Il Cinema Ritrovato 2024

0

Cinefilii îndrăgostiţi de Italia visează să ajungă măcar o dată la faimosul Il Cinema Ritrovato, festivalul ce transformă Bologna într-un paradis al filmelor clasice redescoperite. Se va simţi și în inima Bucureștiului, între 15 și 18 februarie 2024, atmosfera acestui festival organizat în fiecare vară de Cinemateca din Bologna, considerată un templu al fimelor salvate prin restaurare, datorită faimosului laborator. Vei putea vedea niște bijuerii clasice selectate de criticul de film Călin Boto, prin colaborarea dintre Insitutul Italian de Cultură și Institutul Francez, unde vor avea loc proiecţiile (sala de cinema Elvira Popescu).

Filmele clasice fi din cadrul festivalului Il Cinema Ritrovato 2024

Anna Magnani este actriţa căruia îi este dedicată această ediţie. O vei putea revedea pe una dintre cele mai expresive actriţe din toate timpurile în filmele Vocea umană, regizat de Roberto Rossellini, și Caleașca de aur, regizat de Jean Renoir.

Cei ce preferă filmele în decoruri ample, somptuoase, precum încăperile unui vechi palat italian, se vor bucura de filmul Ludwig. Un film cum doar Luchino Visconti putea realiza, pentru a bucura ochiul datorită atenţiei pentru detalii și abundenţei ornamentale minuţios reprezentate.

Revizitarea unei epoci

Legătura dintre cinemaul italian și efervescenţa politică din Italia postbelică sunt redate în filmul La cosa, regizat de Nanni Moretti în 1990. Referinţele politice sunt depistate și în noul film al regizorului, Un viitor luminos.

Datorită acestui festival, mulţi o vor descoperi pe Cecillia Mangini. Scurtmetrajele sale emblematice fac parte din selecţie. Este considerată o deschizătoare de drumuri pentru femeile interesate de realizarea filmelor documentare. Preocuparea pentru temele sociale au apropiat-o de Pier Paolo Pasolini, Mangini colaborând și cu acesta la începutul carierei.

Cei ce vor să exploreze arhivele naţionale, vor avea parte și de varianta restraurată a filmului romanesc Fiul stelelor. Experimentul cinematografic vibrant al anilor ’80 redă o închipuire SF stranie. Proiecţia filmului realizat de Mircea Toia și Călin Cazan va fi urmaă de o discutie cu publicul. Va participa la această discuţie Călin Cazan.

Detaliile despre bilete și program pot fi găsite și pe Eventbook.

Leave a reply