12 carti asteptate cu nerabdare la Bookfest 2022

0

Îţi dai seama că societatea își reia cursul firesc atunci când încep să fie organizate din nou târgurile de carte. Între 1 și 5 iunie poti merge și la Bookfest. Târgul internaţional de carte se va desfășura la Romexpo, Pavilionul B2. Ţara căreia îi este dedicată Bookfest 2022 este Japonia. Accesul este gratuit. Poţi vizita Bookfest 2022 între orele 10:00-20:00 (pe 1, 2 și 5 iunie) și între orele 10:00-21:00 (în zilele 3 și 4 iunie). Îţi recomand 12 cărţi asteptate cu nerăbdare la Bookfest 2022, care pot fi considerate vedetele târgului de carte.

Cărţi pentru cei îndrăgostiţi de literatura japoneză

1.Persoana întâi singular de Haruki Murakami

Literatura japoneză i-a cucerit pe mulţi și datorită cărţilor scrise de Haruki Murakami. Printre cele 12 cărţi așteptate cu nerăbdare la Bookfest 2022 se regăsește și noul volum de proză scurtă intitulat Persoana întâi singular. Dacă îţi place stilul lui Haruki Murakami, te vei bucura de aceeași îmbinare între mister, imprevizibil și realismul magic adaptat la ritmul metropolelor din Japonia.

2. Memoriile unui urs polar de Yoko Tawada

Scriitoarea Yoko Tawada a scris un roman inspirat de o poveste reală: cea a unui urs polar de la grădina zoologică din Berlin, născut în captivitate. Şi-a imaginat amintirile acestuia în romanul Memoriile unui urs polar. Suprarealismul, parabola și trimiterile spre istoria recentă a Europei se amestecă sensibil cu poveștile oamenilor întâlniţi de ursul polar de-a lungul existenţei sale. Totodată, vei afla și povestea palpitantă a buncii lui.

Romane cu personaje feminine memorabile

3. 10 minute și 38 de secunde în lumea asta stranie de Elif Shafak

10 minute și 38 de secunde în lumea asta stranie un roman tulburător. Admiratorii lui Elif Shafak vor descoperi povestea unei tinere ce dusese o viaţă tumultuoasă. Povestea ei începe să se deruleze în primele minute de la moartea acesteia. Ea își readuce aminte de copilărie, de aromele din ţinutul natal, de gustul cafelei cu mirodenii servite unuia dintre clienţii fideli ai bordelului unde lucrase. Istoria ei de viaţă este de fapt o meditaţie asupra feminităţii în Orient.

4. Malina de Ingeborg Bachmann

Malina poate fi considerat unul dintre cele mai bune romane ale secolului XX. A devenit cunoscut la nivel internaţional și datorită ecranizării având-o pe Isabelle Huppert în rolul principal. Ingeborg Bachmann îmbină calităţile romanului psihologic și trepidaţiile unui thriller. Vei citi despre un triunghi amoros care se dovedește a nu fi ceea ce părea iniţial. Protagoniștii sunt Malina, o femeie chinuită de amintirile trecutului, și cei doi bărbaţi având caractere opuse, care îi marchează prezentul. Unul este imaginea amantului pasional, celălalt este partenerul obsedat de control. După ce amantul dispare, coșmarurile Malinei scapă de sub control.

Autori distinși cu Premiul Nobel pentru Literatură

5. Paradis de Abdulrazak Gurnah

Câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură în 2021, Abdulrazak Gurnah, este considerat un mare povestitor care ne poartă în ţinuturi îndepărtate. Romanul Paradis este una dintre cele mai apreciate cărţi ale sale. Ne face să descoperim personaje de pe malurile africane ale Oceanului Indian. Unul dintre aceste personaje este un băiat care ajunge să călătorească peste mări și ţări. Povestea lui este de fapt povestea celor nevoiţi să se adapteze la noi culturi, schimbându-și mereu percepţia asupra propriei identităţi.

