Retrospectiva TIFF 2022 la Bucuresti

0

Dacă nu ai ajuns la Cluj-Napoca pentru a vedea filmele de la TIFF 2022, vei avea ocazia să te bucuri de peliculele câștigătoare și de alte câteva dintre cele ce au umplut sălile de cinema în timpul festivalului. Retrospectiva TIFF 2022 de la București va avea loc între 21 și 24 iulie, la Cinema Elvira Popescu (din cadrul Institutului Francez).

Programul de la Retrospectiva TIFF 2022:

Joi, 21 iulie

18:30 – Reţeaua Jane (SUA)

Este filmul care a deschis TIFF 2022. Reţeaua Jane amintește despre interzicerea avorturilor și despre grupurile clandestine de femei care luptau împotriva acestei interdicţii.

21:00 Competiţia Oficială (Spania)
Competiţia oficială este o comedie spaniolă inteligentă inspirată din lumea filmului. Într-un joc psihologic al orgoliilor îi vei vedea interpretând niște personaje explozive pe actorii Antonio Banderas și Penélope Cruz. Filmul a închis festivalul, înregistrandu-se un numar record de spectatori. Poţi vedea trailerul aici.

Vineri, 22 iulie

18:30: Atlantida (Italia) – Menţiune Specială
Atlantida este un film despre un tânăr venețian care vrea să construiască o barcă performantă, cu motor. Speră astfel să bată recorduri. Filmul îţi oferă o perspectivă neconvenţională asupra faimosului paradis plutitor. Poţi vedea trailerul aici.

21:00 – Pentru mine tu ești Ceaușescu (Romania) – Cel mai bun documentar românesc la TIFF 2022

Pentru mine tu ești Ceaușescu ne propune o explorare a urmelor psihologice rămase în urma regimului comunist. Este o analiză ce ne poartă din prezent spre trecut. Poţi vedea trailerul aici.

Sâmbătă, 23 iulie

14:00 – Clubul șomerilor (Spania)
Clubul șomerilor este comedie actuală, situată în topul celor mai vizionate filme la TIFF 2022. Acţiunea se petrece în Spania. Personajele sunt patru prieteni se văd în fiecare dimineață la barul preferat. Toți sunt șomeri, cu excepţia unuia. Cei ce nu au încă un loc de muncă vor trece prin tot felul de peripeţii pentru a-l obţine. Poţi vedea trailerul aici.

16:00 – Orice, oriunde, oricând (SUA)
Vei descoperi o comedie cu arte marţiale și multe situaţii absurde. Pelicula reinterpretează clișeele din filmele asiatice mainstream. Poţi vedea trailerul aici.

19:00 – Maigret (Franţa)

 În topul celor mai vizionate filme la TIFF 2022 este și Maigret, avându-l pe Gerard Depardieu în rolul unui detectiv. El trebuie să ancheteze o crimă înconjurată de enigmele complicilor. Este o crimă despre care vorbește tot Parisul, dar fără a da multe indicii. Poţi vedea trailerul aici.

21:00 – Bestiile (Spania)

Direct din selecția de la Cannes 2022 vine filmul Bestiile. Este un thriller psihologic având ca fundal un sat (aparent) idilic din Spania. Poţi vedea trailerul aici.

Duminică, 24 iulie

12:00 – Eu sunt Zlatan (Suedia)
Cinefilii microbiști pot alege și Eu sunt Zlatan. Este un film inspirat din copilăria faimosului fotbalist. Poţi vedea trailerul aici.

14:30 – Ficţiune despre viaţă (Lituania) – Premiul Special al Juriului la TIFF 2022

Ficţiune despre viaţă este un film care explorează emoţiile puternice din timpul doliului. De asemenea, analizează și legătura puternică dintre un tată și o fiică. Poţi vedea trailerul aici.

16:30 – Făpturi de vis (Islanda) – Premiul pentru Cea mai bună regie la TIFF 2022

Dacă preferi și filmele psihologice despre adolescenţii aflaţi în situaţii de criză, poţi trece pe listă Făpturi de vis. Filmul abordează tema violenţei, dar și a prieteniei ca refugiu sau ca satisfacere a nevoii de apartenenţă. Poţi vedea trailerul aici.

19:00 – Utama (Bolivia) – Marele câștigător din festival și favoritul publicului

Utama este un film dedicat celor dornici de a călători în America Latină. Acţiunea se petrece într-o zonă secetoasă din Bolivia. Aici locuiește un cuplu din comunitatea locuitorilor deveniţi urmașii indigenilor ce au supravieţuit în ciuda abuzurilor comise de conchistadori. Poţi vedea trailerul aici.

21:00 – Amanţi de-o noapte (Franţa) – Premiul pentru Cea mai bună interpretare

Personajele din Amanţi de-o noapte sunt o tânără care se teme de implicarea într-o nouă relaţie și un bărbat care urmează să se căsătorească în câteva săptămâni. Se întâlnesc și cedeaza atracţiei. Nu își promit continuarea legăturii pasagere. Profită în schimb de timpul scurt și pentru a discuta despre experienţele de cuplu avute până atunci. Poţi vedea trailerul aici.

Un bilet costă 20 lei. Poţi cumpăra biletele și online, de pe Eventbook.

Te invit să descoperi și recenzia filmului Stop-Zemlia.

Leave a reply