24 de filme bune, pentru care sa alegi Les Films de Cannes a Bucarest 2022

0

La Cannes se lansează filmele despre care se vorbește mulţi ani. Devin adevărate repere pentru viitoarele generaţii de regizori, impresionând prin abordarea proaspătă sau năucitoare a unor subiecte clasice, ori prin subiectele despre care mai mult se tace. Poţi vedea o parte dintre cele mai bune filme ale anului și în cadrul Les Films de Cannes a Bucarest 2022. Proiecţiile vor avea loc între 21 și 30 octombrie, la Cinema Elvire Popesco (Institutul Francez), Cinema Muzeul Ţăranului și Cinemateca Eforie.

Îţi recomand 24 de filme bune, care uimesc prin diversitatea subiectelor și a stilurilor. De la satiră la filmul de epocă realizat într-o manieră îndrăzneaţă, iconoclastă chiar. Vei străbate lumea alături de personajele din culturi diferite.

1.Triangle of Sadness

Ruben Ostlund realizează unele dintre cele mai apreciate satire. După ce a câștigat Palme d’Or, în 2017, cu filmul The Square, și-a mai adjudecat un Palme d’Or, în 2022, cu Triangle of Sadness. Filmul prezintă peripeţiile unui cuplu de influenceri nimerit pe luxoasa ambarcaţiune a unui oligarh. Aici întâlnesc traficanţi, snobi lacomi, dar și un căpitan având idei marxiste. La un moment dat, un eveniment neprevăzut îi aduce pe toţi în pragul unui naufragiu. Totul pare să o ia razna în jurul lor, transformând huzurul în coșmar. Poţi vedea trailerul aici.

2. Metronom – Premiul pentru cea mai bună regie (Un Certain Regard)

sursa: Les Films de Cannes a Bucarest

Alexandru Belc este genul de regizor care impresionează încă de la debut. Filmul său, Metronom, a câștigat Premiul pentru Cea mai buna regie, în secţiunea Un Certain Regard. Metronom amintește de adolescenţii rebeli din România anilor ’80. Ascultau muzică occidentală, aveau idei îndrăzneţe și visau la o viaţă liberă. Însă gestul curajos al unuia dintre ei le va reaminti de preţul acestei libertăţi în Est. Poţi vedea trailerul aici.

Filme cu mesaje subversive

3. Holy Spider – Cea mai bună actriţă

Când vezi numele regizorului Ali Abbasi pe afiș, te gândești la memorabilul și originalul Border. De data aceasta, regizorul iranian stabilit în Suedia realizează un thriller psihologic având ca fundal Teheranul plăcerilor interzise.

Când se lasă noaptea peste marele oraș, un prădător fanatic omoară femeile considerate desfrânate, dorind să cureţe astfel ţara de păcate. Pe urmele sale va fi o altă femeie, care vrea să-l oprească. Este o anchetatoare destupată, extrem de curajoasă. Intimidată de colegii misogini, va recurge la mijloace riscante pentru a-l prinde pe criminalul în serie. Poţi vedea trailerul aici.

4. Boy From Heaven – Cel mai bun scenariu

Dacă preferi filmele care te ţin cu sufletul la gură, având ca fundal orașele aflate între modernitate și tradiţiile constrângătoare, poţi alege și Boy from Heaven. Acţiunea se petrece într-o universitate islamică din Cairo, devenită centrul influenţei sunite.

Personajul principal este fiul unui pescar sărac. Familia sa consideră o mare șansă bursa primită de adolescent, sperând că fiul lor va avea parte de un trai mai ușor. Ajuns la Universitate, el va fi aruncat în mijlocul unor intrigi politice. I se va cere să devină spion, dar și pion în jocurile de putere la care iau parte diversele forţe ascunse, dornice de a stăpâni Egiptul. Unele se pretind a fi deschizătoare de ferestre spre modernitate și libertate. Altele vor păstrarea unor tradiţii patriarhale cu orice preţ. Poţi vedea trailerul aici.

Pentru cei ce vor filme coreene

5. Decission to Leave –Cea mai bună regie

Park Chan-Wook este un răsfăţat al festivalurilor. Mai ales al celui de la Cannes. În 2022 a revenit cu Decission to Leave, ce îmbină misterul unui thriller, dat de un personaj feminin înșelător, cu elementele unei povești de dragoste ce tulbură. Povestea are ca punct de plecare anchetarea unei morţi suspecte. Principalul suspect este chiar soţia victimei (un bărbat căzut într-o prăpastie). Ea îl va fermeca pe anchetator. Acesta se va simţi din ce în ce mai subjugat de văduva plină de enigme ce pot deveni indicii preţioase. Poţi vedea trailerul aici.

