45 de carti pentru aceasta primavara

0

Începutul primăverii ne aduce multe cărţi despre povești intersectate. Sunt povești palpitante ce ne poartă în jurul lumii. Unele au tensiunea unui thriller, altele sunt inspirate din istorie sau ne fac să înţelegem cum evoluează prezentul. Îţi recomand 45 de cărţi pentru această primăvară. Lectură plăcută!

Literatura română contemporană

1.Depravatul din Gorgani de Doina Rusti

Epoca fanarioţilor capătă în paginile Doinei Ruști parfumul realimsului magic. Inspirată din istoriile de viaţă păstrate în arhivele secolelor trecute, revizitează un București pestriţ. În Depravatul din Gorgani te așteaptă 52 de povestiri însoţite de ilustraţii ce reprezintă reproduceri după gravuri sau picturi vechi.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

2. Englezul din Gara de Nord de Tatiana Niculescu

Englezul din Gara de Nord este un roman bazat pe evenimentele din viaţa pilotului Brian Spencer. Biografia lui și marile povești de iubire se împletesc trepidant cu evenimentele din Balcani și din spaţiul ex-sovietic.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

3. Murmur de Mircea Pricăjan

Murmur este un roman despre forţa memoriei și despre cum se pot modifica amintirile peste ani. Personajele își revizitează trectul, reanalizându-și impresiile despre evenimentele ce le-au marcat istoria personală.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

4. Ca să nu se aleagă praful de toate de Cosmin Perţa

Dacă preferiun thriller cu justiţiari, poţi alege și noul roman al lui Cosmin Perţa. Vei redescoperipovestea unui Samson al zilelor noastre în romanul Ca să nu se aleagă praful de toate. Acesta va încerca să scape orașul de o bestie ce abuza femeile vulnerabile.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

5. Raluca nu s-a culcat niciodată cu Tudor de Cristina Chira

Cei dornici de a descoperi noi scriitori români contemporani pot alege și volumul de proză scrută Raluca nu s-a culcat niciodată cu Tudor. Este volumul prin care debutează Cristina Chira. Vei citi povesti inspirate din problemele și visurile noii generaţii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Cărţi pentru cei pasionaţi de muzica rebelilor

6. The Beatles: O istorie de Craig Brown

The Beatles rămâne una dintre cele mai iubite formaţii, revoluţionând muzica. În noua carte despre celebra trupă, istoria și umorul se îmbină. Mai ales în poveștile de viaţă ale unor oameni legaţi de muzicienii ce alcătuiau trupa. Vei citi despre legăturile acestora cu familia, dar și cu oamenii care i-au considerat prea îndrăzneţi în raport cu regulile unei societăţi ce nu vedea cu ochi buni spiritul rebel.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

7. Daisy Jones & The Six de Taylor Jenkins Reid

Efervescenţii ani ’60, cu ale lor excese, dar și trupe extrem de talentate, devin fundalul poveștii din Daisy Jones & The Six. Romanul este o călătorie prin California generaţiei hippie. Vei citi despre aventurile unei tinere ce ajunge în lumea unor staruri rock.

Poţi comanda volumul de pe Libris

Destăinurile unor mari scriitoare

8. Anii de Annie Ernaux

Laureata Premiului Nobel în 2022, Annie Ernaux și-a impresionat cititorii prin stilul în care îmbină istoria cu memoria personală. Anii este una dintre cele mai cunoscute scrieri ale sale. În această carte rememorează evenimente petrecute în perioada 1941-2006. Cântece, fotografii, articole, pagini de jurnal, toate devin ancore ale memoriei. Vei citi astfel despre spiritul unei generaţii ce a schimbat mentalităţi.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

9. Copil de octombrie de Linda Bostrom Knausgard

Copil de octombrie relatează experienţa unei scriitoare care vrea să își salveze memoria. Între anii 2013 și 2017 scriitoarea Linda Bostrom Knausgard a fost internată de mai multe ori într-un spital de psihiatrie. Terapia cu electroșocuri a dus la estomparea unor amintiri. Dar ce este o scriitoare fără amintirile ei?

