Ultima calatorie catre Key West – Trei povesti de viata palpitante

0

Unul dintre cele mai pitorești locuri din Florida este ales de talentata povestitoare Chanel Cleeton – faimoasă datorită romanelor Să ne vedem cu bine în Havana și Când am plecat din Cuba – pentru a deveni punctul de intersectare a trei palpitante povești de viaţă din anii ’30. Aceste povești interbelice din Ultima călătorie către Key West au în comun rezilienţa feminină în vremuri de criză și nevoia de prietenii durabile bazate în primul rând pe solidaritate.

Key West, o destinaţie și un refugiu

Cubaneza Mirta, localnica săracă Helen și Elizabeth, moștenitoarea unei familii sărăcite după marele crah de pe Wall Street (familie cândva invidiată în cercurile înalte din New York), se întâlnesc în cela mai popular local din Key West (una dintre insulele arhipelagului vecin cu Miami). Aici lucrează una dintre ele (Helen). Mirta se află în trecere. Destinatia ei este o locuinţă de lux din Islamorada, ceva mai la nord de Key West, acolo unde urmează să își petreacă luna de miere alături de soţul ei, Anthony.

Deși a fost o căsătorie aranjată de tatăl ei aproape falit, Mirta se simte atrasă de chipeșul soţ. În același timp, acesta îi inspiră și puţină teamă, deoarece el este și o persoană temută în lumea gangsterilor ce au facut legătura dintre contrabandiștii din New York și lumea cazinourilor înflorite în Havana interbelică, devenită și capitala tropicală a distracţiei, preferata bogaţilor și a starurilor americane. Ce l-a făcut pe tatăl Mirtei, obsedat de reputaţie, să caute un ginere având un asemenea trecut dubios? Relaţiile stabilite de viitorul ginere cu noul stăpân al Cubei, Batista, ce avea să fie alungat, peste ani, de Fidel Castro.

Contextul istoric

Tatăl Mirtei îl sprijinise pe vechiul președinte, care instaurase o dictatură militară. De fapt, toată înalta societate cubaneză îl susţinuse, pentru a-și păstra privilegiile. Deţinând o avere impresionantă, tatăl Mirtei se temuse de ruina survenită în timpul noului regim, ca formă de răzbunare a actualului dictator. De aceea avea nevoie de noi conexiuni la nivel înalt. Iar Anthony le avea, permiţându-i socrului său continuarea afacerilor prospere. La rândul său, Anthony avea nevoie de o reputaţie bună în lumea burgheziei cubaneze. Prezenţa Mirtei, din înalta societate a Havanei, i-o asigura.

Un personaj de-al locului

În Key West, Mirta ajunge să ia prânzul în localul Ruby, unul fără pretenţii, frecventat mai degrabă de aventurierii sărăciţi, de veteranii ce-și pierduseră busola și de muncitorii ajunși epave în timpul Marii Crize. Una dintre chelneriţe este Helen.

Helen locuiește în Key West de când se știe. Este însărcinată, iar viaţa ei este influenţată de doi bărbaţi puternici. Puterea unuia este doar fizică. Acesta îi este și soţ. S-au căsătorit când ea era încă adolescentă. Pasiunea a fost alungată de abuzuri. Dependenţa de alcool a soţului a fost dublată de brutalitate. Fiindu-i frica de el, Helen spera ca acesta să nu se mai întoarcă niciodată din largul marii, de unde aducea hrana zilnică în micuţa lor cabană de pe malul oceanului.

Celălalt bărbat din viaţa lui Helen este un veteran de război chinuit de amintiri și de pauperitate. În ciuda traumelor și a vieţii grele, nu este deloc violent. Pare îndrăgostit de Helen, fiind foarte grijuliu în prezenţa ei și apărând-o cu devotamentul unui cavaler. Este tot ce ar fi trebuit să fie soţul lui Helen.

Fugara din lumea bună

O altă clientă nimerită în localul unde lucrează Helen este Elizabeth. Ea a fugit din New York, unde familia ei decăzuse. Criza economică a dus la sărăcirea parinţilor lui Elizabeth, implicit la umilinţele suferite în cercurile din înalta societate, frecventate când părinţii săi erau înstăriţi.

Elizabeth fuge de actualul logodnic pentru a reîntâlni un alt bărbat important. Acesta fusese înrolat în Primul Război Mondial. După revenirea din Război, a preferat să-și facă pierdută urma. Elizabeth spera să-l găsească într-una dintre taberele de veteran ajunși în Key West ca-ntr-o ultimă staţie a existenţei lor eșuate. Căutându-l pe acest bărbat dispărut, Elizabeth întâlnește un șarmant agent federal. Agentul îi va deveni călăuză protectoare într-un loc deopotrivă frumos și periculos, cum fusese Key West în perioada interbelică.

Locul devenit o lume în sine

Citind poveștile intersectate ale celor trei personaje centrale – Mirta, Helen și Elizabeth – îţi dai seama că sunt de fapt patru personaje. Al patrulea personaj principal este chiar locul acţiunii. Key West, orașul-insulă, este de fapt mai mult decât un loc. Este o lume în sine. Pitoreasca insulă plină de palmieri și de nisip fin, unde și-a construit și Hemingway o casă devenită între timp muzeu, era destinaţia multor afaceriști, gansteri, contrabandiști (aici era adus ilegal romul cubanez, în timpul Prohibiţiei). Tot aici fuseseră trimiși veteranii abandonaţi de autorităţi și care ajunseseră să accepte slujbe prost plătite, contribuind astfel la construirea infrastructurii ce lega Key West de Miami și de restul continentului, dar și de Cuba.

Key West – azi un loc al vacanţelor însorite, frecventat de cei ce ajung în Miami – devenise un loc sinonim cu prosperitatea înainte de Marea Criză. Ruta Overseas Railroad, realizată de vizionarul Henry Flager, însemnase locuri de muncă, stabilitate, deschiderea noilor legături comerciale atât cu New York-ul devenit metropola supremă, cât și cu noul Paris tropical, așa cum era considerată ispititoarea Havană. După Marea Criză, prosperitatea a fost măcinată de incertitudine, disperare, infracţionalitate. Doar contrabandiștii de temut și cei ce fugeau de trecut mai alegeau Key West pentru a-și petrece viaţa. Printre fugari sunt și câteva personaje pline de secrete dureroase.

Acţiune alertă

Vieţile personajelor sunt modelate de istoria locului. De fapt, Chanel Cleeton știe cum să exploreze această istorie pentru a-i da un sens atunci când își construiește personajele. Autoarea este genul acela de povestitoare datorită căreia ajungi să cunoști zone îndepărtate. Ştie când să introducă pasaje lămuritoare despre atmosfera locului și despre o anumită epocă. De asemenea, pompează imprevizibilul în doza potrivită, astfel încât să te împiedice să mai lași cartea din mână. Fiecare pagină îţi răstoarnă așteptările cu privire la finalul romanului.

Imprevizibilul ia o turnură alertă când se aunţă una dintre cea mai puternice furtuni. Veștile despre natura dezlănţuită se vor suprapune peste niște situaţii complicate din vieţile personajelor. Când ele încep să lupte pentru supravieţuire si pentru a-i salva pe cei dragi, ritmul se înteţește. Apare astfel tensiunea specifică unui thriller. Iar tensiunea te face să citești fiecare pagină cu o poftă mărită.

Poţi cumpăra volumul de pe site-ul Editurii Univers sau de pe Cărturești.

Leave a reply