52 de carti pentru ultimele zile din toamna lui 2023

0

Când frigul începe să acapareze toamna cititorii știu că urmează perioada nopţilor lungi încărcate de povești. Ţi-am pregătit o listă cu 52 de cărţi greu de lăsat din mână.

Cărţi despre personalităţi istorice influente

1.Chiajna din Casa Mușatinilor de Simona Antonescu 

Devenită una dintre cele mai citite autoare din România, Simona Antonescu revine de data aceasta cu o poveste inspirată din biografia unei personalităţi feminine greu de uitat. Controversată, Doamna Chiajna, nepoata lui Ştefan cel Mare, a fost considerată o femeie malefică. Ţesătoare de intrigi politice, extrem de ambiţioasă, a facut totul pentru a-și păstra puterea, crezând astfel că își va propulsa copiii în funcţii înalte. Își ajutase abil soţul să-și păstreze tronul, negociiind chiar cu sultanul otoman. Romanul Simonei Antonescu este și o tenativă de a schimba percepţia asupra acestei personalităţi istorice pline de umbre. Cât era adevăr în descrierile contemporanilor și câtă ura alimentată de invidie? Vei afla și citind romanul Chiajna din Casa Mușatinilor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

2. Skanderbeg de Oliver Jens Schmitt 

Skanderbeg este o carte bazată pe documente redescoperite despre un simbol al culturii albaneze. Considerat un Alexandru cel Mare al Balcanilor, Skanderbeg a devenit un simbol al identităţii albaneze, mai ales după ce a reușit să respingă înaintarea Imperiului Otoman. Se spune că a știut să fie un cameleon, acţiunile sale influenţând istoria multor teritorii, de la Adriatica până-n Anatolia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

3. Femei în Războiul celor Două Roze 

Philippa Gregory, David Baldwin și Michael Jones îţi povestesc despre trei femei ce au jucat un rol important în Războiul celor Două Roze. Trei femei cu educaţie aleasă, cu viziuni și personalităţi diferite. Una a sfidat regulile și s-a căsătorit cu un bărbat de rang inferior. Fiica ei s-a căsătorit cu Eduard al IV-lea. A treia femeie din poveste este un personaj derutant. Aparent naivă, a complotat împotriva regelui, astfel încât fiul ei să devină primul monarh din familia Tudor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

4. Sora Mariei Antoaneta de Diana Giovinazzo 

Regina Maria Tereza a Austriei a avut șaisprezece copii. Printre aceștia au fost două regine celebre. Una este Maria Antoaneta, emblematică pentru Versailles. A doua, Maria Carolina Charlotte, a devenit soţia lui Ferdinand I, care a condus Regatul celor Două Sicilii. Romanul reflectă o epocă a marilor transformări, iar partea ficţională este plină de intrigi, rivalităţi și alianţe imprevizibile. Așadar, te așteaptă un roman greu de lăsat din mână.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

Între ficţiune și destăinuire

5. Hipodrom de Nora Iuga 

Hipodrom este un roman al devenirii. Scris de una dintre cele mai iubite scriitoare și poete din România, acest roman surprinde evenimentele personale ale protagonistei, derulate în paralel cu transformările ţinutului natal puternic influenţat de cultura sașilor.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești

 

6. Călătoria în Est de Christine Angot

Călătoria în Est este un roman cu influenţe autobiografice. Una dintre cele mai apreciate autoare de limbă franceză reanalizează trauma provocată de tatăl său. Christine Angot demască mecanismele ce pot menţine o victimă în starea de neputinţă, din care nu lipsește frica de pierdere a afecţiunii paterne.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane despre legăturile de familie

7. Cuibul din inima ei de Doina Jela 

Dobrogea, cu varietatea ei culturală, devine un personaj în sine în Cuibul din inima ei. Scriitoarea Doina Jela s-a inspirat din poveștile transgeneraţionale ale familiei sale pentru a ne reaminti de unele dintre cele mai frumoase locuri din România. Marea și mica istorie se întâlnesc în localitatea Vadu.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

