UrbanEye Film Festival 2023

0

UrbanEye Film Festival împlinește 10 ani. Un deceniu de festival necesar, cu filme despre arhitecți vizionari, viitorul orașelor și orașele viitorului, despre idei de a îmbunătăți relația locuitorilor cu metropolele aflate într-o continuă expansiune. UrbanEye Film Festival 2023 îți oferă 11 documentare internaționale, dar și ocazia de a vedea filme din arhiva națională. Le vei putea vedea între 8 și 12 noiembrie la Cinema Elvira Popesco (Institutul Francez).

Ce filme poți vedea la UrbanEye Film Festival 2023

Documentare despre arhitecți revoluționari

Image: UrbanEye Film Festival/Facebook page

Cel mai așteptat documentar al festivalului este Bauhaus Spirit. Documentarul aminteste despre faimoasa școală de la Weimar, care a schimbat fața orașelor. A reunit designeri, arhitecți curajoși, pictori, sculptori interbelici. La început niște rebeli utopici, au reușit să îmbunătățească spațiile de locuit. Au fost preocupați mai ales de accesul oamenilor fără privilegii la niște locuințe decente, fără a face rabat de la frumusețe. Influenta lor este extrem de vizibilă și în arhitectura contemporană. Poţi vedea trailerul aici.

Image: UrbanEye Film Festival/Facebook page

Contemporan cu arhitectura Bauhaus a foat și Le Corbusier. Plan for Buenos Aires le este dedicat celor interesați de ideile arhitectului Le Corbusier. Acesta a schimbat regulile estetice ale arhitecturii europene. Datorită acestor idei a fost invitat să susțină conferințe în America Latină. Atras de Buenos Aires, Le Corbusier a conturat niște planuri de modernizare a metropolei. Din cauza schimbărilor politice, planul rămâne doar la nivel de proiect. Poţi vedea trailerul aici.

Image: UrbanEye Film Festival/Facebook page

Povestea altui arhitect inovator este redată în Arne Jacobsen’s Modern Denmark. Arne Jacobsen a fost inițial pictor. Considerat și un elev nesupus, acesta și-a căutat propriul drum. Avea să ajungă unul dintre cei mai buni designeri și arhitecți scandinavi. Creațiile sale continuă să inspire noile generații. Au trecut mai bine de jumătate de secol de la dispariția sa, dar lucrările sale au rămas la fel de vizibile. Poţi vedea trailerul aici.

Image: UrbanEye Film Festival/Facebook page

De la Bauhaus mergem pe firul istoriei, până la creaţiile alui arhitect influent. Acesta ne este prezentat în documentarul Siza. Câștigător al Premiului Pritzker, Alvaro Siza este considerat un zeu al arhitecturii contemporane. În ciuda succesului, a rămas un om discret. Așadar, informațiile au fost oferite mai mult de cei ce l-au cunoscut. Sunt subliniate elementele ce au dus la evoluția unui arhitect pasionat de sculptură și de muzica clasică. Poţi vedea trailerul aici.

Revizitarea trecutului

Image: UrbanEye Film Festival/Facebook page

Dacă preferi documentarele ce îmbină arhitectura cu arta fotografică, poți alege Light Without Sun. Vei descoperi una dintre cele mai apreciate case moderne din secolul XX. Construcția se află în Mallorca și este prezentată în relație cu elementele naturii. Poţi vedea trailerul aici.

Image: UrbanEye Film Festival/Facebook page

Din Mallorca ajungem în fostele republici sovietice. Aici se află niște construcții de utilitate publică neafectate de omogenizare. Este vorba despre stațiile de autobuz. Soviet Bus Stops este un documentar precum o călătorie din țarile vecine până în Armenia, Uzbekistan și orașele din Siberia. Ghid îți va fi un fotograf canadian Christopher HerwigPoţi vedea trailerul aici.

Viitorul oamenilor din orașe

Image: UrbanEye Film Festival/Facebook page

Pentru cei dornici de a vedea cum se dezvoltă orașele pe mai multe continente a fost inclus în selecție Building Visions. Documentarul include patru episoade scurte despre orașe din Olanda, Peru, Australia și India. Vei descoperi ideile prin care niște arhitecți și urbaniști vor să adapteze aceste orașe la schimbările climatice și la creșterea demografică. Poţi vedea trailerul aici.

Image: UrbanEye Film Festival/Facebook page

Unii locuitori nu mai au răbdare să aștepte planuri și proiecte. Iau inițiativă, așa cum fac și unele grupuri din Italia. Ele alcătuiesc guerilla gardening. Tinerii din aceste grupuri revitalizează acele zone urbane lăsate în paragină. Ei s-au inspirat din mișcarea similară născută în New Yorkul anilor ’70. Vei afla mai multe despre iniţiativa lor dacă mergi să vezi Outlaw Gardners. Poţi vedea trailerul aici.

Image: UrbanEye Film Festival/Facebook page

Legătura dintre mediul urban și cei ce trăiesc singuri este explorată în When We Leave Alone. Concentrandu-se asupra schimbărilor din metropola Tokio, arhitectul Takahashi Ippei și sociologul Yoshikazu Nango analizează cum se adaptează planurile urbane la nevoile celor ce aleg să trăiască singuri, renunțând la modelul comunității tradiționale. Poţi vedea trailerul aici.

Arta murală 

Image: UrbanEye Film Festival/Facebook page

Cine sunt creatorii de graffiti din România? Ce vor ei de la orașe? Poți afla din filmul De ce scriu ăștia pe pereți. Îi vei urmări în zonele abandonate sau în cele populate, mereu în căutarea unui suport inedit pentru arta lor. Poţi vedea trailerul aici.

Image: UrbanEye Film Festival/Facebook page

Evoluția de la primele picturi lupestre la arta urbană este surprinsă în documentarul Walls Can Talk, al lui Carlos Saura. Regizorul este ajutat de artiști precum Miquel Barcelo (primul artist contemporan a cărui operă a fost expusă la Luvru) și Suso 33, celebru în comunitatea autorilor de graffiti. Poţi vedea trailerul aici.

Poți găsi mai multe detalii despre filme și program pe site-ul oficial. Biletele pot fi cumpărate și de pe Eventbook.

Leave a reply