6. Tânăra cerșetoare de Alice Munro

Alice Munro este una dintre cele mai bune autoare de proză scurtă. Impresionează prin temele abordate și prin complexitatea personajelor sale feminine. Multe dintre povestirile sale au consistenţa psihologică a unui roman. Inclusiv cele din volumul Tânăra cerșetoare. Vei citi despre legături de cuplu, despre complexitatea relaţiilor din interiorul unei familii, despre identitate și despre diferenţele dintre mentalităţile unor generaţii.

Continuări ale unor romane având acţiunea în orașe istorice fabuloase

7. Iarna leilor de Stefania Auci

Cei îndrăgostiţi de Sicilia abia așteptau continuarea poveștii din romanul Leii Siciliei. Saga familiei Florio, plecată din ţinuturile Calabriei zguduite de cutremure pentru a deschide una dintre cele mai prospere afaceri din Palermo, continuă în romanul Iarna leilor. Vei citi despre ascensiunea socială a familiei Florio. Această familie ajunge să influenţeze viaţa politică, folosindu-se de tenacitatea devenită legendară în Sicilia.

8. Secretele din Jaipur de Alka Joshi

Jaipur este unul dintre cele mai frumoase orașe istorice ale Indiei. A fost una dintre perlele Imperiului Mogul, devenind și un mozaic de culturi și forme de artă tradiţională. Dacă ţi-a plăcut romanul Artista henna, îţi va trezi curiozitatea și continuarea poveștii în Secretele din Jaipur.

Acţiunea ajunge în perioada în care in Jaipur se deschide primul cinematograf. Ideea îi aparţine tânărului devenit urmașul celei mai bune artiste henna din oraș. Însă cinematograful pare să fie o ameninţare pentru anumite persoane influente din Jaipur. Acestea vor ţese multe intrigi pentru a-l închide.

Romane despre artiști rebeliCea mai tainică amintire a oamenilor de Mahomed Mbougar Sarr

9. Un teatru pentru visători de Polly Samson

Dacă visezi la o vacanţă în Grecia, poţi alege un roman care te va încânta. Un teatru pentru visători aminteste de artiștii rebeli, plecaţi să cutreiere lumea. Unii aleg insula Hydra, printre care și Leonard Cohen. Tot pe această insulă ajunge și o tânără care visează să devină scriitoare. Va fi atrasă de grupul de artiști care trăiesc nonconformist, bucurându-se de literatură, muzica bună, soarele Greciei și propriile idei despre cuplu și libertare.

Un teatru pentru visători este un roman cuceritor despre maturizare, artă și acele schimbări de macaz la nivelul mentalităţilor.

10. Cea mai tainică amintire a oamenilor de Mahomed Mbougar Sarr

Cea mai tainică amintire a oamenilor este romanul câștigător al Premiului Goncourt în 2021. Povestea unui autor misterios, considerat un Rimbaud senegalez ajuns în Parisul interbelic, se împletește cu povestea unui triunghi amoros din Parisul zilelor noastre. Așadar, vei descoperi un Paris al căutărilor identitare și al comorilor literare pierdute.

11. A fost odată la Hollywood de Quentin Tarantino

Fanii lui Tarantino vor putea citi și A fost odată la Hollywood. În paginile romanului vor găsi tot ceea ce nu apare în filmul omonim, așadar niște detalii inedite, menite să nuanţeze experienţa din sala de cinema. De asemenea, vor descoperi o invitaţie la (re)întoarcerea în timp și la reflecţia despre modul în care s-au construit miturile din jurul cinematografiei americane.

Surpriza pentru admiratorii lui Kafka

12. Scrisori către Felice de Franz Kafka

Marile iubiri ale scriitorilor lasă în urmă unele dintre cele mai intense pagini de corespondenţă. Ne inspiram din ele și le citim în vremuri grele, sperând să ne regăsim busola. Imaginea lui Felice Bauer prin ochii lui Franz Kafka s-a păstrat și datorită volumului Scrisori către Felice.

Pentru mai multe detalii despre Bookfest 2022 puteţi accesa pagina principală.

Te invit să descoperi și articolul despre cartea unuia dintre cei mai buni scriitori portughezi – Femei și poveștile lor.

Leave a reply