54 de recomandari pentru targul de carte Gaudeamus 2024

0

Dependenţii de lectură abia așteaptă Gaudeamus 2024. Târgul de carte va avea loc între 4 și 8 decembrie, la Pavilionul B din cadrul Romexpo. V-am pregătit o listă de recomandări pentru târgul de carte Gaudeamus 2024.

Istoria și istoriile noastre

1. Generaţia canibală de Vasile Ernu

Istoria recentă a Estului poate fi înţeleasă mai ușor și autentic datorită romanelor scrise de Vasile Ernu. După Sălbaticii copii Dingo, noul său roman, Generaţia canibală, explorează schimbările din anii ’90, punând accentul pe convulsiile sociale și nemulţumurile ce au permis ascensiunea unui nou dictator în Est.

2. Turnul focului de Cătălin Dorian Florescu

Turnul focului este un alt roman în care micile istorii se îmbină cu evenimentele ce au marcat secolul XX. Cătălin Dorian Florescu spune povestea unei familii ale cărei legături sunt influenţate de seismele fără precedent ale istoriei.

 

3. Strania valiză a domnului Silberstein de Cătălin Mihuleac

Cătălin Mihuleac este un povestitor înzestrat cu talentul de a trece de la o epocă la alta, în aceeași poveste. Prezentul unui copil ajuns un hoţ talentat la Paris ajunge să se intersecteze cu anii interbelici, în care au cucerit Parisul un reputat designer din comunitatea evreiască alungată din România și un vizionar al cinematografiei, patron al faimoasei case Pathe. Poveștile acestor trei personaje din epoci diferite sunt puse cap la cap de personajul-scriitor al romanului Strania valiză a domnului Silberstein. Când scriitorul se întâlnește cu micul hoţ inventiv, se naște o prietenie care transformă un obiect returnat (o celebră valiză furată) în sursa unei anchete menite să scoată la suprafaţă o existenţă uitată.

 

4. Drumul spre Soare-Răsare de Ioana Nicolae

Drumul spre Soare-Răsare este o intersecţie a istoriei personale cu Marea Istorie. Personajul central va căuta salvarea prin iubire, semănând cu oamenii pictaţi de Chagall.

 

5. Cartea lui Cezar de Angela Martin

După romanul Valentina, scriitoarea Angela Martin continuă explorarea istoriei secolului XX cu povestea lui Cezar, student la Medicină în Bucurestiul anilor ’70. Cartea lui Cezar este un roman despre tinerii care nu doreau să se supună dictaturii din România comunistă.

 

6. Soarele negru de Bogdan-Alexandru Stănescu

Bogdan-Alexandru Stanescu ne ofera un roman picaresc, prin care îmbină halucinant istoria secolului XX cu aventurile unor personaje excentrice. Soarele negru reia în cheie bizară toate obsesiile politice și exagerările secolului XX. Umorul, grotescul și satira te poartă într-o lume în care oameni veniţi din toate colţurile lumii își transformă idealurile în delir.

 

Romane și cărţi despre perioada interbelică

7. Zavaidoc în anul iubirii de Doina Ruști

Asociem romanele Doinei Ruști cu poveștile vechiului București. Cele inspirate din viaţa lui Zavaidoc au devenit unele dintre preferatele celor fascinaţi de un interbelic idealizat. Romanul Zavaidoc în anul iubirii este portretul unei epoci și al unui Bucuresti-mozaic. Rafinamentul și influeneţele mahalalelor se intersectează în lumea faimoșilor cântăreţi și a muzelor scandaloase ce i-au inspirat. Romanul îmbină povestea unei iubiri triste cu trepidaţiile suspansului.

