30 de carti pline de povesti care ne pot inspira, de cautat in mai 2022

0

Luna mai ne umple de poftă de viaţă, anunţând clipele intense ale verii. Iar clipele intense pot fi asociate și unor lecturi memorabile, pline de personaje fascinante și de călătorii. Vă recomand 30 de cărţi pline de povești care ne pot inspira, de căutat în mai 2022.

Romane japoneze foarte bune, de căutat în mai 2022

  1. Vis de primăvară de Teru Miyamoto

Iubitorii de literatură japoneză asociază numele scriitorului Teru Miyamoto cu Brocart de toamnă, romanul care l-a adus aproape de cititorii din România. Acum vor avea plăcerea de a se scufunda în sensibilitatea unui alt roman – Vis de primăvară. Acest romanul spune povestea unui bărbat care trece prin multe situaţii complicate în drumul spre vindecare.

Încercând să scape de nemiloșii creditori ai tatălui său, protagonistul ajunge să locuiască în condiţii precare. În cămăruţa sărăcăcioasă descoperă o șopârlă, pe care o salvează de la moarte. Ei îi relatează povestea vieţii sale. Iubirile din trecut, fricile, micile bucurii și amintirile despre familie încep să curgă sfâșietor, până-n ziua în care acesta prinde curaj pentru a părăsi iar încăperea austeră devenită refugiu.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

2. Templul zorilor de Yukio Mishima

Templul zorilor este al treilea roman din tetralogia Marea Fertilităţii, considerată a fi capodopera lui Yukio Mishima. Călătoria protagonistului în căutarea prietenului reincarnat îl va duce tocmai în Thailanda. Aici va cunoaște o prinţesă, pe care o va reîntâlni peste ani. Se pare că ea ar avea o taincă legătură cu prietenul său cel mai bun.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Călătorii fascinante în jurul lumii și al istoriei

3. Istoria lecturii de Alberto Manguel

Pasionaţii de lectură adoră cărţile scrise de Albero Manguel. La rândul său dependent de lectură și deţinătorul unei biblioteci imense, Manguel știe cum să-i farmece. În Istoria lecturii le propune o mare călătorie. Vor merge alături de el pe urmele poveștilor, din Mesopotamia și Egiptul antic până-n cluburile de lectură din Franţa. Vor citi și depre inventatorul tiparului și urmașii acestuia, dar și despre era digitală.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

4. O scurtă istorie a mitului de Karen Armstrong

Tot o călătorie în jurul istoriei îţi propune și Karen Armstrong. De data aceasta scopul este reprezentat de explorarea miturilor. Vei călători din ţinuturile primelor fresce lupestre până-n epoca modernă, pentru a înţelege de ce mintea noastră este fascinată de eroii mitologiei.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

5. Tyll de Daniel Kehlmann

Tyll este un roman pentru cei dornici de a explora istoria prin ochii unor personaje aparent mărunte. Unul dintre aceste personaje este un bufon. El va străbate acele teritorii implicate în Războiul de Treizeci de Ani. În călătoria lui întâlnește multe dintre tipologiile considerate bizare, excentrice. Stă de vorbă cu alchimiști, mistici, falși profeţi, vrăjitori și tot felul de șarlatani. Romanul lui Daniel Kehlmann a fost apreciat atat de mari scriitori, cât și de cititori. În 2020 a fost nominalizat la International Booker Prize.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Cărţile scrise de Irvin D. Yalom

6. Problema Spinoza de Irvin D. Yalom

Irvin D. Yalom este unul dintre acei psihiatri pasionaţi de literatură. Scrie foarte bine și îi place să aducă împreună personaje nu numai din lumi diferite, ci având și o perspectivă opusă asupra umanităţii. În Problema Spinoza își imaginează o intersectare între marele filosof Baruch Spinoza și unul dintre ideologii nazismului.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