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Redescoperirea clasicilor

10. Secretul de Petrarca

Prin Secretul, Petrarca intră în dialog cu sine și cu marii filozofi ce au schimbat gândirea occidentală și nu numai. Dacă te pasionează istoria literaturii, poţi alege această ediţie bilingvă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

11. Ulise de James Joyce

Ulise, romanul lui James Joyce, nu mai are nevoie de promovare. Fiecare generaţie își manifestă curiozitatea în faţa lui. Noua traducere propusă de Rareș Moldovan își așteaptă noii cititori dornici de a hoinări pe străzile din Dublin, într-o zi de vară intensă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

12. Tandră e noaptea de F. Scott Fitzgerald

Tandră e noaptea a devenit un roman emblematic pentru literatura interbelică. Povestea de iubire din roman este de fapt portretul unei generaţii hedoniste. Călătorii pe Riviera Franceză, iubiri distructive și plutirea între euforie și abis caracteriza această lume.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane despre relaţiile dintre părinţi și copii

13. Fiul a mii de oameni de Valter Hugo Mae

Despre Valter Hugo Mae, marele Jose Saramago spunea că e un tsunami literar. Fiul a mii de oameni este romanul care l-a făcut celebru în toată lumea. Vei citi povestea unui pescar care își dorea foarte mult un fiu. Îl va găsi când se va întâlni cu un orfan. Odată cu această întâlnire, viaţa pescarului se deschide spre o mare de povești impresionante.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

14. Uimire de Richard Powers

Nominalizat la National Book Award și la Booker Prize, în 2021, romanul Uimire prezintă relaţia dintre tată și fiu printr-o lumină stranie. În centrul romanului se află un astrobiolog care își crește singur fiul, după moartea accidentală a soţiei sale. Fiul sau este pasionat de pictură, imortalizând animalele pe cale de dispariţie. La un moment dat, copilul este acuzat de agresarea unui coleg. Dornic să-l ajute, tatal va căuta soluţii prin care să înţeleagă mai bine mintea fiului său. O cale ar fi găsirea unei legături dintre psihicului copilului și cel al mamei dispărute.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

15. Chimie de Weike Wang

Chimie este romanul despre maturizarea unei tinere având o minte sclipitoare.Fiica unor imigranţi cu viziune tradiţionalistă, protagonista romanului a fost mereu supusă presiunilor din partea familiei. Aceste presiuni devin din ce în ce mai apăsătoare când familia îi cere să aleagă între viaţa de familie și cariera universitară.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

16. Vânduţi într-o zi de luni de Christina McMorris

În timpul Marii Crize din anii ’30, familiile americane foarte sărace își vindeau copiii. Unii erau adoptaţi de familii ce nu aveau copii, după ce era pus un anunţ în faţa casei unde locuia familia nevoiașă. Povestea acestor copii ajunge în presă, în urma descoperirii unei fotografii. Publicarea poveștii va duce la evenimente neașteptate în viaţa celui ce a surprins drama copiilor. Şi familia acestuia avea secrete dureroase.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane despre marile prietenii

17. Prinde iepurele de Lana Bastasic

Spaţiul ex-iugoslav este unul al poveștilor sfâșietoare, dar și al marilor prietenii. În romanul Prinde iepurele vei citi despre legătura de prietenie dintre două femei. Prietenia lor înseamnă și o convieţuire între valori, etnii și religii diferite.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

18. Prin celălalt capăt al telescopului de Rabih Alameddine

Rabih Alameddine a scris unele dintre cele mai iubite romane contemporane. Impresionează prin mesajele pline de compasiune. Noul său roman, Prin celălalt capăt al telescopului, prezintă lumea refugiaţilor sirieni ajunși pe insula Lesbos. În ajutorul lor vine și doctoriţa trans Mina, de origine libanezo-siriană. Povestea ei se intersectează cu a refugiaţilor, pe măsură ce propriile amintiri încep să se deruleze. Revin la suprafaţă iubiri pierdute, conflicte familiale, abandonuri, dar și visuri.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

19. Fetele din livada cu meri de Nikola Scott

Fetele din livada cu meri este un roman care abordează subiectul devastatoarelor secrete de familie. Frankie, o tânără care trăiește în zilele noastre, dorește să afle mai multe despre trecutul bunicii sale, Violet. Bunica ei fusese una dintre tinerele înrolate în Armata Terestră a Femeilor. Şi-a riscat viaţa în anii ’40, fiind nevoită să ia decizii apăsătoare pentru a supravieţui în timpul Războiului. Din perioada acestor decizii vine și marele ei secret.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane despre întâlnirea unor personaje din lumi diferite

