Expozitie de stampe japoneze si povestea celor 47 de ronin

0

Castelul Cantacuzino din Bușteni a devenit un spaţiu generos pentru cei dependenţi de artă. An de an, vizitatorii se pot bucura de capodoperele unor mari pictori. Noua expoziţie le este dedicată celor pasionaţi de arta japoneză. Între 5 noiembrie 2021 și 22 aprilie 2022, în cadrul expoziţiei Kabuki, poţi vedea peste 100 de stampe japoneze, printre care și unele inspirate din celebra poveste a celor 47 de ronin. Curatorul expoztiei este Dr. Alexandru Constantin Chituţă.

Stampele unor pictori japonezi emblematici

Cele peste 100 de stampe ilustrează imagini reprezentative pentru Japonia teatrului Kabuki. Stampele au fost realizate de artiști niponi din perioada 1603-1868, cunoscută sub nunele de perioada Edo. Printre acești pictori se numără și faimoșii Hokusai, Utagawa, Moronobu, Katsukawa și Keisai Eisen.

Vedetele expoziţiei vor fi însă acele stampe realizate de un pictor special. Este vorba de Tôshûsai Sharaku. Era considerat un artist extrem de talentat, însă lucrările originale realizate de acesta sunt rare. Puţine s-au păstrat până-n zilele noastre. De altfel, Sharaku a dus o viaţă demnă de enigmele unui crime thriller. A lucrat doar zece luni, după care a dispărut fără urmă.

Imagini ale lumii plutitoare din cartierele de plăceri

De arta pictorilor japonezi reprezentaţi în expoziţie se leagă dezvoltarea stilului ukiyo-e. Stilul ukiyo-e se traduce prin imagini ale lumii plutitoare. Pentru japonezul epocii Edo, lumea plutitoare era lumea placerilor efemere. Deși puternic influenţată de estetica marilor curtezane și gheise din cartierele plăcerilor, nu devenise un sinonim al vulgarităţii. Nici măcar femeile ce populau astfel de cartiere nu se expuneau vulgar. Erau mai debrabă rafinate și bune cunoscătoare atât ale artelor traditionale, cât și ale celor noi.

Stampele și teatrul Kabuki – arta inovatoare din Japonia epocii Edo

Tot în cartierele plăcerilor se dezvoltau și noile forme de artă. Azi sunt considerate mai degrabă clasice, emblematice pentru cultura japoneză. O astfel de formă era și teatrul Kabuki. Să nu uităm că japonezul de altădată transformase într-un complicat ritual estetic până și erotismul din cartierele rău-famate. Așadar, stampele – considerate o forma inovatoare de pictură în perioada Edo – și teatrul Kabuki înfloriseră în astfel de cartiere.

Stampele și teatrul Kabuki deveniseră formele de artă preferate de burghezia educată. Această burghezie era noua pătură socială alcătuită din negustori mereu deschiși către noi experimente artistice.

Noii îmbogăţiţi din epoca Edo erau dornici de a-și forma propria identitate. Stilul lor de viaţă devenise o replică îndrăzneaţă dată nobilimii conservatoare. Spre deosebire de nobilime, (mult prea) atașată de canoanele unei picturi împrumutate din China, noua clasă prosperă sprijinise generos dezvoltarea unei arte nipone autentice.

Colecţia unui mare pasionat de arta japoneză

Ritualurile cotidiene din jurul teatrului Kabuki, precum și scenele din culisele unui spectacol, au fost imortalizate captivant de cei 27 de pictori ale căror stampe sunt expuse. Chipurile stilizate ale actorilor, culorile vii ale chimonourilor și frenezia unei epoci invită la o călătorie în timp.

Stampele expuse fac parte dintr-o colecție privată. Este vorba despe vasta colecţie alcătuită de avocatul George Șerban. Detaliile despre bilete și programul de vizitare pot fi accesate aici.

Te invit să descoperi și articolul despre muzeul Moco.

Leave a reply