6. Retour a Seoul

Retour a Seoul este călătoria unei tinere dornice de a-și descoperi părinţii biologici. Ea s-a născut în capitala sud-coreeană, fiind adoptată de o familie de francezi. În periplul prin Seul va descoperi alţi tineri, dornici de a cunoaște acea parte a lumii unde a crescut ea. Poţi vedea trailerul aici.

Filme despre legăturile din familie

7. Frere et Soeur (Brother and Sister)

Dacă îţi era dor de Marion Cotillard, o poţi revedea în noul film semnat de Arnaud Desplechin. În Frere et Soeur vei descoperi dinamica plină de tensiuni dintre fraţi. Tensiunile reapar după moartea părinţilor. Sora, Alice, este actriţă. Fratele ei, Louis, este profesor și poet. Mulţi ani Alice și-a urât fratele. Va fi însă nevoită să își exprime trăirile într-un moment de cotitură pentru familia ei. Poţi vedea trailerul aici.

8. Un beau matin (One Fine Morning)

După rolul plin de magnetism din France, actriţa Lea Seydoux revine într-un film emoţionant – Un beau matin. Interpretează o mamă care își crește singură fetiţa. Boala incurabilă a tatălui ei o face să se reîntoarcă în orașul natal. Aici îl va reîntâlni pe bărbatul considerat cândva marea ei dragoste. Acesta este însurat, dar nu ezită să reînnoade legătura cu ea. Relaţia dintre cei doi devine din ce în ce mai intensă pe măsură ce dramele din familie se apropie spre un deznodământ copleșitor. Poţi vedea trailerul aici.

Frumuseţea cinematografiei italiene

9. Ennio

Ennio este omagiul adus de cineastul Giuseppe Tornatore marelui compozitor Ennio Morricone. Prin coloana sonoră compusă de Ennio Morricone, orice film devenea memorabil. Ennio făcea magie în fiecare scenă în care era nevoie ca muzica să însoţească trăirile personajelor. Poţi vedea trailerul aici.

10. Nostalgia

Napoli devine locul unde Felice, protagonistul filmului Nostalgia, se reîntoarce. Legăturile sale cu Napoli sunt complicate. Labirintice precum orașul în sine. Reîntoarcerea înseamnă și revenirea unor amintiri care încep să-l bântuie din nou. Poţi vedea trailerul aici.

Tensiuni și redescoperiri în peisaje pline de secrete

11. R.M.N

Având tensiunea unui thriller și tematica unui film cu puternic mesaj social, R.M.N amintește de intoleranţa și de temerile în faţa străinilor, care macină comunităţile abandonate, ce se închid în sine ca formă de apărare.

Acţiunea se petrece într-un sat locuit de etnici maghiari și români. La un moment dat, lipsa forţei de muncă ieftină o determină pe proprietara unei brutării să aducă muncitori din Sri Lanka. Mulţi săteni îi privesc pe aceștia fie cu suspiciune, fie cu furia celui ce se simte nedreptăţit. Cea devenită mâna dreaptă a patroanei va dori să ia calea eticii, încercând să gestioneze și tensiunile din relaţia cu fostul iubit, reîntors în ţară. La rândul său, acesta a fost implicat într-un conflict cauzat de rasismul șefului, căruia i-a răspuns pierzându-și cumpătul. Poţi vedea trailerul aici.

12. La montagne – Premiul SACD

Pierre, un inginer din Paris, decide să se stabilească într-o zonă alpină. Se simte perfect în satul înconjurat de zăpezi. Aici, o întâlnește pe Lea, care lucrează la un restaurant din zonă. Crede astfel că va duce viaţa la care a visat, în mijlocul naturii. Dar locul este plin de mister, iar misterul atrage la suprafaţă amintiri.

13. Godland

Godland invită la o călătorie în Islanda secolului al XIX-lea. Pe această insulă cu natură aspră, un preot danez vrea să își ducă la capăt misiunea. Ar vrea să contruiască o biserică, dar să își urmeze și pasiunea pentru fotografie. Speră astfel să imortelizeze chipurile expresive ale oamenilor ce trăiesc în zone izolate. Doar că natura îi strică planurile. Își impune propriile reguli, dar și ispite ce aduc haosul. Poţi vedea trailerul aici.

14. Pacification

Albert Serra revine cu filmul Pacification, un amestec de thriller cu elemente politice. Vei urmări aventurile unui comisar francez trimis în Tahiti. Îi plac distracţiile, petrecerile din barurile frecventate de interlopii locali și huzurul tropical. Rămâne totuși conștient de rolul său în menţinerea păcii din paradis. La un moment dat, bănuiește că în apropierea acestui rai vegetal se fac teste nucleare. Poţi vedea trailerul aici.