7. Soluţia Schopenhauer de Irvin D. Yalom

Analiza psihologică, terapia de grup și detaliile din biografia filosofului Arthur Schopenhauer se îmbină în romanul Soluţia Schopenhauer. Este considerat unul dintre cele mai bune romane în care se abordează subiecte legate de psihoterapie.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

8. Călătoria spre sine de Irvin D. Yalom

Cei ce apreciază romanele scrise de Irvin D. Yalom vor fi interesaţi și de memoriile sale. Așadar, vor trece pe listă și volumul Călătoria spre sine. Ei vor descoperi astfel sursele de inspiraţie ale lui Yalom, precum și modul în care a trecut peste anumite dificultăţi din existenţa sa.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Jurnale ce reflectă istoria

9. Jurnalul Annei Frank

Jurnalul Annei Frank este o lectură esenţială, ale cărei mesaje vor fi mereu valabile. Deși a fost scris în vremuri cumplite, degajă o mare dragoste de viaţă. De asemenea, este și o incursiune profundă în psihicul adolescenţilor. Anne Frank a exprimat visurile și incertitudinile multor adolescenţi. Dacă ar fi trăit în zilele noastre, ar fi fost o scriitoare precoce.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

10. Jurnal esenţial

Monica Lovinescu a fost unul dintre cei mai apreciaţi intelectuali din România. Paginile scrise de aceasta au reflectat și trepidaţiile prin care a trecut viaţa culturală autohotonă. O parte din aceste pagini se regăsesc în volumul Jurnal esenţial.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Călătorii în sudul Italiei

11. Insula lui Arturo de Elsa Morante

Insula lui Arturo este unul dintre cele mai iubite romane italiene. A cucerit generaţii întregi datorită îmbinării dintre profunzimea unui roman despre maturizare și descrierile unui loc pitoresc din Sud. Elsa Morante își plasează romanul în frumoasa insulă Procida, aproape de Napoli. Aici își petrece vacanţele Arturo. Într-una dintre vacanţe, existenţa lui se schimbă, deoarece o va întâlni pe cea devenită noua parteneră a tatălui său, rămas văduv.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

12. Invenţiile ocazionale de Elena Ferrante

Elena Ferrante revine cu o serie de articole și eseuri strânse în volumul Invenţiile ocazionale. Vei descoperi pagini despre literatură, surse de inspiraţie, societate și frământări actuale.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

13. O vară italiană de Rebecca Serle

Visezi la o călătorie spre Sudul captivant al Italiei? Dacă răspunzi afirmativ, s-ar putea să iei cu tine si romanul inspirat din frumuseţile asociate locului magic numit Positano. Aici ajunge și protagonista romanului O vară italiană. Ar fi vrut să călătorească alături de mama ei, deoarece Positano fusese un loc important în povestea familiei. Însă mama ei a murit înainte de a revedea Positano. Încercând să își aline suferinţa, protagonista ajunge la Positano de una singură. Aici o vor aștepta vindecarea, splendoarea și un nou inceput.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Cărţi de proză scurtă pline de povești care ne pot inspira, de căutat în mai 2022

14. Bărbatul fără cap de Lavinica Mitu

Dacă îţi place să citești proză scurtă, vei trece pe listă și cartea Bărbatul fără cap. Vei citi niște proze în care memoria și observaţiile psihologice joacă un rol esenţial. Tensiunea dintre personaje se acumulează imprevizibil, amplificând interesul cititorului.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

15. Sfârșit de sezon de Marius Chivu

Un alt volum de proză scurtă ce îi va face pe mulţi să vadă cu alţi ochi literatura română contemporană este Sfârșit de sezon. Noua ediţie a cărţii scrise de Marius Chivu include cinci povestiri noi. Vei citi despre trăirile unei generaţii, în proze ce te poartă de la Vama Veche la zonele pitorești ale copilăriei lăsate în urmă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

16. Cum iubim

35 de autori scriu despre iubire. Unii preferă proza scurtă, alţii versurile. În volumul Cum iubim poţi găsi rânduri scrise de Nora Iuga, Andrew Solomon, Pascal Bruckner, Octavian Soviany, Cristian Teodorescu Matei Vișniec sau Radu Aldulescu.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