8. Vorbește-mi despre tata de Kyung-sook Shin 

Memoria personală și istoria recentă a Coreei de Sud se împletesc în romanul cu tentă autobiografică Vorbește-mi despre tata. Romanul este și despre secretele de familie și despre multiplele straturi ale societăţii sud-coreene prinse între modernitate și tradiţie.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

9. Divisadero de Michael Ondaatje 

Divisadero este un roman plin de mister și de povești transgeneraţionale. Acţiunea începe într-o fermă americană din anii ’70 și continuă în Paris. Personajele sunt două surori crescute de tatăl lor alături de un băiat adoptat. La un moment dat, în urma unui eveniment traumatizant, cele două surori sunt despărţite. Povestea lor se intersectează cu alte povești de viaţă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

10. Întoarcerea acasă de Kate Morton 

Întoarcerea acasă este un roman despre anchetarea unei crime. Ancheta se intersectează cu descoperirile protagonistei legate de secretele dureroase din propria familie. Vei citi un roman care te va ţine cu sufletul la gură și care te va încânta datorită unor descrieri ce plasează evenimentele în case vechi sau în cartiere ce dau spre mare. Te invit să citești recenzia aici.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

11. Secretele familiei Cabrelli de Adriana Trigiani 

Secretele familiei Cabrelli este un roman precum un film turnat în Italia. Personajul central este o femeie care a trăit marile evenimente ale secolului XX. A prins războaie, a fugit dintr-o ţară în alta și nu a ezitat să sfideze pericolele.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

12. Fiica ascunsă de Elena Ferrante

Fiica ascunsă este unul dintre cele mai citite romane scrise de Elena Ferrante. Acţiunea se petrece într-o localitate pitorească din sudul Italiei. Aici își petrece vacanţa Leda, o profesoară de literatură engleză. După ce fiicele ei aleg să stea mai mult timp cu tatăl lor, în urma divorţului, ea vrea să își umple timpul altfel decât o făcuse în trecut. În zilele de vacanţă se va intersecta cu o familie meridională extinsă. Îi va atrage atenţia mai ales o frumoasă femeie, ce pare captivă în familia patriarhală.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

13. Toată dragostea dintr-o fotografie arsă de Maria Orban 

Maria Orban revine în bibliotecile celor interesaţi de literatura română contemporană prin romanul Toată dragostea dintr-o fotografie arsă. Romanul reia tema poveștilor transgeneraţionale. Naraţiunea se bazează pe istoriile de viaţă a trei generaţii de femei. Personajul central, Leia, va încerca să găsească un sens, negociind, construind punţi și redefinind graniţele dintre influenţa familială și propria identitate.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

14. Linia Karman de Andreea Răsuceanu

Linia Karman este un roman despre căutarea unei noi destinaţii. Romanul prezintă povestea a două femei care se întâlnesc în timpul unei călătorii. Una este o intelectuală ce suferise o traumă, cealaltă este o adolescentă plecată în exil. Povestea lor se va suprapune peste povestea unor italieni ce și-au căutat o nouă viaţă pe pământ românesc, în secolul al XIX-lea.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

15. Căutătorul de Tana French 

Căutătorul este un thriller despre o dispariţie misterioasă într-un loc idilic. În acest loc se retrage un detectiv ieșit la pensie. Nu vrea decât să petreacă mai mult timp în natura, cu hobby-urile sale. Totuși, nu poate sta prea departe de fosta profesie. Faima lui îl face pe un puști să îi ceară găsirea fratelui dispărut. Nimeni nu își dă interesul pentru a-și găsi. Prin urmare, fostul detectiv este singurul care îl poate ajuta.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane psihologice despre cupluri

