One World Romania 2023

0

Unele dintre cele mai bune documentare având ca subiect drepturile omului pot fi văzute și la One World Romania 2023. Între 31 martie și 9 aprilie vei descoperi 34 de filme apreciate la marile festivaluri internaţionale. Proiecţiile vor avea loc la Cinema Elvire Popesco (din cadrul Institutului Francez), Cinemateca Eforie, Cinema Union și ARCUB (Hanul Gabroveni). Vei călători prin întreaga lume pentru a cunoaște personalităţi curajoase, locuri despre care nu știai și comunităţi decise să-și apere demnitatea.

Ce poţi vedea la One World Romania 2023

Festivalul va fi deschis de filmul distins cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia, All the Beauty and the Bloodshed. Cosnsiderat unul dintre cele mai bune documentare din ultimii ani, filmul Laurei Poitras devine o călătorie prin New Yorkul artiștilor vizionari, niște deschizători de drumuri și pentru cei ce încă nu avuseseră curajul de a expune temele tabu și problemele colective ale celor vulnerabili. Trailerul, aici.

Dacă te pasionează America Latină, poţi alege noul film al unuia dintre cei mai buni realizatori de filme documentare, Patricio Guzman. Este vorba despre My Imaginary Country, selectat și la Cannes in 2022. Filmul prezintă visurile, speranţele, dar și nemulţumirile studenţilor din Chile. Aceștia au protestat puternic împotriva măsurilor ce ar fi adâncit și mai mult inechitatea socială. Documentarul surprinde ritmul marilor orașe devenite scenele protestelor, dar și vocea unei generaţii. Trailerul, aici.

Pentru cei pasionaţi de îmbinarea istoriei cu artele vizuale au fost pregătite două retrospective. Acestea le sunt dedicate unor regizori deveniţi emblematici pentru istoria ţării lor. Programul festivalului include o selecţie de filme regizate de Jocelyne Saab și de Zelimir Zilnik. Regizoarea Jocelyne Saab surprinde fragmente din istoria recentă a Libanului. Evenimentele sunt încadrate în contextul relaţiilor politice tensionate din Orientul Mijlociu.

Tot despre o regiune cu legături tensionate sunt și filmele realizate de Zelimir Zilnik. Acesta a fost preocupat și de tranziţia ţărilor din fosta Iugoslavie de la un regim la altul și de la un model social la unul ce necesită o adaptare brutală.

La gala de închidere poti vedea filmul Între revoluţii, regizat de Vlad Petri. Filmul prezintă visurile și luptele pentru libertate a unor femei ce trăiesc în ţări aflate sub dictatură. Trailerul, aici.

Pentru mai multe detalii despre selecţie și program poţi consulta pagina oficială. Biletele și abonamentele pot fi cumpărate și online, de pe Eventbook.

Leave a reply