7 filme in competitia de la Bucharest International Film Festival 2023

0

Unele dintre cele mai bune filme lansate în ultimul an se pot vedea și la Bucharest International Film Festival 2023, între 15 și 22 septembrie. Filmele vor fi proiectate la Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Union, ARCUB – Sala Mare, Grădina cu Filme – Cinema & More.

Ce filmle vor concura pentru marele premiu al Bucharest International Film Festival 2023

Până acum au fost anunţate șapte lungmetraje incluse în secţiunea competiţională. Filmele au fost deja apreciate la festivalurile de la Berlin, Veneţia, Cannes, Rotterdam sau Locarno.

Totem, regizat de Lila Avilés (Premiul juriului ecumenic – Berlinale 2023)

Filmat în mijlocul unor peisaje idilice, Totem explorează marile schimbări din copilărie. Vei descoperi povestea lui Sol, o copilă în vârstă de șapte ani, care își petrece vacanţa în casa bunicului. În timp ce pregătește o petrecere pentru tatăl ei, Sol își dă seama că urmează niște evenimente ce îi vor schimba viaţa. Trailer.

The Sweet East, regizat de Sean Price Williams (prezentat la Festivalul de la Cannes 2023 – Quinzaine des cinéastes)

Realul și fantasticul se vor suprapune în călătoria unei adolescente. Ea este personajul principal din The Sweet East. Ajunsă într-o tabără școlară, aceasta se îndepărtează de grup și începe o călătorie pe cont propriu. Va fi o călătorie demnă de un roman picaresc. Eleva din Carolina de Sud ajunge să exploreze astfel zonele pitorești de pe Coasta de Est. Trailer.

Disco Boy, regizat de Giacomo Abbruzzese (Ursul de Argint Berlinale 2023 – Contribuție Artistică Remarcabilă Hélène Louvart)

Unul dintre cei mai buni actori contemporani, Franz Rogowski (faimos mai ales datorită rolurilor din filmele lui Christian Petzold) poate fi văzut și în filmul apreciat la Berlinale 2023, Disco Boy.  Filmul reflectă povestea imigrantului Aleksei care speră să devină cetăţean francez după înrolarea în Legiunea Străină. Odată înrolat, el ajunge în Delta Nigerului. Aici îl întâlnește pe Jomo și pe sora acestuia, Udoka. Jomo luptă împotriva companiilor lacome ce poluează mediul pentru a extrage petrolul. Sora lui este mai degrabă preocupată de evadarea din sărăcie prin îndepărtarea de comunitate. Vieţile celor trei se vor intersecta în timpul unor evenimente dramatice. Trailer.

Past Lives, regizat de Celine Song, prezentat la Sundance și la Berlinale

Mitul sufletelor-pereche este adaptat la o poveste actuală. Povestea personajelor centrale te va purta din Coreea de Sud până-n New York. Personajele s-au întâlnit în copilărie, dar s-au îndepărtat. Se reîntâlnesc la vârsta adultă și își dau seama că le este sortit să rămână împreună, ca-ntr-o legendă orientală. Trailer.

Day of the Tiger (Tigru), regizat de Andrei Tănase (prezentat la Festivalul de la Rotterdam)

Povestea unui cuplu aflat în criză este prezentată în paralel cu tentativa personajului feminin de a prinde un tigru evadat de la Grădina Zoologică. Tigru este un film despre conflictele din cuplul, epuizarea emoţională și confruntarea unor stări dureroase. Trailer.

A Good Place, regizat de Katharina Huber (nominalizat la categoria Cineasti del presente din cadrul Festivalului de film de la Locarno 2023)

A Good Place este un film despre niște personaje care oscilează între a pleca sau a rămâne în mediul din ce în ce mai ostil în care trăiesc. În timp ce își pun întrebări despre existenţa lor, radioul furnizează știri despre explorarea spaţiului cosmic. Va apărea o legătură între problemele personajelor și fluxul de știri. Trailer.

Inside the Yellow Cocoon Shell, regizat de Pham Thien An (trofeul Camera d’Or, Cannes)

Câștigător al trofeului Camera d’Or, filmul Inside the Yellow Cocoon Shell devine o călătorie în pădurea luxuriantă. Personajul central vrea să își găsească fratele dispărut. Călătoria se transformă însă într-una iniţiatică, bărbatul ajungând să își pună întrebări despre sensul vieţii, legăturile umane, viaţă și moarte. Trailer.

Mai multe detalii despre filme, program și bilete apar și pe site-ul oficial.

Te invit să descoperi și filmul Falcon Lake.

Falcon Lake – Prima iubire si adancimile personajelor enigmatice

Leave a reply