16. Îndrăgostiţii de la miezul nopţii de Mieko Kawakami 

Îndrăgostiţii de la miezul nopţii este încă un roman tulburător scris de Mieko Kawakami. Romanul spune povestea unei tinere din Tokio. Ea lucrează ca freelancer în domeniul traducerilor, se simte singură, iar explorarea nocturnă a metropolei o linistește. În timpul unei astfel de plimbări întâlnește un bărbat de care se îndrăgostește. Bărbatul îi dă impresia că viaţa ei este pe cale să se schimbe, însă amintirile dintr-un trecut nevindecat revin la suprafaţă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

17. Femeia și străinul de Mika Waltari 

Femeia și străinul este un roman despre o poveste de dragoste pătimașă, dar și despre abisurile fiinţei umane. Povestea de dragoste se înfiripă între soţia unui fermier alcoolic și violent și bărbatul angajat de acesta pentru a fi noul argat. Romanul urmărește evoluţia relaţiei și conflictele pe cale să măture și bruma de echilibru. Prima parte a romanului surprinde conflictele, a doua reflectă incercarea personajului principal de a-și reface lumea.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

18. Moartea fericită de Albert Camus 

Moartea fericită este primul roman scris de Albert Camus, însă publicat postum. Romanul explorează relaţia de cuplu și ideile lui Camus despre căutarea fericirii și a sensului existenţei umane. Personajul său central, Patrice Mersault, este marcat de gelozie. Pentru a-l vindeca de gelozie, iubita lui, Marthe, decide să-l invite acasă la fostul ei iubit, pe care-l mai vizitează din compasiune. Fostul ei iubit se dovedește a fi un excelent partener de dialoguri pline de erudiţie.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

19. Până când m-a cunoscut de Julian Barnes 

Până când m-a cunoscut este un roman despre iubiri intense, gelozie și obsesie. Personajul central este un profesor universitar care descoperă trecutul amoros al soţiei sale. Descoperirea duce la gelozie. Acesta își imaginează tot felul de scenarii în care ea îi este infidelă. De la imaginaţie la neîncredere și control nu mai este decât un pas. Relaţia lor devine o analiză asupra modului în care graniţele sunt încălcate maladiv.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Pentru cei pasionaţi de artă

20. Cortina de Milan Kundera 

Cortina este o carte așa cum le place admiratorilor lui Milan Kundera. Cei ce preferă eseurile scriitorului ceh vor dori să citească despre viziunile sale asupra literaturii și artei romanului.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

21. Martin Scorsese. O călătorie de Mary Pat Kelly 

Martin Scorsese a devenit un simbol al filmului american. Un extraordinar povestitor în imagini. Cartea Martin Scorsese. O călătorie este un portret realizat prin ochii celor ce au lucrat alaturi de acesta. Robert De Niro, Paul Newman, Liza Minelli și Nick Nolte au contribuit la scrierea cărţii prin împărtășirea unor amintiri.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

22. Niveluri de viaţă de Julian Barnes 

Niveluri de viaţă este considerat unul dintre cele mai iubite romane scrise de Julian Barnes. Scriitorul s-a inspirat din istoria artei pentru a explora modul în care oamenii își caută un sens. Romanul are trei părţi. Prima îi este dedicată unui explorator ce a zburat cu balonul. A doua cuprinde povestea de iubire dintre un celebru fotograf și o actriţă. Ultima parte reflectă propria experienţă a scriitorului.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

23. Dicţionarul cuvintelor pierdute de Pip Williams 

Esme este o fetiţă isteaţă, care își petrece timpul înconjurată de cărţi. Tatăl acesteia lucrează alături de echipa lui pentru a realizat primul dicţionar Oxford. Totuși, unele cuvinte îi scapă. Aceste cuvinte vor fi colecţionate de Esme, care își va face propriul dicţionar. Îl va numi Dicţionarul cuvintelor pierdute. Scrie cuvintele pe niște bileţele pe care le ascunde într-o cutie de lemn. Cutia are propria poveste. O vei descoperi citind romanul lui Pip Williams, roman lăudat la nivel internaţional.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Cărţi asemenea unor amintiri despre călătorii