20. Adresa de Fiona Davis

Unele clădiri și adrese devin un fluviu de povești întreţesute, din epoci diferite. Vei citi despre o astfel de clădire și în romanul Adresa. Este vorba despre celebra Dakota House, primul bloc de lux din New York. Aici a locuit și John Lennon. Clădirea a fost ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea și ascunde și multe povești de iubire, a căror descoperire va face legătura dintre femeile ce trăiesc în secole diferite.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

21. Colecţionara de parfumuri interzise de Kathleen Tessaro

Colecţionara de parfumuri interzise este un roman asemenea unei călătorii între Londra anilor ’50 și New York-ul unde s-a refugiat muza unuia dintre cei mai talentaţi parfumieri. Această muză îi scrie unei aristocrate din Londra pentru a o invita în lumea ei. Vrea să-și povestească astfel trecutul. Ce legătură este între istoriile de viaţă ale celor două femei? Vei afla citind romanul lui Kathleen Tessaro.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

22. Casa de pe Riviera de Natasha Lester

O tânără din 2015 moștenește o casa în Franţa. Aici descoperă un tablou al cărui secret este legat de o fostă angajată a celebrului muzeu Luvru. Angajata din anii ’30 a dezvoltat legături cu oamenii din Rezistenţă, pentru a salva patrimoniul Franţei. Şi-a asumat o misiune ce a făcut-o să-l vadă într-o altă lumină pe cel devenit marea ei iubire. Romanul Casa de pe Riviera spune poveștile intersectate ale acestor două tinere.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Călătorii prin Europa interbelică

23. Dragostea în vremea urii de Florian Illies

Florian Illies îmbină, în cărţile sale, poveștile unor personalităţi ce au schimbat istoria Europei. Dragostea în vremea urii ne reamintește de artiștii interbelici. Acţiunea se petrece în Parisul anilor ’30. Aici se întâlnesc Picasso cu viitoarele sale muze, și Henry Miller cu Anais Nin, Scott si Zelda Fitzgerald cu alţi scriitori consacraţi. Te așteaptă așadar o călătorie intensă în lumea unei epoci fertile pentru artă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

24. Surorile Chanel de Judithe Little

Inspirat din viaţa celei mai cunsocute creatoare de modă, romanul Surorile Chanel reflectă perioada în care Franţa devenise ţara emancipării. Viaţa lui Coco Chanel și a surorii sale au fost pline de visuri îndrăzneţe, dar și de hotărâri apăsătoare.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Cărţi inspirate din istoria actuală

25. Vânturile de Mario Vargas Llosa

Vânturile, povestirea publicată de Mario Vargas Llosa în revista Letras Libres, îmbină istoria cu distopia pentru abordarea unor teme de actualitate, printre care și inteligenţa artificială. Mario Vargas Llosa te va face să pui întrebări despre viitorul umanismului.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

26. Magul de la Kremlin de Giuliano Da Empoli

Romanul Magul de la Kremlin a fost distins cu Premiul Academiei Franceze, în 2022. Este un roman în care se se intersectează documentarul, istoria, eseul și ficţiunea, pentru a reda jocurile puterii din Rusia, odată cu prăbușirea Cortinei de Fier. Romanul sondează și partea abisală a puterii, unde își face apariţia patologicului.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane pline de suspans

27. Fiica doctorului Moreau de Silvia Moreno-Garcia

După Mexican Gothic, Silvia Moreno-Garcia revine cu un alt roman care să îţi dea fiori. Este vorba despre Fiica doctorului Moreau. Prin acest roman a revizitat clasica poveste din Insula doctorului Moreau, a lui H.G. Wells. În varianta mexicană, acţiunea se petrece într-o conac luxos, unde frumoasa Carlota locuiește alături de tatăl ei, considerat un om de știinţă excentric, și de proscrisul devenit asistentul acestuia. Viaţa lor se va schimba când apare un tânăr fermecător având intenţii neclare.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

28. Pandora de Susan Stockes-Chapman

Misterul și pasiunea pentru artă se îmbină în romanul Pandora. Vei citi despre cum un obiect din Antichitate poate lega povești de viaţă palpitante. Obiectul este un vas grecesc descoperit în pivniţa familiei de către Dora, o tânără ce studia arta marilor bijutieri. Pentru a afla cum a ajuns vasul vechi de mii de ani în posesia unchiului său, Dora îi va cere ajutorul unui bărbat ce visează să devina membru al Societăţii Anticarilor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

