
painting: Still Life with Pears by Vincent van Gogh, Galerie Neue Meister, Dresden, Germany/https://www.wikiart.org/en/vincent-van-gogh/still-life-with-pears
În zilele cu lumină arămie călătoresc prin multe orașe istorice sau epoci. Vă recomand 6 cărți bune descoperite în toamna lui 2024. Veți călători prin vechea Smirna și prin Istanbulul emancipatelor din anii ’60. Veţi mai citi despre o tulburătoare poveste din Ferrara și despre întâlniri salvatoare în Japonia.
Tăcerea Seherezadei, romanul lui Defne Suman
Toamna lui 2024 va rămâne pentru cititori anotimpul în care au descoperit un roman memorabil. Este vorba despre Tăcerea Şeherezadei. Romanul este o declarație de iubire pentru Smirna, orașul cunoscut azi cu numele de Izmir. Perla Imperiului Otoman, Smirna era orașul cosmopolit prin excelență. Aici trăiau greci, turci, armeni, evrei, arabi, negustori din Orientul Îndepărtat și occidentali cu spirit de aventură, atrași de parfumul orașului ispititor. Ispitit a fost și indianul Avinash, absolvent de Oxford și spion în slujba Coroanei, deghizat în abil negustor de pietre prețioase.
Avinash va deveni marea iubire a lui Edith, cea mai frumoasă femeie din Smirna. Nonconformistă, Edith scandaliza la fel de mult pe cât atrăgea. Sub masca nonșalanței ascundea un secret dureros. Povestea lui Edith și a lui Avinash se va împleti cu a grecoaicei Panagiota, care va ajunge în casa unui comandant turc, unde va primi numele de Şeherezada. Această Şeherezadă va spune povestea dispariției unei lumi în urma conflictelor apărute după destrămarea Imperiului Otoman.
Romanul lui Defne Suman surprinde splendoarea și decăderea unui oraș amenințat de ură. Citindu-l, vei dori să afli mai multe despre această lume. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comanda romanul de pe Libris sau Cărturești.
Cheia din Smirna de Tatiana Salem Levy
Rămânem în Smirna pentru a descoperi amintirile evreilor sefarzi (evreii din Peninsula Iberică alungați de inchiziţie și refugiați în Imperiul Otoman). Din comunitatea sefarzilor făcea parte și bunicul persoanului feminin principal. Protagonista romanului trăiește în Brazilia, unde are o legătură pasională cu un bărbat ce îi va marca existența. Criza din cuplu se va suprapune peste călătoria ei în Smirna. Ea își începe călătoria pentru a îndeplini dorința bunicului său, care trăise acolo singura lui mare iubire, sfârșită printr-o tragedie.
Cheia din Smirna este un roman stratificat. Autoarea Tatiana Salem Levy împletește povestea personajului său cu a unui oraș descoperit la finalul unei călătorii menite să permită discuțiile necesare cu sine, adesea amânate. Recenzia poate fi citită aici.
Nopțile reci ale copilăriei de Tezer Ozlu
Nopțile reci ale copilăriei este un roman-cult al literaturii turce. Datorită lui o vei descoperi pe scriitoarea Tezer Ozlu, care poate sta pe raftul dedicat autoarelor ce au deschis noi drumuri în explorarea curajoasă a psihicului.
Romanul este și o declarație de iubire pentru Istanbul. Vei descoperi orașul prin amintirile unei rebele ce a frecventat cercurile scriitorilor subversivi ai anilor ’60. Trepidaţiile politice și emanciparea feminină au avut ecouri vitale în lumea scriitoarei Tezer Ozlu. De fapt, romanul are puternice influențe autobiografice. Scriitoarea a impresionat prin curajul de a scrie despre subiecte considerate (încă) tabu în perioada adolescenței sale. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comanda romanul de pe Libris sau Cărturești.
A treia lumină de Claire Keegan
Claire Keegan este o scriitoare care a impresionat prin conturarea unor personaje ce reușesc să-și păstreze candoarea în situații dramatice. După ce au descoperit-o datorită romanului ecranizat Astfel de lucruri mărunte, cititorii din România vor dori să citească un alt roman scris de aceasta.
A treia lumină surprinde apropierea dintre o fetiță și o femeie care îi va fi mamă în timpul unei veri. Fetița provine dintr-o familie săracă. A fost lăsată în casa unei femei până când mama biologică va naște. În casa necunoscutei va găsi o formă de afecțiune care îi fusese până atunci străină. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comanda romanul de pe Libris sau Cărturești.
Kitchen de Banana Yoshimoto
Tot despre apropiere și tandrețe este vorba și în romanul Kitchen. Romanul a fost considerat o revelație literară în Japonia anilor ’80.
Banana Yoshimoto păstrează stilul japonez în descrierea delicată a unor sentimente sfâșietoare. Deși își plasează în metropolele futuriste personajele confruntate dureros cu doliul, recurge și la mit și la atemporal pentru a le capta lumea interioară. În romanul Kitchen, apropierile sunt de fapt întâlnirile unor persoane rănite. Ele vor încerca să-și aducă alinare. Pentru ele, această alinare este și o tentativă de salvare a unui mediu primitor prin stimularea memoriei ce leagă afecțiunea de aromele familiare. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comanda romanul de pe Libris sau Cărturești.
Ochelarii cu ramă de aur de Giorgio Bassani
Romanele scrise de Giorgio Bassani rămân actuale. Sunt un avertisment care ne solicită o vigilență sporită legată de pericolul reprezentat de intoleranța devenită doctrină. Continuând explorarea Italiei prin schimbările din orașul Ferrara, surprinse atent și în romanul Grădinile Finzi-Contini, Giorgio Bassani descrie tragedia unui medic pasionat de artă și dedicat meseriei sale, apropiat și de pacienții din medii sărace. Acest medic ajunge să fie discriminat în urma unei întâmplări în care ochii indiscreți ai localnicilor surprind cum acesta este umilit de iubitul său. În paralel cu povestea medicului este prezentată evoluția studentului ce-i devine prieten. Studentul-narator suferă din cauza ascensiunii lui Mussolini. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comanda romanul de pe Libris sau Cărturești.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Festivalul Filmului Francez 2025
18 martie 2025Retrospectiva Binka Jeliazkova – 3 filme de neratat
14 martie 2025Stargate – Copii ajunsi parintii propriilor parinti
14 martie 2025
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Mon crime (Crima este a mea) – Parisul interbelic al emancipatelor
8 octombrie 2023 -
Festivalul Cinemascop 2022
29 iulie 2022 -
La Cocina – Babilonul din bucatarie
18 noiembrie 2024
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
-
10 motive care te pot face sa (re)citesti romanul “Ghepardul”
18 noiembrie 2021 -
17 de carti acaparante citite in vara lui 2024
6 septembrie 2024
Recenzii Aleatorii
-
Jazz Syndicate Festival 2023
7 noiembrie 2023 -
Scenariu – Muzica unei existente
13 decembrie 2023 -
Femeia cu pantofi bej – Capcanele din lumea ravnita
3 aprilie 2023