 

8. Timpul nostru de Miruna Vasiliţă

Pe Miruna Vasiliţă am descoperit-o datorită volumului de proză scurtă Femeia cu mască. Romanul Timpul nostru păstrează aceeași atmosferă din alte vremuri, impregnată de misterul unui thriller. Miruna Vasiliţă creează astfel încă un film de epocă în proză. Romanul sau este povestea unei femei din Bucurestiul interbelic. Provenită din lumea mahalalelor, Lorendi se căsătorește cu un bărbat controversat din înalta societate. Statutul nu îi este de ajuns pentru a fi fericită, așadar decide să evadeze din lumea soţului său. Într-o zi, ea dispare fără urmă. Cauzele dispariţiei sunt cercetate de strănepoata ei, care îi descopera insemnările din mansarda casei moștenite.

 

9. Martha Bibescu de Aude Terray

Martha Bibescu este o carte despre o prinţesă a cărei biografie reflectă un întreg secol. Viaţa prinţesei Martha Bibescu, remarcată și datorită unui talent literar, s-a intersectat cu a lui Marcel Proust, Rilke sau Paul Claudel. Saloanele sale au fost frecventate de artiștii vizionari ai epocii. A fost admirată, dar și contestată. Nonconformistă, a cucerit Parisul și a fost implicată în culisele schimbărilor politice din secolul XX. Iubirile sale au iscat barfe, la fel și îndrăzneala de a-și asuma o viaţă demnă de o emancipată aflată înaintea vremurilor sale.

 

Romane despre adolescenţă și despre maturizare în România 

10. Niște animale de George Bonea

Niște animale este un roman despre maturizarea în sălbaticii ani ’90. Cartierele pline de betoane, golanii periferiilor, violenţa și speranţele, visul de a evada alcătuiesc o imagine care ne amintește de copilăria din marile orașe aflate în plină tranziţie de la un regim la altul. Mulţi își revizitează propria copilărie din cartierele muncitorești citind romanul.

 

11. Big in Japan de Cosmin Leucuţa

Big in Japan este un roman despre adolescenţă. Personajele trec prin traume, deziluzii, despărţiri. Totuși, nu lipsesc speranţa și apropierea care le poate salva de la deznădejde. Cosmin Leucuţa păstrează același ritm palpitant din romanele și prozele sale.

 

Romane despre secretele din familie

12. Pitulicea de Anne Enright

Câștigător al Writer’s Prize for Fiction 2024, romanul Pitulicea este povestea mai multor generaţii ale unei familii irlandeze. Phil, personajul principal, este o vedetă literară din Irlanda, care ajunge să cucerească Statele Unite. Noua lui soţie îi deschide porţile înaltei societăţi, însă viaţa îi va fi marcată de conflictele avute cu fiicele lor. Aceste conflicte se reflectă în viziunea despre viaţă a nepoatei lui Phil, din generaţia Z.

 

13. Să spui sau să nu spui de Hanna Bota

Să spui sau să nu spui este un roman despre încercarea unui bărbat de a le înţelege pe femeile din familia sa. Mama, bunica și mătușa îi ascund multe. Așadar, va începe propria anchetă. Iubirile, dezamăgirile și visurile acestora pot fi cheia unei istorii transgeneraţionale complicate.

 

14. A treia lumină de Claire Keegan

După ce au descoperit-o pe Claire Keegan datorită romanului ecranizat intitulat Astfel de lucruri mărunte, cititorii din România vor dori să citească romanul A treia lumină (Foster). Vor descoperi același licăr de umanitate duioasă în contextul social apăsător, citind povestea unei fetiţe lăsate în grija unei femei pentru a nu fi considerată o gură în plus de hrănit în familia biologică. Între fetiţă și femeia care îi va fi, pentru scurt timp, o înlocuitoare pentru mamă, se va stabili o legătură specială, salvatoare. Recenzia poate fi citită aici.