29. Condamnarea celor vii de Marco De Franchi

Fost anchetator, Marco De Franchi îmbină elementele unui thriller cu pasiunea pentru istoria artei. Vei urmări încercările unui detectiv de a elucida enigmele din jurul unei răpiri. Anumite indicii duc spre o persoană interesată de picturile lui Caravaggio. Pe măsură ce înaintează ancheta, ies la suprafaţă și multe secrete din viaţa acestuia. Romanul Condamnarea celor vii te va purta din Toscana rurală până-n inima Romei.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

30. A mea e răzbunarea de Marie Ndiaye

A mea e răzbunarea te atrage cu forţa unui roman labirintic. Personajele sale sunt pline enigme. Vei citi despre o avocată care se pregătea sa renunţă la profesia ei, sperând să înceapă o nouă viaţă în Bordeaux. Totuși, renunţă la acest plan după ce un bărbat o roagă să îi apere soţia. Văzându-l, avocată își amintește de băiatul ce i-a bulversat existenţa în urmă cu douăzeci de ani.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

31. Sutton de J.R Moehringer

Sutton este povestea unui spărgător de bănci pasionat de opera lui Proust. Născut în 1901, Willie Sutton a jefuit marile bănci ale Americii. Apogeul carierei de spargator a fost atins în perioada Marii Crize, din anii ’30. Deși era mereu înarmat, nu împușcase pe nimeni. Însă nu doar jafurile îl făcuseră celebru, ci și pasiunea pentru lectură.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

32. Scânteie în beznă de Stacy Willingam

Scânteie în beznă este un roman despre trecutul care bântuie. Şi protagonista romanului, Chloe, este bântuită de crimele în serie mărturisite de tatăl său. El ucisese mai multe adolescente. Peste două decenii de la cumplitele crime ale tatălui său, Chloe încearcă să își refacă viaţa. A devenit între timp o terapeută ce ajuta adolescenţii. Însă chiar înainte de nunta ei sunt descoperite alte crime în serie, iar Chloe trebuie să înfrunte demonii trecutului.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

33. Tomas Nevinson de Javier Marias

Cei familiarizaţi cu povestea din romanul Berta Isla, vor citi și Tomas Nevinson. Titlul romanului amintește de partenerul Bertei Isla. Acesta este nevoit să intre în slujba Serviciilor Secrete britanice. După îndeplinirea mai multor misiuni, va fi trimis în Spania, pe urmele unei femei ce făcuse parte din grupări teroriste ce activaseră în Irlanda de Nord și în Ţara Bascilor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Între realitate și distopie

34. Către paradis de Hanya Yanagihara

Istoria și distopia se îmbină în noul roman scris de Hanya Yanagihara. Acţiunea romanului Către paradis te poartă între istoria paralelă a orașului New York și un viitor nesigur. Povestea începe într-un New York inventat, unde existau alte legi decât cele despre care am citit în cărţile de istorie. În acest New York, un bărbat se opune unei căsătorii aranjate. În secolul următor, un alt bărbat încearcă să afle secretele celui devenit partenerul său. Iar peste un secol, omenirea se confruntă cu ameninţarea unor boli necunoscute până atunci.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

35. Natură umană de Serge Joncour

Natura umană este un roman despre modul în care istoria recentă a Franţei a influenţat vieţile celor din mediul rural. Serge Joncour scrie despre dramele și despre speranţele agricultorilor. Personajele sale trăiesc într-o comunitate mai puţin supusă marilor schimbări. Totuși, inovaţiile tehnologice ameninţă această comunitate sudată, care va răspunde în stilul ei, după alte coduri și reguli.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Despre călătoriile între culturi

36. Pe urmele Timișoarei evreiești de Get ta Neumann

Pe urmele Timișoarei evreiești este o incursiune într-un oraș multicultural. Vei citi nu numai despre patrimoniul comunităţii evreiești din Timișoara, ci si despre modul în care această comunitate a reușit să contruiască punţi cu alte culturi, formând astfel amprenta orașului.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

37. Isus și Iuda de Amos Oz

Dacă te-a impresionat romanul Iuda, scris de Amos Oz, vei dori să citești și eseul Isus și Iuda. Publicat postum, are ca punct de pornire la conferinţa ţinută de Amos Oz la Berlin, în 2017. Amos Oz îmbină analiza modului în care sunt receptate mesajele biblice cu povestea familiei sale.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

