Maine, cand ne-am intalnit – Calatorii intre secole

0

Mâine, când ne-am întâlnit este genul de roman care te ajută să iei o pauză de la agitaţia cotidiană. Un roman al timpului ce poate respira suspendat între secole. Încărcat de misterul peste care se simte o boare de candoare. Primul roman al lui Doru Preda le va trezi nostalgii celor impresionaţi de nuvelele fantastice sau de romanele lui Mircea Eliade, în care nelumescul se camufla abil în cotidian, iar poveștile despre căutarea sufletului-pereche luau calea mitului.

Un timp cu alte reguli

Așa cum ne-a obisnuit și în prozele scurte din volumul Candido (prin care a debutat), Doru Preda reușește să dibuiască în realitatea imediată niște breșe de fantastic vecin cu mitul sau cu neașteptata călătorie în timp. Personajele sunt extrase brusc din realitatea prezentului și aruncate într-un timp ce are alte reguli.

Cheia prin care se deschide ușa către alt timp este un caiet plin de însemnări. Caietul îi aparţinuse lui David, un profesor disparut brusc din viata celor apropiaţi. Acest caiet ajunge la elevul său preferat, Robert. Robert se îndepărtase de profesor după ce plecase pentru a locui, o perioadă, alături de părinţii mutaţi în Barletta, o localitate pitorească din regiunea meridională Puglia.

Iubiri din epoci suprapuse

Robert consideră că ar fi impietate să păstreze caietul profesorului de care se atașase. Conform principiilor sale, doar familia lui David ar fi îndreptăţită să-l aibă. Ajunge astfel să o întâlnească pe Francesca, nimeni alta decât fiica profesorului David. Nu îţi va lua mult până să-ţi dai seama că Robert se simte atras de Francesca. Însă nu va fi singura poveste de iubire din roman. Sub prezent se mai află o poveste din trecut. Un trecut cu două straturi. Unul îi aparţine lui David și iubitei sale, Isabelle. Altul este legat de o iubire din Toscana aristocraţilor din secolele trecute.

Descoperind caietul lui David aflăm că Isabelle este urmașa unei franţuzoaice ajunse la Horezu. David ajunge și el în orașul olarilor după ce niște vise ciudate îi acaparează viaţa. În aceste vise îi apare o femeie cu ochi pătrunzători, de care Isabelle nu ar fi stăină. În Horezu, David este îndrumat spre o femeie cu puteri speciale. Ea îi permite să privească spre un trecut aparţinând unui nobil italian. La rândul său, nobilul fusese prins într-o poveste de dragoste pe cât de intensa, pe atât de stranie.

Mâine, când ne-am întâlnit este un roman care, deși îţi oferă imprevizibilul în fiecare pagină, lasă totuși misterul să respire într-un ritm răbdător. Prin ritmul naraţiunii te trece pragul spre un imaginar unde totul este posibil.

Timpul oniric

În romanul Mâine, cand ne-am întâlnit inocenţa și istoria neînduplecată se întâlnesc, fărâmiţând micile istorii personale și reunindu-le peste secole. Trecutul lui David are legătură cu miturile ce includ metempsihoza, acea credinţă în migraţia sufletelor. David își amintește vieţile trecute, iar amintirile pleacă de la regiuni identificabile, cum este și celebra Toscana, cu pitorescul oraș Lucca, ajungând până la niște locuri fantastice, asociate mai degrabă distopiilor având estetica unor mituri.

David călătorește nu numai între secole. Însemnările sale devin treptat o călătorie într-o altă dimensiune, una onirică. Sunt multe detalii din însemări ce deviază povestea spre coșmărescul halucinant.

Pe cât de familiară ţi se părea povestea de dragoste a tinerilor Francesca și Robert, cu zile petrecute în fierbinţeala verii meridionale potolite de plonjările în marea de un albastru vizitat de nuanţele înrudite cu smaraldul, pe atât de bizară devine povestea lui David. De fapt, romanul este mai degrabă o întretăiere de fire narative. Ele formează o ţesătură schimbătoare, în funcţie de percepţia cititorului și de apetitul acestuia pentru tipul de elemente fantastice folosite de autorul Doru Preda. Indiferent de cum te raportezi la aceste elemente ale fantasticului, pregătește-te de un roman în care perspectivele personale se încalecă intempestiv pe măsură ce nu numai epocile diferite, ci și dimensiunile temporale dau buzna unele peste altele, oferindu-i romanului o binevenită doză de suspans demn de un thriller îmbinat cu elementele unui basm întunecat.

Poţi comanda romanul de pe site-ul Editurii Nemira.

Leave a reply