Visuali Italiane 2024 – 12 filme impresionante

0

Martie este și luna celor ce iubesc filmul italian. Ei pot vedea în sălile de cinema din România noile filme italiene prezentate la Cannes, Berlin, Veneţia sau Locarno. Festivalul Visuali Italiane 2024 va avea loc în mai multe orașe: București (4-10 martie, la Cinema Muzeul Ţăranului), Cluj-Napoca (14-17 martie, la Cinema Victoria), Iași (23-24 martie, la Cinema Ateneu) și Timișoara (28-31 martie, Cinema Victoria). În perioada 30 mai- 1 iunie, câteva filme din cadrul Visuali Italiane 2024 vor fi proiectate și la Sibiu, în parteneriat cu Este Film Festival.

Ce filme vei putea vedea la Visuali Italiane 2024

Selecţia filmelor este realizată de curatorul si criticul de film Eddie Bertozzi. Acesta este și coordonatorul comitetului de selecţie Pardi di domani al Festivalului Internaţional de Film de la Locarno. Îi vei putea revedea pe unii dintre cei mai iubiţi actori italieni, printre care Valeria Bruni Tedeschi, Toni Servillo și Pierfrancesco Favino în thrillere, filme istorice, satire și drame.

Filmele unor cineaști faimoși

Printre cele mai așteptate filme sunt Io Capitano (trailer), semnat de Matteo Garrone, ce a umplut sălile de cinema din Italia, generând multe discuţii despre condiţia imigranţilor din Europa (și care este printre filmele favorite pentru Oscar) și filmul Himera, considerat o nouă bijuterie cinematografică realizată de Alice Rohrwacher (trailer).

Dacă preferi filmele istorice poţi alege Comandante, în care joacă preferatul multor cinefili, Pierfrancesco Favino. Filmul regizat de Edoardo De Angelis a deschis Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia. Acţiunea filmului se petrece în anii ’40, când un submarin italian a scufundat nava comericială belgiană Kabalo. Comandantul interpretat de Pierfrancesco Favino a refuzat să execute ordinele, salvând astfel echipajul navei. A fost considerat un erou. Trailer.

Dacă vrei să (re)vezi unul dintre primele filme regizate de Paolo SorrentinoConseţintele iubirii (Le conseguenze dell’amore) – vei avea o surpriză. Selecţia include și acest film, în care actorul preferat al lui Sorrentino, Toni Servillo, interpretează un rol plin de sensibilitate, considerat unul dintre cele mai bune din cinematografia italiană actuală. Trailer.

Debuturi memorabile

Unul dintre debuturile apreciate îţi este adus direct de la Festivalul de la Veneţia. Este vorba despre filmul Oceanele sunt adevăratele continente (Gli oceani sono i veri continenti).  Producţie italo-cubaneză, filmul lui Tommaso Santambrogio este o împletire de povești. Într-o Cubă decandentă se întâlnesc trei personaje prinse între iubirea faţă de insula natală și dorinţa de a o părăsi. Filmul este considerat unul dintre cele mai emoţionante debuturi din ultimii ani. Trailer.

Un alt debut remarcabil continuă tradiţia filmelor cu teme sociale. Filmul Palazzina Laf (Cladirea Laf) denunţă un caz de abuz la locul de muncă. Acţiunea se petrece în anii ’90, Taranto, unde exista o mare oţelărie. Personajul central devine unelta unor șefi lacomi. El este constrâns de șefi să ofere informaţii negative despre angajaţii ce urmează a fi concediaţi fără a fi respectate regulile. Trailer.

Una dintre vedetele festivalului va fi si debutul lui Giuseppe Fiorello. Filmul Aritificii (Stranizza d’amuri) prezintă o poveste reală, între frumuseţe și tragedie. Este povestea de iubire înfiripată între adolescenţii Gianni și Nino. Iubirea lor se derulează sub soarele Siciliei, pe fundalul euforiei din timpul campionatului mondial de fotbal din 1982. Totuși, frenezia lor este ameninţată de prejudecăţile comunităţii. Trailer.

Tot un film despre adolescenţă și capcanele societăţii este și Patagonia, debutul lui Simone Bozelli. Este povestea unul adolescent care pleacă într-o călătorie alături de un clovn nomad. Povestea lor se transformă într-un joc de putere pe fundalul unei Italii seduse de vibranta muzică rave. Trailer.

Thrillere și critică socială

Selecţia festivalului Visuali Italiane 2024 include și thrillerul plasat în Roma nocturnă, Adagio. Personajele filmului regizat de Stefano Sollima sunt interpretate de unii dintre cei mai apreciaiţi actori italieni: Toni Servillo, Pierfrancesco Favino, Valerio Mastandrea și Adriana Giannini. Ţi se promite o poveste plină de adrenalină în care ţi se arată faţa mai puţin văzută a Romei. Trailer.

Pur și simplu necunoscuţi (Sconosciuti puri) este un documentar cum rar ai văzut. Subiectul este preocuparea doctoriţei Cristina Cattaneo pentru marginalii ale căror trupuri fără viaţă nu le revendică nimeni. După o existenţă plină de umilinţe, ajung niște corpuri anonime. Pentru doctoriţa care le face autopsia, rămân fiinţe cu aceleași drepturi ca oamenii din rândul cărora au fost alungaţi. Trailer.

Sicilia femeilor curajoase devine fundalul unei povești despre solidaritate. Filmul Misericordia relatează povestea unor lucrătoare sexuale ce au grijă, împreună, de un copil cu probleme de sănătate. Prin ochii lui vei devea o lume prinsă între o realitate tristă și refugiul în mit. Trailer.

Fanii actriţei Valeria Bruni Tedeschi o pot revedea în filmul Ţi-am zis eu! (Te l’avevo detto). Filmul prezintă o burghezie dată peste cap de niște secrete murdare, într-o vară ce dă buzna în mijlocul lui ianuarie. În timp ce Roma este lovită de un val de caniculă în plină iarnă, personajele din înalta societate ajung să fie puse faţă-n faţă cu efectele propriilor manipulări. Trailer.

Poţi găsi programul și informaţiile despre bilete pe site-ul oficial și pe Eventbook.

Te invit să citești și articolul 10 romane ale unora dintre cele mai bune scriitoare italiene contemporane.

10 carti ale unor scriitoare italiene contemporane talentate

Leave a reply