38. Biblia. O biografie de Karen Armstrong

Cunoscută datorită cărţii O scurtă istorie a mitului, Karen Armstrong a fost preocupată și de istoria din jurul Bibliei. În cartea Biblia. O biografie abordează atât viziunea ebraică asupra Bibliei, cât și a celor de religie creștină.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Pe urmele celor ce au schimbat lumea

39. Shakespeare. Lumea ca o scenă de Bill Bryson

Pe cât de citit, reinterpretat și comentat, pe atât de enigmatic rămâne Shakespeare. Sunt multe născociri legate de biografia sa. Bill Bryson încearcă să descopere mai multe detalii despre Shakespeare. Călătorește în timp, în Londra elisabetană, pe urmele celor ce l-au inspirat. De asemenea, încearcă să contrazică miturile privind teoriile ce infirmă paternitatea unor piese atribuite acestuia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

40. Iubirea la Sfântul Augustin de Hannah Arendt

Iubirea la Sfântul Augustin esteteza de doctoratscrisă de Hannah Arendt sub îndrumarea lui Karl Jaspers. Sondând ideile Sfântului Augustin, reanalizează iubirea înţeleasă ca dorinţă, iubirea faţă de aproape și iubirea faţă de Dumnezeu. Așadar, te așteaptă o călătorie prin mintea unor filozofi ce au influenţat puternic istoria.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

41. Churchill și Orwell de Thomas E. Ricks

Churchill și Orwell au fost pentru mulţi niște luptători împotriva dictaturii. Deși au avut opinii politice diferite, ambii s-au temut de pierderea libertăţii și de un viitor ce ar fi devenit asemenea unei distopii adeverite. Churchill și Orwell devine o călătorie în anii ’30, când începuseră să ia avânt ideile pe baza cărora aveau să fie construite dictaturile secolului XX.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

De la reflecţia adultului la imaginarul copilului

42. Vraja lumii de Katherine May

Autoarea cărţii Iernile sufletului revine în lumea cititorilor din România cu Vraja lumii. Autoarea vrea să redescoperi splendoarea ascunsă în detaliile cotidiene. Pleacă de la simbolurile asociate elementelor naturii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

43. Motanul Chinez de Mika Waltari

Cunoscut mai degrabă datorită romanelor istorice, Mika Waltari a scris și pentru copii. Motanul Chinez este despre un personaj care decide să călătorească departe de casă. Va traversa mări și se va întâlni cu supușii regelui Coadă Pleșuvă al IV-lea, pe Vaporul Vapoarelor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane care merită traduse/retraduse

44. La proie de Irene Nemirovsky

Cunoscută mai ales datorită romanului Suita Franceză, Irene Nemirovsky este una dintre cele mai importante scriitoare. Romanele și povestirile sale au fost considerate reprezentative pentru Europa interbelică. La proie este un roman ce devine povestea unei generaţii. Este generaţia de tineri ce au prin marea criza din anii ’30. Debusolarea lor, iubirile marcate de arivism și deziluziile se regăsesc și în ascensiunea personajului central, Jean-Luc. Venit dintr-o familie burgheză sărăcită de criză, el pune la cale un plan de înavuţire și de ascensiune socială ce implică seducerea uneia dintre cele mai frumoase tinere din Paris. Aceasta era și fiica unui influent bancher. Romanul impresionează prin consistenţa observaţiilor psihologice și prin analizarea sofisticată a unei epoci. Poţi comanda romanul de la librăria franceză Kyralina.

45. Nada de Carmen Laforet

Un alt roman reprezentativ pentru o generaţie ce a prins niște schimbări sociale fără precedent este Nada. Scriitoarea Carmen Laforet îmbină povestea maturizării feminine cu fresca socială a orașului Barcelona. Acţiunea se petrece la finalul Războiului Civil, într-o perioadă în care tinerii atrași de Barcelona oscilau între modernitate și normele societăţii patriarhale. Personajul feminin central părăsește mediul rural pauper pentru a deveni studentă în Barcelona. Se va împrieteni cu boemii orașului. Noua ei existanţă o va purta din imobilul rudelor cândva pricopsite, ajunse în pragul ruinei, în lumea tineriilor din înalta societate. Va încerca să-și găsească propriul drum, descoperind culisele tensiunilor din acea ramură burgheză a familiei, stabilită în Barcelona. Poţi comanda romanul de pe Libristo.

Leave a reply