Festivalul de Film Japonez 2021

0

Cei pasionaţi de Japonia sau care sunt pur și simplu atrași de cinematografia dezvoltată pe alte continente așteaptă nerăbdători Festivalul de Film Japonez 2021. Ediţia de anul acesta se va desfășura în zilele de 11 și 12 decembrie la Cinemateca Eforie din București. Accesul la cele patru filme incluse în program este gratuit.

Ce vei putea vedea la Festivalul de Film Japonez 2021

An de an, la Festivalul de Film Japonez sunt prezentate noile pelicule ale regizorilor niponi. Unele te invită să vezi viaţa prin lentila umorului duios, altele să înţelegi dramele mai puţin cunoscute ale japonezului modern.

Bento agasant (regie: Renpei Tsukamoto, 2019, 106 min.)

Sâmbătă, 11 decembrie, de la ora 16:00, vei putea vedea filmul Bento agasant. Subiectul filmului este legătura dintre o mamă singură și fiica ei adolescentă. Simţindu-se din ce în ce mai înstrăinată de fiica rebelă, mama din acest film recurge la talentul gastronomic pentru a-și transmite sentimentele. Folosește celebrul simbol culinar bento pentru a trimite, în fiecare zi, un mesaj codat fiicei sale. Speră ca aceasta să descifreze mesajele. Trailerul filmului poate fi văzut aici.

Râul Takatsu (Yoshinari Nishikori, 2019, 113 min.)

Tot pe 11 decembrie, de la 18:00, vei putea vedea filmul Râul Takatsu. Pelicula va fi apreciată mai ales de cei dornici de a observa relaţia dintre modernism și tradiţie în societatea japoneză rurală.

Vei descoperi poveștile unei comunităţi în schimbare. Este vorba despre o comunitate aflată într-o zonă primitoare. La un moment dat, frumoasa regiune fost abandonată de tinerii plecaţi la oraș, în cautarea unor oportunităţi mai provocatoare. A fost revitalizată abia în perioada crizei economice, după ce mulţi oameni epuizaţi de agitaţia metropolelor au redescoperit binefacerile din zonele pitorești ale Japoniei. Trailerul filmului poate fi văzut aici.

Profesorul și pisica rătăcită (Yoshihiro Fukagawa, 2015, 107 min.)

Spectatorilor care înţeleg cel mai bine rolul unei feline devotate li s-a pregătit filmul Profesorul și pisica rătăcită. Filmul care va fi proiectat dumincă, 12 decembrie, de la ora 16:00, abordează tema vindecării după o mare pierdere. Personajul central este un profesor izolat în casa lui de pe malul mării. Acolo își trăiește marea tristeţe rămasă după moarea soţiei lui. În timpul doliului, pisica hrănită multă vreme de aceasta își face din ce în ce mai simţită prezenţa, mai ales în zona unde este altarul închinat soţiei dispărute.

După ce pisica dispare brusc, profesorul începe o mare căutare. Sperând să afle unde a dispărut pisica, redescoperă prezenţa unor vecini simpatici. Reînnodă prietenii și începe să iasă din (auto)izolarea în doliul sfâșietor. Trailerul filmului poate fi văzut aici.

Mentai Piriri (regia; Kan Eguchi, 2018, 115 min.)

Programat pentru duminică, 12 decembrie, de la 18:00, Mentai Piriri este un film despre dorinţa de a-i ajuta pe cei vulnerabili și despre solidaritate. Având acţiunea în anii ’50, filmul amintește despre perioada în care Japonia se refăcea după al Doilea Război Mondial. Micile prăvălii ţinute de câte o familie modestă au reprezentat o mică istorie în sine, reflectând o Japonie prinsă între durere și zorii speranţei într-o viaţă mai bună.

Programul pentru Festivalul de Film Japonez 2021

Vă invit să citiţi și articolul despre un film special – Chess of the Wind

Leave a reply