El matrimonio de los peces rojos – Descoperirea unei noi autoare mexicane

0

Literatura mexicană contemporană este asociată și cu stilul unor autoare care atrag datorită amestecului dintre mister, consistența observațiilor și tensiunile psihologice reprezentate fie prin recursul trepidant la mit, la ancestralul colectiv, fie prin realismul precum o vâltoare necruțătoare din romane ca Sezonul uraganelor. O vei descoperi și pe Guadalupe Nettel datorită prozelor scurte din premiatul volum El matrimonio de las peces rojos.

Vor aprecia prozele scurte scrise de Guadalupe Nettel cei ce preferă imprevizibilul ce țâșnește brusc din certitudini. Iar imprevizibilul nu este legat de acțiunile intempestive ale unor personaje. Scriitoarea mexicană preferă să te surprindă mai degrabă prin simbolurile neașteptate atribuite de personaje animalelor de companie. Aceste simboluri devin rodul unei lumi interioare distorsionate sub presiunea secretelor, obsesiilor, excentricităţilor nemărturisite.

Personaje surprinzătoare

Un bărbat infidel își construiește o pagodă. Aici aduce un animal periculos. Prin prezenţa necuvantătoarei respingătoare, asociată cu păcatul primordial, el își exprimă alegoric relația cu amanta, spre stupefacția soției. Alt personaj infidel, de data aceasta unul feminin, descoperă legătura metaforică dintre noul său statut și semnificația acordată de obicei organismelor precum ciupercile. O femeie însărcinată are niște revelații despre căsnicie urmărind interacțiunea unor peștișori exotici. Adolescentul mutat în casa mătușii burgheze, după divorțul părinților hipioţi, observă cum niște insecte contribuie la unirea familiei pline de opinii divergente. O studentă este uimită că pisica, de obicei ostilă și capricioasă în compania străinilor, îl acceptă fără efort pe noul coleg de apartament al stăpânei sale. Toate aceste personaje au în comun abilitatea de a hrăni, prin propria minte sofisticată, acele mecanisme absurde mobilizate în tentativa lor de a gestiona crizele.

Povestirile din cartea El matrimonio de las peces rojos pleacă de la niște situaţii recognoscibile. De aceea se regăsesc în situaţiile de viaţă explorate mulţi cititori din afara spaţiului sud-american. Cu aceste situaţii familiare se continuă drumul personajelor spre insolit.

Ceea ce forţează familiarul este încercarea personajelor de a căuta un sens neconvenţional pentru crizele sau schimbările prin care trec. Iar adesea acest sens apare sub forma unei revelaţii oferite de privirea unor animale de companie sau de apariţia unor organisme considerate intruzive, rău-prevestitoare. Tocmai în această descriere a legăturii personajelor cu necuvântătoarele se află cheia povestirilor. Datorită acestei legături vei citi povestirile cu poftă, fără a mai lăsa cartea din mână decât în momentele în care vei avea nevoie de interogarea propriilor amintiri despre legăturile cu părinţii, cu foști parteneri, cu despărţirile lipsite de acele răspunsuri clare.

Poţi comanda cartea de pe Libristo.ro

Te invit să citești aici și despre povestirile scrise de Carlos Fuentes, din volumul Agua quemada.

Agua quemada – Povesti din Ciudad de Mexico

Leave a reply