Romane pentru descoperirea unor ţinuturi îndepărtate

17. Abandon de Abdulrazak Gurnah

Câștigător al Premiului Nobel în 2021, Abdulrazak Gurnah este considerat un mare povestitor. Unul dintre marile sale roman este Abandon. Vei descoperi o poveste intensă, înfiripată între un occidental pasionat de Orient și o tânără de pe coasta Oceanului Indian. Povestea lor pare imposibilă, deoarece încalcă multe dintre tabuurile zonei.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

18. Secretele din Jaipur de Alka Joshi

Dacă ţi-a plăcut romanul Artista henna, vei dori să afli continuarea poveștii. Așadar, vei alege și romanul Secretele din Jaipur. Pe fundalul legendarului oraș considerat una dintre perlele Imperiului Mogul se desfășoară povestea unui tânăr devenit moștenitorul celei mai mari artiste henna din India. Protejatul acesteia, Malik, are un vis: inaugurarea unui cinematograf menit să modernizeze orașul. Dar intrigile îi stau în cale. După un incident petrecut chiar la inaugurare, viaţa lui este pusă în pericol. Există persoane influente pentru care apariţia unui cinematograf este o adevărată ameninţare.

Poţi comanda volumul de pe Libris

19. Gustul dulce de acasă de Charmaine Wilkerson

Gustul dulce de acasă este un roman care îmbină misterul cu analiza legăturilor de familie. În centrul romanului se află doi fraţi care primesc de la mama lor o moștenire ce le va da vieţile peste cap. Lângă reţeta unei prăjituri exotice, ei descoperă scrisoarea acesteia. Mama lor fusese o înotătoare talentată din Caraibe, nevoită să lase în urmă frumoasa insulă natală după ce fusese acuzată de crimă. Mergând pe firul anchetei personale, cei doi vor descoperi secrete nebănuite legate de mama lor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

20. Migraţii de Chatlotte McConaghy

Migraţii este un roman apreciat de cei pasionaţi de ecologie și de salvarea speciilor pe cale de dispariţie. O astfel de pasionată este și protagonista romanului. Interesată de păsări și iubitoare de natură, va călători până-n zona arctică. Totodată, Migraţii este un roman devenit un avertisment. Vei descoperi și un semnal de alarmă cu privire la viitorul relaţiei om-natură.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Cărţi pline de povești care ne pot inspira, prin care vom redescoperi autori emblematici, de căutat în mai 2022

21. Celan. Am trăit, da de Cristian Fulaș

În colecţia dedicată romanelor inspirate din biografiile marilor artiști apare și volumul Celan. Am trăit. Vei (re)descoperi biografia lui Paul Celan, plină de evenimente intense. O biografie redată din perspectiva unuia dintre cei mai apreciati scriitori contemporani din România, Cristian Fulaș.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

22. Două singurătăţi. Despre roman în America Latină

Cei dependenţi de literatura sud-americană vor primi cu mult entuziasm și cartea Două singurătăţi. Despre roman în America Latină. Volumul readuce în prezent convorbirile uitate dintre Gabriel Garcia Marquez și Mario Vargas Llosa. Ambii erau conștienţi de rolul pe care-l jucau în ceea ce mulţi au numit Boom-ul literaturii sud-americane. Romanele iconice ale acestora aveau să atragă atenţia lumii asupra noului teritoriu de unde veneau poveștile cuceritoare. Datorită celor doi scriitori, milioane de cititori aveau să se îndrăgostească de realismul magic.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

23. Marinarul și alte ficţiuni de Fernando Pessoa

Opera lui Fernando Pessoa are multe bijuterii descoperite recent. Una dintre acestea este textul dramatic Marinarul. Este un text cu nuanţe satirice, scris la începutul secolului XX. Volumul Marinarul mai include și alte 12 drame satirice, alături de scenarii de film.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane despre triunghiul conjugal