24. Provocarea Ierusalimului de Eric-Emmanuel Schmitt 

Una dintre marile călătorii ale lui Eric-Emmanuel Schmitt l-a inspirat să scrie cartea Provocarea Ierusalimului. Impresiile de călătorie iau forma unei reflecţii despre sine, credinţă și mozaicul de culturi.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

25. Adevărul despre vacanţe de Cătălin Pavel 

Ajuns pe rafturile cititorilor datorită volumelor dedicate unor descoperiri arheologice, povestite captivant, Cătălin Pavel revine de data aceasta cu treizeci de povestiri. Povestirile au fost reunite în volumul Adevărul despre vacanţe. Melancolia, peisajele susprinse într-o lumină aurie sau imaginile din marile orașe le dau povestirilor forţa de a pătrunde în memoria cititorului, făcându-l să rezoneze prin activarea propriilor amintiri.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Italia care inspiră

26. În apnee/In apnea de Milo de Angelis 

Milo de Angelis este unul dintre cei mai mari poeţi italieni contemporani. De asemenea, este cunoscut datorită unor traduceri, familiarizând publicul italian cu scriitorii francezi și greci. Vei putea citi unele dintre poeziile sale într-o ediţie bilingvă a volumului În apnee/In apnea.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

27. Aici mă regăsesc de Jhumpa Lahiri 

Aici mă regăsesc ţi-o dezvăluie pe scriitoarea Jhumpa Lahiri în ipostaza celei îndrăgostite de Italia. Insorita Italie o inspiră. Aici își găsește personajele și poveștile de viaţă pe care să le șlefuiască.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane despre solidaritate

28. Băiatul-flamingo de Michael Morpurgo 

Lorenzo este un băieţel inteligent și plin de iubire pentru animale. Suferă de autism, dar are o sensibilitate aparte pentru mediul înconjurător. Locuiește în sudul Franţei, în Camargue, un loc vestit datorită păsărilor flamingo. De aceste păsări este pasionat și Lorenzo. Lumea lui este ameninţată însă de invazia nazistă. Totuși, printre cei din armata germană se află și un profesor. Când acest militar ajunge să conștientizeze urmările ideologiei malefice, se aliază cu Lorenzo pentru a salva mica lume din Camargue.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

29. Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri de Radu Paraschivescu 

Ce legătură este între un microbist care ţine cu Liverpool, deţinuţii dintr-o colonie din Tasmania și un bărbat din Irlanda, care furase porumb pentru a nu muri de foame? Un cântec sfâșietor. Titlul cantecului este și al romanului Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri. Republicarea acestui roman scris de Radu Paraschivescu devine un dialog între secole și o reflecţie asupra umanităţii și crizelor pe care le tot traversează fiecare generaţie.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

30. Mâine ne va fi mai bine de Tatiana de Rosnay 

Cei ce preferă poveștile emoţionante scrise de Tatiana de Rosnay vor căuta în librărie și romanul Mâine ne va fi mai bine. Vor descoperi un roman despre întâlnirile dintre două existenţe care își oferă alinare. Personajele romanului sunt Candice și Dominique. Ele se întâlnesc în urma unui accident și se apropie. Una dintre ele, Dominique, este înconjurată de o aură de mister. Cine este cu adevărat? Ce ascunde? Sunt întrebările la care va încerca să răspundă Candice.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

Istorie și realism magic

31. Muntele albastru de Meir Shalev 

Meir Shalev este considerat unul dintre cei mai buni scriitori ce folosesc realismul magic pentru a reda evenimentele istorice din ţinuturi asociate cu atemporalitatea. Nu întâmplător a fost asociat cu Garcia Marquez. Romanul Muntele albastru, cunoscut și sub titlul Un roman rusesc, transpune formarea statului modern Israel în plan alegoric. Printre fondatori se numără trei evrei reveniţi dintr-un sat ucrainean. Ei iubesc aceeași femeie. Împreună, cei patru vor forma o comunitate. Această comunitate se va extinde. Vor apărea astfel alte și alte personaje care mai de care mai expresive. Vieţile lor sunt legate și de un pom ce dă fructe neobișnuite. Evenimentele se vor situa mereu la limita dintre realitate și absurd.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

