Cinematografia italiană este pur și simplu irezistibilă, fie că ne referim la clasici sau la cineaștii actuali. De la plutirea senină în imaginile orășelelor pitorești, unde visăm să ne petrecem vacanţele scăldate de soare, sau ale orașelor grandioase, vibrante, cu ale lor palate și capodopere ce-ţi taie răsuflarea, la scufundarea în secretele unora greu încercate de istorie, ale căror faimoase cartiere ascund și legende întunecate, regizorii italieni te plimbă printr-o lume năucitoare. Datorită actorilor expresivi, care dau viaţă unor personaje versatile ce trec de la dramă la umorul exploziv, îţi arată ce are natura umană mai interesant de oferit, în materie de povești memorabile.
Vei putea vedea o selecţie de filme noi, prezentate la marile festivaluri, în cadrul unui eveniment pregătit de Institutul Italian. Așadar, merită să rezervi perioada cuprinsă între 9 și 13 martie 2022 pentru filmele selectate în programul Nuovo Cinema Italiano in Romania. Accesul la filme este gratuit. Dacă locuiești în București, poţi vedea filmele și la Muzeul Ţăranului. Dacă nu poţi ajunge în sala de cinema, le vei putea vedea online.
Programul proiecţiilor de la cinema poate fi consultat aici. Cel al proiecţiilor online poate fi consultat aici.
Cele 8 filme care pot fi văzute în cadrul Nuovo Cinema Italiano in Romania
America Latină (regia Damiano D’Innocenzo, Fabio D’Innocenzo, 2021, 90’)
America Latină este un thriller despre un bărbat care trăiește în iluzia familiei perfecte. Viaţa îi este dată peste cap într-o singură zi. Această zi este cea în timpul căreia începe să exploreze pivniţa casei. Înconjurată de liniște, casa familiei pare să ascundă niște secrete ce ies la iveală prin situaţii absurde. Filmul a fost prezentat în cadrul Festivalului de la Veneţia, în 2021. Poţi vedea și trailerul.
În afara timpului (Ariaferma), regizat de Leonardo Di Constanzo, 2021, 117’
Fanii actorului Toni Servillo îl pot revedea în thrillerul Ariaferma. Acţiunea filmului se petrece într-o închisoare construită în secolul al XIX-lea. Închisoarea va fi demolată, iar deţinuţii vor fi mutaţi. Până la primirea instrucţiunilor clare, atât aceștia, cât și dezorientaţii gardieni rămân suspendaţi într-un timp al incertidunilor vecine cu haosul. În acest interval fără indicaţii precise apar schimbări privind clasicul raport de forţe menţinut până atunci între deţinuţi și gardieni. Trailer.
Prădătorii (I Predatori), regizat de Pietro Castellitto, 2020, 109’
Ostia devine fundalul unei povești despre conflictul dintre cei având valori opuse. Acest conflict este întreţinut de două familii. Una vine din lumea burghezilor cu aspiraţii de intelectuali vizionari. Cealaltă provine dintr-un mediu caracterizat de pauperitate, fiind vulberabilă în faţa extremismului.
Cele două familii ajung să se înfrunte în grandioasa Romă, după o întâmplare aparent banală. Secretele ambelor familii vor fi date-n vileag de gesturile impulsive ale unui tânăr de 25 de ani. Trailer.
Surorile Macaluso (Le sorelle Macaluso), regizat de Emma Dante, 2020, ‘94
Din Roma ajungem până-n Sicilia, în fremătătorul Palermo. Aici vom fi martorii unor povești de viaţă intense, cum numai în Sicilia putem întâlni. Sunt poveștile a cinci surori care s-au născut la periferia orașului Palermo. Istoriile lor personale capătă o dimensiune transgeneraţională, contopindu-se fascinant cu ale orașului. Trailer.
Marx poate să aștepte (Marx puo aspettare), regizat de Marco Bellocchio, 2021, 100’
Marco Bellocchio, unul dintre cineaștii iconici ai Italiei, realizează un documentar în care spune povestea fratelui său. O poveste care se va suprapune peste istoria recentă a Italiei, cu ale sale cutremure politice lăsate în urmă de Al Doilea Război Mondial. Trailer.
Momente de fericire neînsemnată (Momenti di trascurabile felicita), r. Daniele Luchetti, 2019, ‘93
Mai puţin de 2 ore. Atât are la dispoziţie un bărbat pentru a răspunde la marile întrebări despre viaţa lui. De a da un sens evenimentelor prin care a trecut. Unele întrebări sunt amuzante, altele absurde ori sentimentale. Din răspunsuri va lua naștere o comedie stranie. Trailer.
Noduri (Lacci), regia Daniele Luchetti, 2020, 100
Un alt film al lui Daniele Luchetti inclus în selecţie este Noduri. Cei dependenţi de literatura italiană se vor gândi imediat de romanul omonim al lui Domenico Starnone. Filmul este bazat pe acest roman care îmbină suspansul unui thriller și tensiunile unui cuplu încă bântuit de fantomele infidelităţilor din anii tinereţii. Trailer.
Ascuns (Volevo nascondermi), regizat de Giorgio Diritti, 2020, 120’
Ascuns este un film despre arta care permite salvarea dintr-o lume prinsă în capcana sărăciei dublate de marginalizare. În această lume ajunge Toni. El trăiește într-o baracă, îndurând frigul și foamea. Viaţa i se schimbă când întâlnește un sculptor, la rândul său considerat un marginal. Astfel, protagonistul devine un mare artist, apreciat datorită imaginilor ce amintesc de basmele reinterpretate de suprarealiști. Trailer.
Pentru mai multe detalii despre filme și program poţi consulta pagina oficială a Institutului Italian.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Varsta fragila – Pericolul mostenit
2 octombrie 2024Eu raman aici – Povestile unei comunitati pierdute
30 septembrie 2024O insula mai mica – Istoriile Italiei
29 septembrie 2024
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Cerul ca otelul – O calatorie postapocaliptica
1 august 2023 -
Sounds of Cotroceni 2024
24 mai 2024
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata