti de paginile din Anii. Genul de pagini care te fac să te gândești la propria memorie imortalizată vizual. La forţa, dar și la fragilitatea unor amintiri perisabile.

Poţi comanda volumul de pe siteul Pandora M, Libris, Cărturești.

Leave a reply