32. Străveacul și alte vremi de Olga Tokarkzuc 

Istoria și mitul se învecinează și în romanul Străveacul și alte vremi. Romanul urmărește modul în care marea istorie influenţează vieţile celor dintr-un sătuc polonez. Războaiele mondiale și comunismul își pun amprenta. Totodată, locuitorii au propriul refugiu în faţa unei istorii precum o tornadă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

33. Eu cânt și muntele dansează de Irene Sola 

Eu cânt și muntele dansează este un considerat roman hipnotic, aparte. Irene Sola scrie despre fluxul timpului și despre legătura omului cu natura. Romanul a fost distins cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene, în 2020.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

34. Tozgrec de Ioan Petru Culianu 

Tozgrec este un roman inspirat din istoria religiilor. Ioan Petru Culianu își transformă personajul într-un mistic martor la marea istorie. Din Odessa până-n Amsterdam și California, acest personaj încearcă să-și facă adepţi, prin propria viziune esoterică asupra lumii. Povestea lui reflectă metamorfozele spirituale și politice ale umanităţii, dar și umbrele din jurul anumitor credinţe.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Interpretarea miturilor

35. Miturile grecești. Repovestire din perspectivă feminină de Charlotte Higgins 

Cei pasionaţi de mitologia greacă o pot revizita din perspectiva zeiţelor. Charlotte Higgins amintește de aventurile acestora în cartea sa. Unele sunt idealuri de frumuseţe, altele un simbol al pericolului, al catastrofelor și al maleficului. Pe seama lor sunt puse calităţile și defectele muritorilor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

36. Adam și Eva. Mărire și decădere de Stephen Greenblatt 

Adam și Eva explorează interpretările date greșelilor comise de cei ce au ajuns să reprezinte, în memoria colectivă, acel cuplu primordial. Cartea include informaţii oferite de știinţele umaniste.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Viena cea irezistibilă

37. Povestea Vienei de Jean des Cars 

Povestea Vienei este un titlu irezistibil pentru cei pasionaţi nu numai de istorie, cât și de arta. Le vor trece prin faţă imaginile cu marile cafenele Art Nouveau sau cu faimoasele galerii unde sunt expuse operele lui Klimt. Nu lipsesc nici marile compoziţii ale muzicii clasice.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

38. Epoca inconștientului de Eric R. Kandel 

Cei pasionaţi de artă și de psihologie vor citi fascinaţi cartea Epoca inconștientului. Vei călători în Viena lui Freud, înţelegând mai bine modul în care ideile marelui psihanalist au influenţat artele. Cum a influenţat explorarea inconștientului oprele unor pictori precum Schiele, Klimt sau Kokoschka ori scrierile lui Arthur Schnitzler? Răspunsul permite intersectările mai multor domenii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Călătorii în alte epoci

39. Anul 1000. Exploratori, negustori și începutul globalizării de Valerie Hansen 

Anul 1000 este o carte irezistibilă pentru cei interesaţi de interacţiunile dintre marile culturi și civilizaţii. Anul 1000 a fost unul în care s-au deschis multe drumuri ce au legat continente, mari centre urbane și marile rute comerciale, devenite și rutele de circulaţie a ideilor între imperii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

40. Aquitania de Eva Garcia Saenz de Urturi 

Aquitania este un roman istoric având accente de thriller. Acţiunea se petrece în Evul Mediu, mai precis în anul 1137. În acel an, ducele de Aquitania a fost ucis prin otrăvire la Compostela. Fiica lui decide să-l răzbune cu orice preţ. Ea se va mărita cu fiul presupusului asasin. Împreună cu soţul ei va pleca în Franţa și va trece prin multe aventuri. Lumea ei va fi marcată de trădari, gelozii, acte de cruzime și de evenimente ce vor marca istoria Europei.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