Romane cu acţiunea în Japonia

15. Parfum de gheaţă de Yoko Ogawa

Yoko Ogawa a devenit una dintre cele mai citite și apreciate scriitoare japoneze contemporane. Impresionează prin adâncimea psihologică a personajelor, dublată de mister, dar și prin talentul de a scrie neconvenţional despre subiecte diferite. Parfum de gheaţă este un roman despre o femeie care încearcă să afle motivele din spatele sinuciderii celui considerat marea ei iubire. Această încercare o va purta din Japonia până la Praga. Parfum de gheaţă este și despre iluzia de a pretinde că stim totul despre cei pe care ajungem să îi iubim.

 

16. Orașul și zidurile sale incerte de Haruki Murakami

Haruki Murakami revine cu un nou roman. Fanii săi vor descoperi alte povești stranii, cu personaje pline de mister. Orașul și zidurile sale incerte este un roman prin care îmbină povestea de dragoste și iubirea pentru biblioteci a personajelor sale.

 

17. Insula bătăilor de inimă de Laura Imai Messina

Scriitoarea italiană îndrăgostită de Japonia, pe nume Laura Imai Messina, ne propune o nouă poveste despre apropierea umană. Romanul Insula bătăilor de inimă este despre o relaţie de prietenie înfiripată între un ilustrator misterios, rămas cu o cicatrice, și un băieţel cu trăsături la fel de misterioase. Romanul îi va impresiona la fel de mult ca Vieţile secrete ale culorilor și Ce încredinţăm vântului.

 

18. Destul de frig să vină zăpada de Jessica Au

O altă scriitoare îndrăgostită de Japonia este și Jessica Au. În romanul său Destul de frig să vină zăpada te vei plimba prin galeriile de artă din Tokio, pe străduţele din vechile cartiere, în lumina sfârșitului de toamnă. Alături îţi vor fi o mamă și o fiică venite să viziteze orașul. Dialogurile aparent simple ascund nevoia unei mărturisiri.

Romane despre dive

19. Rivala de Eric-Emmanuel Schmitt

Maria Callas nu încetează să ne fascineze. A fost admirată, dar și contestată. Invidiile nu au ocolit-o. Romanul lui Eric-Emmanuel Schmitt spune povestea unei femei care a urât-o pe Maria Callas. Protagonista din Rivala pretinde că Maria Callas i-ar fi distrus cariera. Recenzia poate fi citită aici.

 

20. Mercury Pictures prezintă de Anthony Mara

Mercury Pictures prezintă este povestea unei actriţe cu origini italiene, bântuită de trecutul lăsat în urmă. Începuturile i-au fost marcate de ascensiunea lui Mussolini și de hăiturea tatălui său de către adepţii dictatorului. Ajunsă la Hollywood, învaţă regulile noilor jocuri ale puterii și ale intrigilor ce apar în viaţa unui star invidiat.

Secretele unor mari artiști

21. Surâsul Caterinei de Carlo Vecce

Carlo Vecce îmbină istoria cu ficţiunea pentru a scrie despre misterul din jurul identităţii adevăratei mame a lui Leonardo Da Vinci. Se spune că surâsul enigmatic al celor deveniţi protagoniștii lumii sale picturale este de fapt o amintire a surâsului acesteia. Caterina era o femeie săracă devenită amanta unui bărbat bogat din Toscana. Acesta a preferat să se însoare cu o femeie de aceeași condiţie socială, despărţindu-l pe Leonardo Da Vinci de mama sa, pentru a fi crescut de mama vitregă.

În Surâsul Caterinei, mama adolescentă a lui Leonardo fusese vândută ca sclavă. Provenea din Caucaz și înainte de a cunoaște frumuseţile Toscanei, trecuse prin Constantinopol și Venetia. La rândul ei visase să devină pictoriţă.

 

22. Stăpâni și slujitori de Pierre Michon 

Pierre Michon scotocește prin istoria artei pentru a rescrie dintr-o perspectivă nonconformistă întâmplări din vieţile unor pictori precum Goya sau Watteau. Pendulând între documente și însemnări și ficţiunea dezinvoltă, oferă niște pagini care sfidează monumentalismul în favoarea unui exerciţiu literar ludic.

