Libraria Kyralina – Cititorii indragostiti de limba franceza

0

Cititorii îndrăgostiţi de limba franceză își găsesc micul lor paradis ori de câte ori intră în librăria Kyralina. O poţi descoperi în inima Bucureștiului, pe Strada Biserica Amzei nr. 10, în labirintul de străduţe care fac trecerea de la Piaţa Romană la Calea Victoriei. De marţi până sâmbătă, între orele 10:00 – 20:00, și luni și duminică, între orele 10:00 – 18:00, te așteaptă sute de titluri. Poţi alege dintre noile romane premiate, aduse direct de la Paris, ori dintre clasicii mereu fascinanţi.

Librăria Kyralina îţi dă impresia că anulează distanţa dintre București și acel Paris al micilor librării cochete. Locul impresionează nu doar prin farmecul arhitecturii ce amintește de Bucureștiul interbelic. Vei găsi aici unii dintre cei mai simpatici și informaţi librari. Ei îţi pregătesc săptămânal cărţi abia ieșite din tipografiile franceze. Dacă îţi dorești o carte și ea nu se află pe stoc, librarii de la Kyralina o pot comanda.

Librăria Kyralina – Un loc al comorilor

Îţi poti alege de la beletristică la știinţe umaniste sau albume de artă și benzi desenate. Nu lipsesc nici revistele. Cinefilii se vor bucura de ultimele numere din Cahiers de Cinema.

Librăria Kyralina ascunde multe comori. Selecţia generoasă te ajută să descoperi autori francofoni din toată lumea. Astfel, fiecare vizită devine o revelaţie. Eu îţi propun 6 titluri, majoritatea fiind mai puţin cunoscute în spaţiul românesc.

Poveștile vechilor orașe de lângă ape

L’amitie vagabonde de Jacques Baujard

Există francezi îndrăgostiţi de România, mai ales de orașele ei încărcate de istorie. Librarul Jacques Baujard este unul dintre ei. Când un cititor îl întreabă despre cărţile scrise de Panait Istrati, librarul Jacques Baujard are impresia că a descoperit o nestemată. Citește impresionat și cu nesaţ din cărţile rătăcitorului născut pe malurile Dunării, care avea să-i impresioneze pe Kazantzakis, Romain Rolland sau Mario Vargas Llosa. Interesul pentru cărţile și povestea de viaţă ale lui Panait Istrati îl conving pe Jacques Baujard să viziteze Brăila.

L’amitie vagabonde îmbină impresiile de călătorie, biografia și reflecţia asupra umanităţii fragile. Vei descoperi o declaratie de dragoste pentru literatura marilor călători visători. Totodată, ne reamintește de acea discrepanţă dintre succesul unui artist român în Occident și uitarea în care aproape că se afundă în ţara natală.

Le Turquetto de Metin Arditi

După ce vizităm Brăila cosmopolită a lui Panait Istrati, ne reamintim de un alt oraș de lângă ape devenit o inepuizabilă sursă de inspiraţie. Este vorba despre Veneţia. În romanul Le Turquetto vei citi despre Veneţia lui Tiziano. Este acea Veneţie renascentistă ce își trăia opulent anii de glorie strălucitoare, ademenitoare și libertină.

În Veneţia pictorului Tiziano ajunge și cel poreclit Turquetto. Era un tânăr din Istanbul, la rândul său îndrăgostit de pictură, urmaș al unei familii de evrei sefarzi fugiţi de cumplita Inchiziţie ce răspândise teroarea în toată Peninsula Iberică. La Veneţia, Le Turquetto uimește prin talentul său, fiind considerat rivalul marelui Tiziano.

Metin Arditi, scriitorul de limbă franceză având origini sefarde, venit la rândul său din Turcia, ia în calcul posibilitatea unei descoperiri ce ar putea schimba istoria artei. Se pare că una dintre capodoperele picturii veneţiene i-ar aparţine de fapt pictorului venit de pe malurile Bosforului.

Mergând pe firul poveștii, vei descoperi niște pagini care par a fi picturi în cuvinte. Așadar, vei aprecia Le Turquetto dacă te pasionează arta Renașterii. Totodată, vei fi impresionat de amestecul dintre duioșie, nostalgie, pasiuni fremătătoare, istorie și descrieri ce par tablouri abundente.

Din Venezuela până-n Paris

Le voyage d’Octavio de Miguel Bonnefoy

Le voyage d’Octavio este genul de roman care îi va cuceri de la primele rânduri pe cei ce iubesc literatura sud-americană. Vei descoperi un povestitor sud-american devenit noua revelaţie literară a Franţei, ţara în a cărei limbă alege să-și scrie romanele.

Miguel Bonnefoy spune în pagini pline de compasiune și atingeri ale realismului magic povestea lui Octavio, un bărbat din Venezuela care suferea din cauza faptului că rămăsese analfabet. Viaţa umilului Octavio se schimbă când întâlnește o femeie ravisantă. Ea îl alfabetizează, oferindu-i și tandreţea de care acesta nu avusese parte. Însă tentaţiile vechii existenţe riscă să-l îndepărteze de noua lume descoperită odată cu alfabetizarea.

Petronille de Amelie Nothomb

Când prietenia dintre două scriitoare este sudată în timpul unor degustări de șampanii scumpe, iese romanul Petronille. Este un roman despre acel Paris al întâlnirilor întâmplătoare ce devin mari prietenii.

Personajele din Petronille te plimbă prin localurile cochete și prin librăriile preferate. La un moment dat, una dintre ele va avea parte de o întâlnire (demnă de film) cu zeiţa rebelă a modei, nimeni alta decât Vivienne Westwood.

Amelie Nothomb este una dintre cele mai citite, apreciate și traduse autoare din spaţiul francofon. Scriitura ei te cucerește rapid prin fluditatea unei povestitoare cameleonice și prin evenimentele și personajele imprevizibile.

Istorie și istorii de viaţă captivante

Le pays des autres de Lelia Slimani

Leila Slimani surprinde printr-un roman diferit. Unul apropiat de stilul unei saga pline de personaje feminine memorabile. O astfel de femeie este și protagonista romanului Le pays des autres. Ea pleacă din Franţa spre Maroc, pentru a fi alături de bărbatul iubit. Iubitul ei luptase pe frontul din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Odată ajunsă în Maroc, ea nu ezită să își expună ideile moderne despre rolul și statutul femeii. Își va face ascultate opiniile chiar și într-un mediu tradiţionalist. Le pays des autres este primul roman al unei trilogii captivante.

L’archeologie de l’amour de Cătălin Pavel

Dacă aveţi prieteni care nu pot citi în limba română Arheologia iubirii, le puteţi recomanda varianta în limba franceză, L’archeologie de l’amour. Devenită una dintre cele mai iubite cărţi publicate recent în România, promite să cucerească mulţi cititori din spaţiul francofon.

Arheologul și profesorul universitar Cătălin Pavel transformă istoria într-o călătorie în jurul lumii. Îţi oferă detalii inedite despre unele dintre cele mai vechi opere de artă, văzute chiar prin ochii celor ce le-au scos la suprafaţă din uitare.

Vei călători din Europa în Orientul Îndepărtat, pe urmele vechilor civilizaţii. Așadar, pregătește-te să-ţi notezi viitoarele destinaţii de vacanţă!

Pentru mai multe detalii despre Librăria Kyralina poţi consulta și pagina oficială.

Te invit să descoperi un roman alt roman interesant, Strălucită.

Leave a reply