 

41. Piatră și umbră de Burhan Sonmez 

Piatră și umbră este un roman ce reflectă istoria Turciei prin ochii unui meșter pietrar. Făuritor al pietrelor de mormânt, acesta va cunoaște iubiri efemere și poveștile ce alcătuiesc mozaicul Turciei. Va întâlni armeni, kurzi, musulmani, creștini și alaviţi. În memoria sa rămân sculptate istorii personale ce reverberează răscolitor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

42. Impostorul de Zadie Smith

Zadie Smith revine cu un roman precum o împletitură de povești. Personajele sunt impostori, foști sclavi, femei idealiste și oameni cu multe secrete. Unul dintre personaje este implicat într-un mare proces ce a divizat Anglia victoriană.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

43. Cum să trăiești ca un victorian de Ruth Goodman 

Cum să trăiești ca un victorian este o mașină a timpului cu pagini. Ritualurile cotidiene, vestimentaţia, obiceiurile și valorile estetice ale unei epoci asociate cu elegenţa britanică sunt prezentate minuţios, cu ilustraţii bine alese.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

44. Parcul Mansfield de Jane Austen

Parcul Mansfield este unul dintre cele mai apreciate romane ale lui Jane Austen. Eroina sa, Fanny Price, devine un simbol al tinerelor inteligente care sfidează regulile rigide ale unei epoci.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

45. Cum să oprești timpul de Matt Haig 

Fanii lui Matt Haig vor descoperi o nouă poveste emoţionantă în romanul Cum să oprești timpul. Eroul romanului este un bărbat care nu pare mai bătrân de 41 de ani, dar care a trăit de fapt secole. Suferă de o “boală” stranie, care îi tot prelungește viaţa. S-a născut în perioada elisabetană și a fost contemporan și cu nașterea jazz-ului. Pentru a continua să trăiască, el trebuie să evite îndrăgostirea. Reușește până ajunge în Londra, unde alege să fie profesor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane despre crizele omului actual

46. Scurt tratat despre animalele care lucrează de acasă de Alex Olteanu

Tristeţea și comicul se întâlnesc în romanul Scurt tratat despre animalele care lucrează de acasă. Inspirat din viaţa celor ce au început să lucreze din propriile case în timpul pandemiei, Alex Olteanu a creat un personaj care vrea să scape de însingurare găsind niște soluţii neconvenţionale. Prin romanul său, Alex Olteanu a câștigat Concursul de Debut al Editurii Polirom.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

47. Tarot de Mihai Buzea 

Tarot este un roman despre cum prieteniile pot fi influenţate de secrete. Din cauza unor secrete dureroase, un act de ajutorare poate avea efecte neprevăzute. Mihai Buzea își plasează personajele în comunitatea românilor Bruxelles. Personajele principale sunt doi bărbaţi prieteni. Unul dintre ei va dori să-l facă pe celălalt sa se vindece de vechea lui dependenţă de alcool. Va concepe un plan, fără a putea anticipa însă efectele asupra celui ajutat.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

48. Demonul lui Maxwell de Steven Hall 

Thrillerul, misterul și reflecţiile despre ficţiune se întâlnesc în romanul Demonul lui Maxwell. Personajul central crede că viaţa lui a fost influenţată de personajul unui roman scris de un bărbat care devenise preferatul tatălui său. În paralel cu tentativa acestuia de a găsi niște răspunsuri la noile crize interioare se desfășoară conflictele dintre protagonist și tatăl său.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Non-ficţiune

49. Scrisori către Milena de Franz Kafka

Milena Pollak a fost ultima iubire a lui Franz Kafka. Un schimb de scrisori între ei se tranformă într-o legătură ce venea după mai multe rupturi din viaţa lui Kafka. Volumul Scrisori catre Milena are intensitatea unui roman.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