 

23. Dostoievski îndrăgostit de Alex Christofi

Dostoievski îndrăgostit este o carte inedită despre viaţa marelui scriitor rus. Biografia romanţată a lui Alex Christofi intersectează evenimentele din viaţa tumultuoasă a lui Dostoievski cu poveștile femeilor pe care le-a cucerit. De asemenea, vei descoperi și fresca socială a unui imperiu ce fremăta în preajma unor schimbări inevitabile.

 

24. Brauner. Pictorul clarvăzător de Valentina Iancu

Seria biografiilor romanţate propusă de Editura Polirom continuă cu Brauner. Pictorul clarvăzător. Vei intra în lumea lui Victor Brauner, pictorul evreu plecat din România pentru a cuceri avangarda pariziană. Compoziţiile sale au fost considerate la fel de importante precum cele semnate de marii suprarealiști. Oniricul, insolitul și viziunile nelumești erau expresia simbolică a modului în care se raporta la o lume deopotrivă ofertantă pentru cei vizionari în artă și ameninţătoare pentru cei discriminaţi.

Feminitate și revoltă

25. Caietul interzis de Alba de Cespedes

Caietul interzis este un roman considerat o revelaţie a literaturii italiene postbelice. Alba de Cespedes abordase cu multă îndrăzneală subiecte considerate până atunci tabu. Personajul său feminin își exprimă niste gânduri considerate scandaloase pentru burghezia epocii. Dorinţele sale îi puteau distruge reputaţia de femeie respectabilă. Romanul este și o analiză a dificultăţilor întâmpinate de femeile emancipate într-o Europă aflată într-o perpetuă schimbare datorită deschiderii spre un nou stil de viaţă, bazat pe independenţă.

 

26. Nopţile reci ale copilăriei de Tezer Ozlu

Nopţile reci ale copilăriei este considerat unul dintre cele mai bune romane din literatura turcă. Scriitoarea Tezer Ozlu explorează lumea unei adolescente nevoite să se adapteze la viaţa din Istanbul după ce familia ei se mută din orășelul unde locuise până atunci. Prin ochii ei vei descoperi un Istanbul într-o perpetuă transformare, dar la fel de captivant. Recenzia poate fi citită aici.

 

27. Tristul tigru de Neige Sinno

Tristul tigru este o carte grea precum o confesiune dureroasă. Este vorba despre confesiunea unei femei despre abuzul la care a supus-o tatăl vitreg. La finalul adolescentei, aceasta decide să povestească despre drama cumplită. Dezvăluirile sunt primul pas în tentativa de a supravieţui psihologic.

 

28. Tărâm crepuscular de Therese Bohman 

Considerată una dintre cele mai bune scriitoare scandinave, Therese Bohman alege să prezinte, în romanul Tărâm crepuscular, modul în care o femeie trăiește cu propria singurătate după o despărţire. Acest roman este și despre temerile, rușinea și prejudecăţile ce vin odată cu perceperea singurătăţii.

 

29. Casa cu ușa de aur de Elodie Harper

Al doilea roman din trilogia Lupanarul urmărește noile provocări din viaţa protagonistei Amara după ce scapă din bordelul unde ajunsese sclavă. Noul statut este cel de curtezană protejată de un bărbat influent din Pompeii. Doar că trecutul o bântuie încă. Noua viaţă îi este ameninţată de fostul patron, care se simte trădat.

 

30. Pierderea judecăţii de Ariana Harwicz 

Ariana Harwicz șochează cu subiectele contondente ale romanelor sale. După ce s-a remarcat prin romanele Mori, iubitule! și Degenerat, a continuat analiza abisurilor umane scriind Pierderea judecăţii. Romanul este o urmărire palpitantă a unei mame care fuge împreună cu gemenii ei, după ce a pierdut custodia lor în favoarea fostului ei soţ.

