Festivalul de animatie japoneza Izanagi 2023

0

Japonia a intrat în lumea noastră și datorită animaţiilor ce impresionează prin calitatea estetică și prin subiectele ce reflectă întâlnirea modernităţii cu legendele. Când te gândești la arta animaţiei japoneze îţi vine în minte lumea creată în studiourile Ghibli. Vei putea vedea cinci filme marca Ghibli în cadrul Festivalului de animaţie japoneză Izanagi 2023. Festivalul va avea loc între 3 și 5 martie la Cinemateca Eforie din București. Tema ediţiei de anul acesta este legată de reinterpretarea miturilor și credinţelor japoneze străvechi.

Filmele de la Festivalul de animaţie japoneză Izanagi 2023

Mononoke-hime/Princess Mononoke, 1997, Hayao Miyazaki

image: https://izanagi.ro/izanagi-03/

Filmul are ca temă legătura omului cu natura. Personajul central este un prinţ dintr-un trib persecutat deoarece se opune distrugerii naturii. La un moment dat, prinţul pleacă într-o călătorie de maturizare, în timpul căreia va trebui să împace zeii cu oamenii. Zeii au devenit furioși deoarece oamenii începuseră să distrugă pădurile. De asemenea, prinţul va trebui să găsească leacul împotriva unui blestem aruncat asupra sa.

Sen to Chihiro no Kamikakushi/Spritited Away, 1997, Hayao Miyazaki

image: https://izanagi.ro/izanagi-03/

În acest film personajele ajung din prezent în lumea spiritelor șintoiste, amintind astfel de legătura japonezului cu primele religii ale lumii. Aceste spirite s-au ascuns într-un parc de distracţii abandonat. În acest parc ajunge și micuţa Chihiro, supărată deoarece părinţii ei au decis să se mute în zona rurală. În drumul lor spre noua casă, părinţii ajung să fie pedepsiţi de spiritele șintoise din cauza lăcomiei lor. Lui Chihiro îi revine rolul de a liniști spiritele.

Momo e no Tegami/A Letter to Momo, 2011, Hiroyuki Okiura

image: https://izanagi.ro/izanagi-03/

Elementele folclorului japonez capătă simboluri vindecătoare în drama tinerei Momo. Simţindu-se vinovată din cauza unor cuvinte dureroase îndreptate spre tatăl ei înainte ca acesta să moară într-un accident, Momo se îndepărtează și de mama ei. După ce se mută în casa bunicilor alături de mamă, ajunge să simtă prezenţa a trei spirite dornice de a le juca tot felul de feste oamenilor. Încercând să înţeleagă tradiţiile și superstiţiile regiunii, Momo ajunge să le dea un alt sens problemelor ei.

Bakemono no Ko/The Boy and the Beast, 2015, Mamoru Hosoda

image: https://izanagi.ro/izanagi-03/

Artele marţiale și povestea despre maturizare se intersectează în filmul Băiatul și Bestia. Vei descoperi povestea unui puști fugit de acasă, dezamăgit de cei din jur. Pasiunea lui pentru kendo îl salvează. Această pasiune îl ghidează și după ce nimerește în Regatul Bestiilor, unde ajunge discipolul unei fiinţe ciudate având înfăţișarea unui urs. Băiatul se simte protejat alături de bestii, dar la un moment dat va trebuie să aleagă între a rămâne în lumea lor sau a se întoarce printre oameni.

Kaguya-hime no Monogatari/The Tale of Princess Kaguya, 2013, Isao Takahata

image: https://izanagi.ro/izanagi-03/

Una dintre cele mai vechi povești japoneze, Povestea tăietorului de bambus, este reinterpretată în cheia unui film despre maturizare. Este povestea unei fetiţe care se naște dintr-o tulpină de bambus. Ea este adoptată de un cuplu de ţărani săraci, dar generoși afectiv. La un moment dat, protagonista își va da seama că povestea ei de viaţă o va purta departe de satul copilăriei. Se va îndrăgosti și se va simţi copleșită de pendularea între lumea oamenilor obișnuiţi și cea unde ajung oamenii hărăziţi unui parcurs excepţional. Povestea printesei Kaguya îi va invita la reflecţie și pe adulţi datorită subiectului despre efemer, sensul existenţei și nevoia de afecţiune.

Preţul unui bilet este de 25 lei/proiecţie. Puteţi cumpăra bilete și online, de pe Eventbook. Mai multe detalii despre program și despre filme puteţi găsi pe site-ul oficial.

Te invit să citești și despre romanul Ce încredinţăm vântului.

Leave a reply