Indragostiti la Seoul – La capatul unor aventuri de-o noapte

0

S-au scris mai puține romane despre legăturile de prietenie dintre femei și bărbați. Încă și mai puține despre solidaritatea și prietenia, bazate pe toleranță și discuții cu mintea deschisă, dintre femeile emancipate din societățile cu lungă tradiție patriarhală și bărbații gay. Romanul devenit bestseller în Coreea de Sud și nominalizat la International Booker Prize și la Dublin Literary Award, Îndrăgostiți la Seoul, explorează și o astfel de relație, într-un stil de o franchețe deloc șocantă, ci mai degrabă plină de candoare, observații lucide și sclipiri de autoironie.

Protagoniștii romanului scris de Sang Young Park sunt doi neînțelesi nimeriţi într-un mediu academic încă ipocrit, dintr-o lume a dublului standard. Jae-hee este o tânără care își asumă o viață considerată scandalos de libertină. Preferă experiențele de-o noapte, fără a se simți vinovată. Nu datorează nimănui explicații. Cel mai bun prieten al ei este un tânăr gay pe nume Young, a cărui viaţă a fost marcată de o mamă habotnică, de care s-a îndepărtat imediat ce a început studiile universitare. La rândul său adept al relațiilor pasagere, Young își îneacă amarul și dezamăgirile în scris. Devine scriitor.

Scrisul salvator

Young și Jae-hee se întâlnesc în anii studenției. Ambii sunt uniți de supraviețuirea printre colegii plini de prejudecăți. Își au propria lume unde se simt liberi. Devin și colegi de garsonieră. Această garsonieră este refugiul lor, un substitut al casei primitoare. Aici vorbesc pe șleau despre experiențele erotice după o noapte albă. Își mărturisesc unul altuia peripețiile nocturne prin barurile cartierelor de distracții din Seoul. Fac schimb de impresii și simt că se au unul pe celălalt ori de câte ori se simt neînțelesi.

La un moment dat, Jae-hee îl cunoaște pe bărbatul alături de care simte că poate avea o relație de lungă durată. Se mută din garsonieră și ia în considerare propunerea unei căsătorii. Young se trezește singur cu amintirile rămase în urma primei mari iubiri. O iubire intensă, transformatoare, cu final trist.

Young se simte părăsit și ajunge să se vindece prin scris, după o revizitare dureroasă a copilăriei marcate de abandonul tatălui, a unei adolescențe în care primul sărut a fost urmat de o internare la psihiatrie în timpul vacanței de vară, pusă la cale tot de propria mamă habotinică, și a primei relații în care era pregătit pentru trecerea de la euforia atracției incandescente la stabilitatea intimității afective.

O confesiune dezinvoltă

Scris din perspectiva tânărului Young, care vrea să devină scriitor, Îndrăgostiți la Seoul curge natural precum o confesiune dezinvoltă. Limbajul colocvial, umorul picant neînfrânat, șuvoiul descrierilor dezinhibate și ancorarea în efervescenta viață de noapte din Seoul îi va face pe unii cititori să-l considere un roman despre oameni superficiali. Un portret al tineretului din ziua de azi, despre care se tot spune că fuge de relațiile stabile pentru a trăi clipa înecată în shoturi de tequila sub neoanele cluburilor de noapte.

Cine are puțină răbdare și nu trage concluzii facile va descoperi un roman multistratificat. Genul acela de roman în care profunzimea nu exclude trecerea prin hedonism, prin carnal.

Maturizarea emoțională

Îndragostiţi la Seoul este în primul rând un roman despre maturizarea emoțională. Despre dușurile reci dinaintea acestei maturizări. Mai este un roman despre înțelegerea unei mame înguste, la rândul ei prinsă în capcana propriilor drame și a viziunii rudimentare asupra binelui propriului copil și datoriei față de acesta.

Sub aparența nonșalanței superficiale a protagonistului Young se ascunde adâncimea unei lupte pentru supraviețuirea psihologică. O supraviețuire care începe prin legarea unei prietenii de durată și prin scris.

Supraviețuirea continuă prin curajul necesar privirii aruncate către sine. De fapt, cea mai consistentă parte a romanului începe exact când ai impresia că personajele se îndreaptă spre nicăieri, refuzând orice formă de evoluţie interioară. Scriitorul Sang Young Park te surprinde după ce ţi-a dat impresia că și-a epuizat toate detaliile despre interioritatea personajelor.

Pentru cei dornici de a cunoaște noi culturi, de a cutreiera metropolele asiatice, atrași de mirajul îmbinării dintre spectaculos, întâlniri cosmopolite, delicii culinare și estetice pe fundalul clădirilor futuriste ce sclipesc în noaptea oamenilor din Seoul a căror filosofie de viață este Munca asiduă trebuie urmată de o distracție pe măsură/Work hard and party harder!, romanul este și o incursiune în societatea sud-coreeană. O privire asupra ciocnirii mentalităților, stratificării sociale și transformărilor din cartiere destinate clasei mijlocii ori studenţilor.

Probabil că vei trece pe listă și o noapte în coloratul și cosmopolitul Itaewon, cartierul unde toți sunt bineveniti și unde își face veacul unul dintre personajele romanului. Sau poate vei străbate cartierul galeriilor de artă, Samcheong-dong, apoi te vei îndrepta spre Bogwang-dong, Mangwon-dong, Haebanchon și Seongsu-dong.

Poţi comanda romanul de pe site-ul Editurii Alice Books, Libris sau Cărturești.

Leave a reply