Pioniere ala cinematografiei – proiectii la Cinema Elvire Popesco

0

Istoria filmului este plină de bijuterii care au fost (re)descoperite recent. Unele dintre acestea au fost realizate de femei prezente încă de la început în lumea unei arte vizionare, când avangarda era asociată de obicei cu dezinvoltura masculină. În cadrul programului inedit Pioniere ale cinematografiei poţi vedea unele dintre cele mai vechi filme realizate de femei. Proiecţiile sunt organizate în fiecare duminică din luna decembrie (2021), de la ora 13:30, la Cinema Elvire Popesco din cadrul Institutului Francez. Așadar, nu uita să îţi rezervi zilele de 5, 12 și 19 decembrie pentru întâlnirea cu niște filme rare.

4 pioniere ale cinematografiei

Selecţia programului Pioniere ale cinematografiei include scurtmetraje, documentare și filme de ficţiune. Au fost realizate între anii 1898 și 1930 de regizoarele Alice Guy, Germaine Dulac, Musidora și Marie-Louise Iribe.

Filmele sunt mute și vor fi prezentate cu acompaniament muzical. Intertitlurile originale în limba franceză sunt dublate de traduceri în limba engleză sau română.

Filme cu femei emancipate, regizate de pioniere ale cinematografiei

Printre filmele incluse în program se numără și La Souriante Madame Beudet. Este un film care simbolizează nevoia femeii interbelice de a se emancipa. Protagonista filmului va dori să evadeze de sub stricta supraveghere a soţului burghez. Această dorinţă părăsește imaginarul, luând forma unor acţiuni periculoase, demne de un thriller.

sursa: Institutul Francez

Dacă îţi plac filmele istorice, poţi alege Pour Don Carlos, inspirat de romanul omonim al lui Pierre Benoit. Filmul are în prim plan o femeie cu spirit revoluţionar. Ea îi intinde o cursă tânărului subprefect din tabăra politică adversă.

sursa: Institutul Francez

Nu lipsește nici filmul inspirat din poemul lui Goethe, intitulat Craiul ielelor. Este vorba despre filmul Le roi des aulnes, plin de referinţe la folclorul german și la mitul călătoriilor de trecere.

sursa: Institutul Francez

Bilete și program:

  • Duminică, 5 decembrie, 13h30 – ALICE GUY, 13 SCURTMETRAJE + LA SOURIANTE MADAME BEUDET (regia: Germaine Dulac).
  • Duminică, 12 decembrie, 13h30 – POUR DON CARLOS (regia: Mussidora, Jacques Lasseyene)
  • Duminică, 19 decembrie, 13h30 – LE ROI DES AULNES (regia: Marie-Louise Iribe)

Preţul biletului este de 15 lei. Îl poţi cumpăra direct de la casa de bilete a cinematografului Elvire Popesco, dar poţi opta și pentru varianta achiziţionării online, de pe site-ul Eventbook.

Te invit să descoperi și articolul despre filmul Paris, Arondismentul 13.

Leave a reply