Un teatru pentru visatori – Descoperi insula greceasca Hydra

0

Unele romane te seduc deoarece te fac să te simţi de-al locului. Citind Un teatru pentru visători descoperi insula grecească Hydra.

Refugiul boemilor

În anii ’60, ai marilor schimbări de mentalitate, insula Hydra devenise refugiul multor boemi. Ei înlocuiau turiștii. Aici, boemii se puteau scălda nu doar în apele de un albastru dăruit de zei, ci și în timp. Iar timpul însemna libertatea, cu toate definiţiile ei: senzuală, creativă, relaţională. Alături de acești boemi vei descoperi o Grecie dinaintea unui turism în masă. O Grecie alesă drept una dintre destinaţiile acelor tineri care își doreau o viaţă de artist vizionar hoinar, care schimbă lumea și alungă fantomele prejudecăţilor. Era generaţia tinerilor seduși de romanele scrise de Kerouac, dornici de a se aventura dincolo de conformismul moștenit. Poţi citi romanul lui Polly Samson ascultând CD-ul ce-l însoţește.

Vei savura fiecare pagină a romanului Un teatru pentru visători dacă visezi la o vacanţă în Grecia și te fascinează lumea artiștilor nonconformiști din anii ’60, printre care și Leonard Cohen. Acesta este unul dintre artiștii îndrăgostiţi de insula Hydra. În jurul lui și al celorlalţi boemi ajunge să graviteze și Erica, personajul central. Erica este o tânără din Londra, care a fugit din calea unui tată abuziv, după moartea mamei sale. Ajunge pe insula Hydra însoţită de iubitul ei, la rândul său un artist care scrie poezii și pictează.

Omagiu adus unei scriitoare stabilite pe insula Hydra

În Hydra, Erica se simte ca-ntr-un paradis. Începe să se redescopere, apropiindu-se de cea mai bună prietenă a mamei sale. Prietena mamai era nimeni alta decât faimoasa autoare stabilită în Hydra – Charmian Clift (de fapt, romanul lui Polly Samson este și un omagiu adus acestei scriitoare devenită ea însăși personaj). Autoarea care scria despre experienţele ei pe insulele grecești îi dă Ericăi de înţeles că știe niște secrete despre viaţa amoroasă a mamei sale. De asemenea, prezenţa scriitoarei stabilite in Hydra va deveni securizantă pentru adolescenta cu trecut dureros.

Un teatru pentru visători este și un roman care te ispitește să faci însemnări. Îl citești ţinând creionul în mână. Nu numai datorită dorinţei de a-ţi planifica viitoarea excursie notând locuri, nume de cafenele sau adresele caselor locuite de personalităţi, devenite apoi locuri de pelerinaje pentru hoinarii zilelor noastre. Vei începe să notezi numele unor scriitori mai puţin cunoscuţi în România, precum și numele unor artiști plastici avangardiști, printre care și Nikos Ghikas, pictorul ce a revoluţionat arta greacă și în a cărui vilă a locuit și Leonard Cohen. Așadar, cartea lui Polly Samson cere viitoare lecturi.

Portretul unei generaţii

Asemenea oricăror povești care se petrec pe fundalul unui loc pitoresc, asociat cu splendoarea, cu vacanţele ce promit o vară infinită, acest roman este unul care invită la imersiune. La plonjarea exuberantă în lumea personajelor.

Polly Samson are marea calitate de a reda firesc dinamica relaţiilor dintre artiști. Mai ales dintre artiștii libertine ai unei generaţii care visa la o descătușare totală.

Vei citi despre flirturi care devin scânteile ce schimbă traiectoria unei existenţe. Se formează cupluri, se desfac imprevizibil cele (aparent) stabile. Se inflamează anumite rivalităţi, însoţite de iertări neașteptate. Prieteniile capătă o ambiguitate ce le împing în direcţia atracţiei erotice. Nu lipsesc nici triunghiurile amoroase ce pot pune la încercare forţa unei prietenii și limitele toleranţei. O vei vedea pe adolescenta Erica fascinată de Leonard Cohen, de șarmul acestuia și de blândeţea ce alterna cu firea năvalnică.

Te simţi atras de lumea personajelor tocmai datorită acestei scriituri gata să capteze forfota din comunitatea artiștilor. Ei revitalizează o insulă cu peisaje aride și vieţi aspre. Populează și animă Hydra cu entuziasmul lor. Se apropie de localnici și de peisaje căutand noi surse de inspiraţie. Îţi dau impresia că au descoperit sursa unei bucurii inepuizabile. Alături de Erica și de noii săi prieteni te simţi ca-ntr-o vacanţă perpetuă. Cel puţin în primele o sută de pagini.

Din dragoste pentru Grecia

Îndrăgostită la rândul ei de Grecia, Polly Samson a înţeles una dintre condiţiile esentiale pentru succesul unui roman dedicat unei ţări mediteraneene. Captarea acelui ritm al locului. Ritmul alternanţei dintre lentoarea amiezilor și vânzoleala emoţiilor impetuoase. Mai este și ritmul personajelor, uneori în discrepanţă cu al localnicilor, dar gata să (re)găsească armonia.

Te bucuri și de ritmul poeziilor cântate, al serilor pe terasele ce miros a lămâi și a ierburi aromatice. Toate aceste ritmuri ajung să reverbereze cu al maturizării emoţionale ce urmează după experienţele de iniţiere în libertatea estivală.

Vara marilor schimbări

Vei citi și un roman despre genul acela de vară care schimbă parcursul unei existenţe. În care personajele fie își găsesc drumul, fie abandonează drumurile ce duceau spre nicăieri.

Un teatru pentru visători se derulează precum o suită de amintiri. Încă de la primele pagini ţi se dă de înţeles că urmează o revizitare a unei veri de neuitat. Aflând o știre tristă despre Leonard Cohen, Erica, derulează întâmplările din vara care a schimbat-o. Dintr-un prezent sub semnul toamnei existenţiale, memoria ei alunecă din nou în marea vara grecească. Şi te ia si pe tine cu ea. Plecaţi împreună într-o călătorie în care alternează irezistibil euforia adolescenţei cu voluptatea nostalgiei.

Poţi comanda romanul Un teatru pentru visători și de pe LibHumanitas.

Te invit să citești și despre romanul Albatrosul.

Leave a reply