O scurta istorie a mitului – Calatorii de-a lungul civilizatiilor

0

O scurtă istorie a mitului este o carte pentru cei dornici de a înţelege evoluţia umanităţii. O evoluţie analizată din perspectiva modului de reprezentare a necunoscutului. La început relaţia a fost confiscată de teamă. Apoi teama a stimulat imaginaţia, iar imaginaţia a plăsmuit zeii și toate peripeţiile și acţiunile lor mai mult sau mai puţin benefice. Lumea creată de imaginatie s-a înstăpânit peste gândire și peste liberul arbitru înainte ca omul să evolueze și să se încreadă mult mai mult în gândirea critică decât în presupusa existenţă a unor entităţi superioare, inaccesibile, ce îi hotărăsc destinul. Karen Armstrong oferă o lectură condensată și accesibilă în lumea civilizaţiilor plăsmuitoare de legende și de eroi.

Marea călătorie

Cartea O scurtă istorie a mitului include șapte capitole și te poartă din preistorie până-n epocile asociate religiilor monoteiste. Din peșterile cu picturi murale rămase din perioada în care omul era în primul rând vânător până-n secolele ridicării marilor catedrale, călătoria în timp te poartă pe toate continentele. Vizitezi peșterile din ţinuturi greu accesibile. Încerci să înţelegi comunităţile pentru care șamanul este indispensabil. Ajungi în primele mari orașe din civilizaţiile dezvoltate pe malul fluviilor.

Egiptenii, asiro-babilonienii de pe malurile Tigrului și ale Eufratului, strămoșii irakienilor, grecii și romanii devin niște constelaţii ale unui imaginar dezlănţuit. Acest imaginar a creat fiinţe când generoase, când extrem de crude cu ele însele, dar mai ales cu pământenii. Dintre toate legendele având un conţinut tumultuos, cu multe conflicte între diverse zeităţi, Karen Armstrong alege acele detalii ce reflectă dualitatea de tip moarte-regenerare, dar-sacrificiu, generozitate-cruzime.

Unul dintre cele mai interesante capitole este cel legat de schimbările apărute odată cu trecrea de la vânătoare la societatea bazată pe supravieţuirea prin agricultură. Miturile privind fertilitatea le oferă zeităţilor feminine o mare putere. Acestea au un cuvânt greu de spus în ţesătura epică a legăturilor dintre zeii influenţi. Zămislesc noi vieţi, dar pot la fel de bine să nimicească dacă se simt nerespectate sau ţinta uzurpatorilor. Aceste zeităţi sunt modelate de credinţa primilor agricultori în dualitatea naturii. Ei au observat că în anumite luni au parte de abundenţa vegetală, de hrană. Pentru a-și explica de ce în anumite luni abundenţa este înlocuită de austeritate, și-au imaginat conflicte între zei. Au povestit despre sacrificarea unor anumite zeiţe vulnerabile. Despre captivitatea lor, ce durează exact cât durează și perioada în care pământul este mai puţin roditor.

Citind O scurtă istorie a mitului, descoperi și o bună povestitoare ce reușește să condenseze informaţiile. Karen Armstrong leagă ideile astfel încât să îţi stimuleze imaginatia. Vrea să te invite la un exerciţiu în care să te pui în pielea omului coonsiderat primitiv. Să înţelegi de ce recurgea la mit și de ce se lasă uneori subjugat de capriciile zeilor inventaţi tot de el. De asemenea, Karen Armstrong amintește de importanţa ritualurilor de iniţiere. Mentalitatea din spatele ritualurilor s-a păstrat. Mai ales cea a trecerii simbolice spre o altă etapă sau a confruntării cu pericolul pentru a te căli.

Poti cumpara cartea de pe Nemira.

Te invit să citești și despre cartea Splendidul mistreţ.

Leave a reply