24. Înainte de Eden de Margaret Atwood

Admiratorii lui Margaret Atwood vor alege și romanul Înainte de Eden. Triunghiul conjugal și războiul dintre sexe devin sursa tensiunilor dintre personaje. În centrul romanului se află Elizabeth, o femeie implicată în aventuri clandestine, deoarece îl consideră pe Nate (șotul ei) mult prea șters. Însă Nate este considerat atrăgător de o tânără paleontologă. Când amantul lui Elizabeth se sinucide, iar amanta lui Nate rămâne însărcinată, frustrările și tensiunile iau o turnură greu de controlat.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

25. Călătorie în iad și în rai și-n oraș de Dan Perșa

Călătorie în iad și în rai și-n oraș este un roman psihologic despre cuplu. Vei citi despre încercarea unui bărbat de a se înţelege pe sine și de a înţelege lumea cu ajutorul iubirii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Romane despre niște personaje feminine care se redescoperă

26. Domnul Wilder și cu mine de Jonathan Coe

Vara pe o insulă grecească devine fundalul noului roman scris de Jonathan Coe. În Domnul Wilder și cu mine vei citi despre lumea strălucitoare a filmului. În această lume nimerește Calista. Pleacă din Atena pentru a trăi o viaţă aventuroasă. Nimerește pe un platou de filmare de pe o insulă mediteraneană unde îl va cunoaște pe regizorul Billy Wilder. Calista îl va însoţi în calatoriile sale și îi va afla secretele.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

27. Suferinţă și extaz de Meg Mason

Suferinţă și extaz este unul dintre cele mai apreciate romane apărute în ultimii ani care abordează tema reinventării după o criză existenţială. Tot de o criză are parte și protagonista romanului. Părăsită de soţul considerat marea ei iubire, începe să se simtă stingheră în Oxford, orasul unde se stabilise alături de acesta. Va încerca să ia viaţa de la capăt revenind în locuinţa copilăriei, dintr-un boem cartier londonez. Aici locuiesc mama-o sculptoriţă nedescoperită- și tatăl-un poet nepublicat. Alături de ei va traversa haosul și amintirile dureroase.

Thrillere

28. Dispariţia de Catherine Steadman

De la autoare thrillerului Ceva în apă vine și romanul Dispariţia. Te va atrage prin amestecul de suspans, intrigi și strălucire hollywoodiană. Acţiunea se petrece în culisele unui casting din Los Angeles. Când una dintre participante dispare, lumea filmului începe să trepideze.

Poţi comanda volumul de pe Libris

29. Soacra de Sally Hepworth

Soacra este un crime thriller despre anchetarea unui caz suspect de sinucidere. În centrul romanului este o femeie considerată un stâlp al societăţii și o luptătoare pentru drepturile omului. Toţi o plac, mai puţin nora ei, care îi simte antipatia mascată. La un moment dat, soacra este găsită fără suflare, având lângă ea un bilet de adio. Însă autopsia scoate la iveală urmele unei posibile otrăviri. Toţi cei din jur devin suspecţi, inclusiv nora.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

30. Necunoscuta din Sena de Guillaume Musso

Dacă îţi era dor de un roman scris de Guillaume Musso, te așteaptă o surpriză. Vei găsi pe rafturi și romanul Necunoscuta din Sena. Romanul are ca subiect anchetarea unei tentative de crimă. Victima este o celebră pianistă scoasă din Sena în stare de comă. Atunci când îi află identitatea, anchetatorii nu mai știu ce să creadă. Toate datele din arhiva poliţiei indicau dispariţia ei într-un accident aviatic, petrecut în urmă cu mulţi ani.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

După ce ai citit articolul 30 de cărţi pline de povești care ne pot inspira, de căutat în mai 2022, te invit să descoperi și articolul 10 motive care te vor face să (re)citești romanul „Ghepardul”.

Leave a reply