50. Uite cum stă treaba de Joan Didion

Joan Didion a schimbat modul în care se face jurnalismul. A influenţat generaţii și a reușit să redea temele importante ale societăţii din care făcea parte. Vomul Uite cum stă treaba include o serie de eseuri scrise în perioada 1960-2000. Cele douăsprezece eseuri abordează subiecte legate de presa vremii și de personalităţile care trezeau interesul.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

51. Evoluţia minţii de Joseph Jebelli 

Evolutia minţii este o istorie a creierului omenesc. Joseph Jebelli a folosit studiile știinţifice pentru a urmări evoluţia proceselor cognitive, bolile ce afectează omul actual și diversitatea lingvistică.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

52. Anaximandru din Milet de Carlo Rovelli

Anaximandru din anticul Milet avea să lege filozofia de știinţă. Povestea lui și ideile vizionare sunt reanalizate de un specialist în fizica cuantică. Reputatul Carlo Rovelli ne reamintește de imensa moștenire din Antichitate. Ideile învăţaţilor greci aveau să deschidă orizonturi nebănuite. Ideile lor încă ne fascinează.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

4 cărţi interesante, ce ar merita traduse în limba română

Amoz Oz: Writer, Activist, Icon de Robert Alter

Cartea Amoz Oz: Writer, Activist, Icon este o lectură esenţială nu numai pentru cei dornici de a înţelege mai bine lumea unuia dintre cei mai mari scriitori, ci și pentru cei ce vor să înţeleagă importanţa scriitorilor în modelarea societăţii israeliene.

Amos Oz a fost asociat cu toleranţa și cu îndemnul la reflecţie. Robert Alter ancorează foarte bine, în analiza sa, elementele biografice în evoluţia literară a lui Amos Oz. Vei descoperi niște pagini care te vor impresiona prin condensarea informaţiei și prin analiza extrem de utilă pentru cei ce doresc să cunoască mai bine istoria recentă a Orientului Mijlociu. Te invit să citesti și recenzia aici.

 

Balcon sur la Mediterranee de Nedim Gursell

Nedim Gursell este considerat unul dintre cei mai buni scriitori turci actuali. În romanele și povestirile sale explorează o lume cosmopolită. Majoritatea personajelor călătoresc în marile orașe ale lumii, însă păstrează o nostalgie după Istanbul. La fel și cele din povestirile incluse în volumul Balcon sur la Mediterranee. Vei citi povești despre iubiri pierdute, călătorii de regăsire și evenimente în care prezentul hedonist este invadat de niște amintiri sfâșietoare. Te invit să citești și recenzia aici.

 

El mal de la taiga de Cristina Rivera Garza

Cristina Rivera Garza face parte din galeria scriitoarelor mexicane actuale ce impresionează printr-un stil pătrunzător, ce poate șoca prin explorarea stărilor abisale. Unul dintre romanele care au făcut-o celebră este și El mal de la taiga. Romanul este un thriller cu accente detectiviste despre o fostă anchetatoare devenită scriitoare. Ea acceptă să ajute un bărbat din America de Sud să-și găsească soţia fugită impreuna cu amantul. Se pare că aceasta ajunsese tocmai în taigaua siberiană. Pornind pe urmele ei, protagonista romanului descoperă o lume având alte reguli. Te invit să citești și recenzia aici.

 

Mistero doloroso de Anna Maria Ortese

Mistero doloroso te va face sa descoperi o mare scriitoare italiană a secolului XX. Din păcate, Anna Maria Ortese a fost multă vreme dată uitării. În ultimii ani, generaţiile mai tinere i-au descoperit romanele și prozele scurte. Majoritatea sunt inspirate din istoria orașului Napoli. Tot în Napoli se petrec și evenimentele din nuvela Mistero doloroso. Cititorii vor descoperi atmosfera unui Napoli din secolul al XVIiI-lea. Aici, fiica unei familii din burghezia sărăcita se îndrăgostește de un tânăr din rândul nobilimii. Te invit să citești și recenzia aici.

Leave a reply