15. The Beasts

O zonă pitoarească poate deveni un infern dacă întâlnești oameni abrutizaţi. Așa sunt și câţiva săteni din regiunea spaniolă unde protagonistul filmului The Beasts decide să își îndeplinească visul de a deveni fermier. În timpul liber, acesta eabilitează casele abandonate din zonă. Când el se opune unui plan de afaceri propus de niște investitori care vor să obţină ieftin pământul sătenilor, viaţa îi devine un calvar. Nu din cauza investitorilor, ci a vecinilor păcăliţi. Ei cred că vor deveni bogaţi dacă vând toate terenurile cultivabile ale satului. Fanii regizorului Rodrigo Sorogoyen vor avea parte de un film ce impresionează prin aceeași forţă psihologică a personajelor. Poţi vedea trailerul aici.

Filme despre adolescenţi

16. War Pony – Camera d’Or 2022

Doi băieţi din tribul Lakota vor încerca să găsească propria cale spre maturizare și spre îmlinirea visului american. Vor lua decizii pripite, vor forţa limitele și vor ajunge în situaţii riscante. Au nevoie de integrare și de apreciere, de validarea primită de la părinţi și de la comunitate. Însă anumite acţiuni vor da peste cap vieţile celor dragi. Povestea adolescenţilor a fost spusă cu multă sensibilitate în War Pony. Poţi vedea trailerul aici.

17. Les Pires – Premiul secţiunii Un Certain Regard

Niște adolescenţi considerati dificili de vecinii lor primesc roluri într-un film. De ce au fost aleși tocmai ei? Vei afla văzând Les Pires. Poţi urmări trailerul aici.

18. Tori and Lokita

Fraţii Dardenne au ales un subiect inspirat din lumea imigranţilor africani. Între doi dintre ei se formează o legătură vindecătoare, devenită o alinare a dorului de casă, dar și a temerilor provocate de contactul cu noua lume unde au ajuns. Poţi vedea trailerul aici.

19. Armageddon Time

Antony Hopkins intră în rolul unui bunic având idei umaniste într-o lume dezumanizată, ce ameninţă să-i înghită familia. El își va încuraja nepoţii să lupte împotriva rasismului, provenind el însuși din lumea supravieţuitorilor Holocaustului. Însă pentru a-și apăra familia de ostilităţile celor din jur, noua generaţie de adulţi va încerca să evite orice luptă, fie ea și în numele dreptăţii. Se produce astfel o coliziune a valorilor. Armageddon Time este și un film despre forţa prieteniei în vremurile segregării. Poţi vedea trailerul aici.

20. Close – Grand Prix

Tot despre forţa prieteniei este vorba și în filmul Close. În centrul poveștii sunt Leo și Remi. Au 13 ani și se consideră prieteni pe viaţă. La un moment dat, relaţia lor se rupe. Brusc. Fără explicaţii. Însă lipsa acestor explicaţii nu-l va descuraja pe Leo. Încercând să afle ce se află în spatele atitudinii distante a lui Remi, Leo se va apropia de mama acestuia. Poţi vedea trailerul aici.

Abordări inedite ale unor teme clasice

21. Corsage – Cea mai bună interpretare (Un Certain Regard)

Corsage este un film de epocă în care ni se prezintă o Sissi năvalnică, rebelă, desprinsă de imaginea de îndrăgostită ingenuă din alte filme. Aceasta dorește să scape de încorsetările impuse de regulile de la Curte, uimindu-i pe cei din jur prin acţiunile sale. Poţi vedea trailerul aici.

22. The Natural History of Distruction

The Natural History of Distruction este noul film al lui Sergei Loznitsa. S-a inspirat din scrierile lui W.G. Sebald și din imaginile de arhivă din Al Doilea Război Mondial pentru a ne reaminti de modul în care populaţia civilă ajunge pe tabla de șah a marilor conflicte ce duc la distrugerea unor zone întregi. Poţi vedea trailerul aici.

23. EO

Inspirat din filmul-cult Au hasard Balthazar, devenit un preferat al cinefililor, EO reia povestea prieteniei dintre un măgăruș și o tânără în derivă. Lumea ei va fi văzută prin ochii blajini ai măgărușului. Acesta va încerca să se adapteze la universul uman plin de contradicţii. Simte bucuriile tinerei, dar și deziluziile acesteia. Poţi vedea trailerul aici.

24. Cut (Coupez)

Michel Hazanavicius reinterpretează în cheie parodică filmele cu zombi. Personajele din Cut sunt ele însele implicate în turnarea unui film horror de duzină. Ei nu se simt prea motivaţi să ducă până la capăt filmările. Regizorul este singurul entuziasmat de proiect. La un moment dat, echipa de filmare are parte de o surpriză. Apare un zombie adevărat. Poţi vedea trailerul aici.

Poţi cumpăra bilete și de pe Eventbook.

Detaliile suplimentare despre filme, program și evenimentele conexe pot fi găsite pe site-ul oficial.

Te invit să descoperi un alt film apreciat la Cannes 2022– Tchaikovsky’s Wife.

Leave a reply