 

31. În casa visurilor de Carmen Maria Machado 

Împletind ficţiunea și autobiografia, Carmen Maria Machado leagă experienţele unui cuplu de procesul creaţiei literare. În casa visurilor este analiza unei relaţii care s-a dovedit a fi toxică, dar și a modului în care această relaţie a influenţat devenirea unei scriitoare.

Cărţi pentru cei pasionaţi de istorie

32. Saladin de Abdul Rahman Azzam

Cei dornici de a cunoaște istoria Orientulul Mijlociu și a Maghrebului vor trece pe listă și această biografie dedicată unuia dintre cei mai importanţi lideri. Saladin analizează contextul istoric în care a evoluat un conducător adesea comparat cu marile personalităţi occidentale din perspectiva reformelor și a influenţei. Sultanul Saladin a fost nu numai un bun strateg militar devenit un dușman al cruciaţilor dornici de a stăpâni Orientul. Saladin a fost apreciat datorită interesului pentru dezvoltarea culturală. Ar fi susţinut artele și descoperirile știinţifice. De asemenea, ar fi încurajat convieţuirea între evrei și arabi, alegându-și medicul și sfătuitorul din rândul comunităţii evreiești. Medicul său a fost însuși Maimonides, una dintre cele mai importante personalităţi din lumea ebraică.

 

33. Europa de Est. Istorie și civilizaţii de Tomek Jankowski 

Cartea lui Tomek Jankowski a fost lăudată datorită prezentării accesibile a unor informaţii despre popoarele ce alcătuiesc azi Europa Centrală și de Est. În acest spaţiu în care abundă informaţiile contradictorii despre anumite evenimente istorice este nevoie de abordare care să-l ghideze pe cititor. Pe această abordare mizează și Tomek Jankowski în cartea sa Europa de Est. Istorie și civilizaţii.

 

Romane despre vieţile influenţate de marile schimbări istorice

34. Loxandra de Maria Iordanidou

Loxandra este un roman-cult al literaturii elene moderne. Romanul surprinde atmosfera din mahalalele grecești ale Constantinopolului. Protagonista vine din această lume a grecilor din Imperiul Otoman. Viaţa ei reflectă schimbările ce au dus la dispariţia Imperiului Otaman și la tranziţia spre Turcia modernă.

 

35. Noi, cei înecaţi de Carsten Jensen

Noi, cei înecaţi este un roman despre oamenii mării și despre familiile acestora. Poate fi considerat și un roman despre orașul portuar Marstal, din Danemarca. Din acest oraș plecaseră mulţi exploratori. Poveștile lor se întind de-a lungul secolelor, ajungând până la tulburii ani ai Războaielor Mondiale. Istoria și elementele romanelor de aventuri, dar și atemporalitatea unor legende scandinave îţi promit o lectură memorabilă.

 

36. Fado Alexandrino de Antonio Lobo Antunes

Antonio Lobo Antunes este încă bântuit de anii petrecuţi în coloniile portugheze din Africa. Romanul Fado Alexandrino este despre întâlnirea, într-un local din Lisabona, a unor fost soldaţi. Aduși împreună de cel ce le-a fost comandant, încep să sa întoarcă împreună în labirintul amintirilor. Își dezvăluie fricile, greșelile, momentele de lașitate și neputinţă. De asemenea, își exteriorizează dezamăgirile cu privire la situaţia actuală a ţării natale.

 

37. In memoriam de Alice Winn

In memoriam este un roman despre dragostea în timpul războiului. Cei doi protagoniști ai romanului, Sidney și Henry, ajung să lupte pe front. Unul dintre ei este pe jumătate german și simte rușinea provocată de ascensiunea nazismului. Printre evenimentele dramatice la care devin martori, iubirea lor supravieţuieste, schimbându-le arhitectura interioară.

