Provocarea Ierusalimului – Marea calatorie a lui Eric-Emmanuel Schmitt

0

Provocarea Ierusalimului ţi-l dezvăluie pe Eric-Emmanuel Schmitt în ipostaza unui călător mereu gata să accepte misterul și uimirea în prezenţa frumuseţii lumii. Călătorind pentru prima oară în ţinuturile biblice, devine deopotrivă conștient de atemporalitate și de prezentul așezărilor pe unde au trecut profeţi și apostoli. Pictează în cuvinte pentru a imortaliza natura din jurul Mării Galileei, livezile cu smochini și grădinile ce înmiresmează arșiţa, fără a enerva prin calofilie, și observă profund cu acel amestec între candoare și remarcile pișichere.

Continuarea unei călătorii iniţiatice

Scriind Provocarea Ierusalimului, Eric-Emmanuel Schmitt reia drumul început în Noaptea de foc. Adică desăvârșește drumul prin care a descoperit propria raportare la existenţa divinităţii. Amintește din nou de călătoria începută în Magreb, pe urmele aventurierului Charles de Foucauld, care ajunsese până-n ţinuturile sahariene locuite de tuaregi. De fapt, unele dintre cele mai frumoase descrieri ale cărţii sunt un omagiu adus lui Foucauld. Schimitt îi vizitează fosta chilie. Ajunge astfel unde aventurielul locuise auster înainte de a pleca spre Sahara.

Viziunea personală asupra credinţei

Vizitarea Ierusalimului este precedată de vizitarea altor așezări istorice. Se plimbă impresionat prin Nazaret, Capernaum și Cezareea. În locurile sfinte din jurul Mării Galileei, Schmitt meditează asupra istoriei. Își aminteste de trecut și își interoghează raportarea la credinţă. Oscilează între o liniște specifică revelaţiei și autoironie. Devine martorul ritualurilor sacre. Deși nu este prea atașat de ele, scriitorul le privește ca pe o altă experinţă care să-l inspire. Nu simte nevoia de a participa la slujbe. Preferă în schimb plimbările în natură, printre ruinele din Capernaum sau prin grădinile unde timpul pare să fi rămas ca acum mii de ani. În aceste peregrinări printre lumii vechi, acesta conștientizează propria raportare la credinţă.

Până aici, nu am simţit niciodată nevoia de a-mi împărtăși cu alţii convingerile, de a aparţine unei comunităţi, de a-mi ritualiza viaţa spirituală, încă mai puţin de a o exprima conform unor forme deja convenite, prescrise, venite din exterior. Cultiv o credinţă sălbatică, singulară, rebelă, personală, supusă ritmurilor ei specifice, dezgolită de legături cu tradiţiile.

Interesul pentru mozaicul de culturi

Indiferent de legătura pe care o ai cu marile religii, cu ideile celor atașaţi de ele, vei citi Provocarea Ierusalimului pentru a te îmbăia în imaginile idilice păstrate în mici oaze cu verdeaţă, livezi, ape liniștite, într-o zonă greu încercată, ai cărei locuitori își caută încă liniștirea. Printre acești oameni se plimbă Eric-Emmanuel Schmitt cu privirea celui ce vede anumite locuri pentru prima oară. Se bucură de fiecare senzaţie trezită de vegetaţia paradiziacă și de zidurile vechi. Se întristează în faţa zidurilor noi. Nu se plimbă doar prin trecut. Este extrem de ancorat și în prezent. Oferă propria viziune asupra conflictelor din ţinuturile vizitate.

Datorită descrierilor sale și curiozităţii de a vedea vastitatea mozaicului uman, ai impresia că te-a luat și pe tine cu el, într-unul dintre cele mai frumoase locuri ce se încăpăţânează să existe atemporal, dincolo de conflictele prezentului. Citind Provocarea Ierusalimului vezi altfel tinuturile asociate Bibliei. Este în primul rând cartea unui umanist cosmopolit. Acel umanist care pledează pentru acel răgaz al compasiunii în faţa realităţii. Oricât de mare ar fi polarizarea când vine vorba despre unele revendicări ale zonelor vizitate, mai ales ale Ierusalimului, Eric-Emmanuel Schmitt se încăpăţânează să creadă în coabitare.

Provocarea Ierusalimului abundă în pagini în care este descrisă acea suprapunere de culturi. Ruinele aparţinând mai multor culturi și imperii se învecinează sau se suprapun. Schmitt le privește reconstituind episoade importante din textele considerate sacre. Interesul său rămâne totuși unul profund lumesc. Îl interesează omenirea. Cea vie, care palpită, cu dramele ei, cu temeri și contradicţii.

Poţi găsi cartea Provocarea Ierusalimului pe LibHumanitas.

Te invit să citești aici despre cartea lui Amos Oz, Isus și Iuda.

Isus si Iuda – Amoz Oz, un deschizator de minti

 

Leave a reply