Bucharest Jewish Film Festival 2023

0

Între 12 și 16 noiembrie se va desfășura Bucharest Jewish Film Festival 2023. Proiecţiile vor avea loc la ARCUB (Hanul Gabroveni) și la Institutul Goethe.

Ce noutăţi vei putea vedea la Bucharest Jewish Film Festival 2023

Vei descoperi documentare inedite despre evreii pasionaţi de muzică, dar și filme de ficțiune despre modul în care aceștia au influențat alte culturi, deschizându-se la rândul lor spre arta țărilor în care au trăit. Majoritatea filmelor din selecţia pentru aceasta ediţie explorează relaţia dintre evrei și muzică. Aceasta relaţie a fost și o formă de supravieţuire psihologică ori de câte ori istoria a devenit ameninţătoare.

Filme precum o punte între culturi

De asemenea, muzica a fost și o punte între culturi, datorită cântăreţelor de origine evreiască din Magreb, pasionate de melodiile arabe. Una dintre acestea fost și faimoasa Souad Zaki. Şi-a început cariera în anii ’40, jucând în filme alături de Umm Kulthum. Nepoata acesteia, Iris Zaki îi spune povestea prin documentarul Egypt, a Love Song. Poţi vedea trailerul aici.

Muzica evreilor din Europa de Est este prezentată într-un documentar precum o călătorie. The Klezmer Project are la bază pasiunea pentru cultura idishe a unui cuplu format dintr-un operator și un clarinetist. Aceștia s-au întâlnit la o nuntă evreiască din Argentina. Au vrut să străbată ţări în căutarea unei muzici pline de povești. Poţi vedea trailerul aici.

Muzică, libertate și memorie colectivă

Relaţia evreilor cu muzica poate fi și o formă de a depăși orice interdicţie de dragul artei. Uneori interdicţia ascunde răni colective. Despre astfel de răni și despre cât de departe poate duce pasiunea pentru muzică discută și personajele din docu-drama You Will Not Play Wagner. Poţi vedea trailerul aici.

Unul dintre cele mai puternice filme din selecţie este Terezin. Este un film despre povestea unor muzicieni evrei ce și-au făcut propria orchestră în lagărul de concentrare. A fost formă de păstrare a speranţei și a demnităţii. Printre aceștia s-au înfiripat și povesti de dragoste ce au sfidat ameninţarea cumplită. Poţi vedea trailerul aici.

Regizorii evrei continuă să fie interesaţi de poveștile despre curaj și rezilienţă. O demonstrează și filmul Life, Above All. Regizorul Oliver Schmitz redă povestea unei tinere de Africa de Sud. Aceasta ajunge să-și crească fraţii mai mici după ce familia ei se destramă în urma unor tragedii. Ea are de înfruntat nu numai problemele din familie, ci și ostilitatea vecinilor, alimentată de niște superstiţii legate de boala mamei ei. Poţi vedea trailerul aici.

Mai multe detalii despre festival, program și evenimentele speciale apar pe site-ul oficial.

Te invit să citești aici despre cartea lui Amos Oz, Aceeași mare.

Aceeasi mare – Cartea pe care ai lua-o cu tine pe o insula pustie

Leave a reply