Redescoperirea rădăcinilor

38. Evanghelia după Lumea Nouă de Maryse Conde

Un copil abandonat și crescut de niște părinţi adoptivi pioși va începe o călătorie pentru a-și cunoaște originile. Va încerca să împace credinţa insuflată de părinţi cu nevoia de a înţelege o lume deloc sfântă. Călătoria lui devine o parabolă în cartea lui Maryse Conde, una dintre cele mai bune scriitoare contemporane. Evanghelia după Lumea Nouă a fost comparată cu marile romane despre legătura omului cu propria credinţă, dar și despre modul în care această credinţă se raportează la realitate.

 

39. O carte dată naibii de Jason Mott

O carte dată naibii a câștigat Nation Book Award in 2024. Romanul lui Jason Mott abordează tema colonialismului. Personajele cărţii sunt un scriitor plecat în turneul de promovare a noii sale cărţi și a unui om poreclit Puștiul, care îl tot urmărește. Romanul O carte dată naibii împletește alegoria și realismul într-o naraţiune plină de referinţe legate de istoria nedreptăţilor.

Romane și povestiri despre cupluri și amintiri

40. Mereu cu gândul la ea de Jean-Baptiste Andrea

Câștigător al Premiului Goncourt în 2023, scriitorul Jean-Baptiste Andrea ne invită să descoperim o intensă poveste de dragoste. Protagoniștii sunt Mimo și Viola. Mino este un copil sărac, ajuns ucenicul unui pietrar violent. În atelierul acestuia își descoperă talentul de viitor sculptor. Viaţa îl aduce aproape de Viola, moștenitoarea unei familii bogate. Viola refuză traiul conformist din înalta societate și se apropie de artistul Mimo. La un moment dat, ei își dau seama că le este greu să rămână împreuna, dar că nu pot trăi nici separaţi.

 

41. Brăţară pe glezna ta de Radu Paraschivescu

Brăţară pe glezna ta este un roman despre o poveste de dragoste. Personajele sunt Sonia, o scriitoare, și Filip, un om de televiziune. La început, povestea lor se consumă prin scrisori, deoarece Filip călătoreste foarte mult. Pe măsură ce relaţia evoluează, personajele lui Radu Paraschivescu se văd novoite să străbată o lume cu multe provocări. Sonia și Filip fi nevoiţi să se confrunte cu propriile dureri.

 

42. Clandestin de Marin Mălaicu-Hondrari

Un roman bazat pe schimbul de scrisori este și Clandestin. Personajele din roman trăiesc între Bistriţa și insulele Camarile. Schimbul de cuvinte include povestile familiilor din care fac parte, dar și opinii despre istoria recentă a României. Poveștile individuale sunt racordate la aceste schimbări petrecute în ultimii 30 de ani.

 

43. Scurte scenarii iniţiatice de Magda Cârneci

Scurte scenarii iniţiatice este o colecţie de povestiri bazate pe schimbul de experienţe cu tentă onirică ale celor doi protagoniști: Daniel și Mina. Ambii își povestesc experienţele stranii, stimulând imaginaţia celuilalt.

 

44. Salvatorii de Ana Maria Sandu

Salvatorii este un volum ce include șase povestiri despre cupluri. Poveștile acestor cupluri reflectă problemele societăţii actuale. Vei citi despre întâlnirile unor străini ce devin apropiaţi, despre o vacanţă în care se încearcă salvarea cuplului și despre o întâlnire online.

 

45. Lior de Alexandra Niculescu

Lior este un roman cu acţiunea plasată între cotidian și fantastic, amintind de cele scrise de Boris Vian. Alexandra Niculescu a scris despre iubirile unui bărbat afemeiat, ce ascunde o stimă de sine scăzută. El ajunge într-o lume suprarealistă populată de femeile ce l-ar putea ajuta să se regăsească.

 

46. Sindromul picioarelor nelinștite de Ioana Unk

Sindromul picioarelor neliniștite este un debut literar ce ne promite niște povești pe care să nu le mai lasam din mână. Romanul Ioanei Unk surprinde lumea unei femei care își analizează relaţiile. Existenţa ei este un caleidoscop al diferitelor forme de iubire. Acest caleidoscop i-a modelat perspectiva asupra propriei deveniri.

 

47. O geometrie a tandreţei de Liviu Ornea

O geometrie a tandreţei promite o poveste sensibilă, plină de nostalgie. Este povestea unui scriitor care se confruntă cu tristeţea unei despărţiri, dar și cu blocajul inspiraţiei. Marcel Cohn, personajul lui Liviu Ornea, își revizitează trecutul. Copilăria și fostele iubiri se derulează emoţionant. El speră să își recapete astfel inspiraţia de a scrie.

 

48. Ora inimii de Irvin D. Yalom și Benjamin Yalom

Ora inimii este colaborarea dintre Irvin D. Yalom și fiul său, Benjamin Yalom. Datorită acestei colaborări, cei pasionaţi de psihologie vor descoperi noi povești despre legătura dintre un terapeut și oamenii aflaţi într-un impas. Totodată, vor descoperi și destăinuirile unui terapeut referitoare la propriile trăiri și îndoieli.

Romane pline de suspans

49. Ora albastră de Paula Hawkins

Ora albastră este un thriller cu acţiunea pe o insulă cu o singură casă. În această casă locuiește Grace. Ea preferă izolarea ca formă de refugiu. Viaţa ei se va schimba când pe insulă apare un bărbat. Venirea lui are legătură cu descoperirea dintr-o galerie de artă. Descoperirea amintește de fosta locuitoare a casei solitare, Vanessa, o celebră pictoriţă a cărei existenţă a fost marcată de infidelităţile soţului.

 

50. Pravila borfașului de Colson Whitehead

Pravila borfașului face parte din ciclul romanelor începute cu Trișorii din Harlem, prin care scriitorul multipremiat Colson Whitehead explorează schimbările sociale din New York. Romanul îmbină elementele unui crime thriller cu povestea unui tată care trece prin tot felul de peripeţii pentru a-i face rost fiicei lui de un bilet la concertul trupei preferate.

 

51. Fuccboi de Sean Thor Conroe

Fuccboi este considerat unul dintre cele mai apreciate debuturi din ultimii ani. Cartea îmbină elementele unui Bildungsroman electrizant cu observaţii relevante despre inechitatea socială a zilelor noastre.

 

52. Ministerul timpului de Kaliane Bradley

Ministerul timpului este un roman despre călătoriile unor personalităţi din alte epoci în prezent. Personajul central este o funcţionară care acceptă un post bine plătit. Ea ajunge să lucreze pentru o instituţie guvernamentală ce aduce expaţi din alte epoci pentru a trăi în timpul nostru. De asemenea, ea face parte dintr-un experiment ce poate avea o turnură neașteptată.

 

Prin Anglia și prin Irlanda

53. Ești aici de David Nicholls

Ești aici este un roman despre doi oameni rămași singuri, care ajung să se cunoască în timpul unei drumeţii puse la cale de unul dintre prietenii lor. Michael cutreieră Anglia rurală pentru a uita de o dureroasă despărţire de soţia lui. Marnie vreă sa uite de un fost soţ egoist prin lectură. Ea preferă să se închidă în casă, alături de cărţile sale. La un moment dat, cei doi pleacă împreună într-o drumeţie de zece zile prin zonele pitorești ale Angliei.

54. Case dezmăţate de Colin Barret

Case dezmăţate este romanul prin care mulţi cititori din România îl vor descoperi pe Colin Barrett și al său univers pestriţ din comitatul Mayo. Personajele sale fac parte din lumea interlopilor, a marginalizaţilor, a găștilor aflate într-un conflict inflamabil. Vei urmări încercarea unei adolescente pe nume Doll de a-si găsi iubitul dispărut în noaptea ce anunţa confruntarea sângeroasă dintre două bande rivale.

 

 

Leave a reply