Ochelarii cu rama de aur – Ferrara unui medic diferit
Romanul Ochelarii cu ramă de aur explorează legătura dintre schimbările interioare și lumea unui oraș istoric. Giorgio Bassani are un stil care îi farmecă pe toţi cei ce vor să ia la pas un oraș italian cu ajutorul poveștilor spuse de un scriitor ce le devine ghid chiar și dincolo de timp.
Orașul de suflet al lui Bassani este Ferrara, pe care a surprins-o în perioada marilor schimbări ale secolului XX, inclusiv a convulsiilor urmate de ascensiunea fascismului. Totuși, în ciuda maleficului ce statea la pândă, Giorgio Bassani îi lasă orașului său acel răgaz care să le permită micilor istorii de viaţă să respire înainte să fie înhăţate de turnura cumplită a istoriei oficiale.
Doctorul considerat a fi diferit
Despre o mică istorie de viaţă este vorba și în romanul Ochelarii cu ramă de aur. Ecranizat în 1987 de Giuliano Montaldo, cu Philippe Noiret, Rupert Everett și Valeria Golino în rolurile principale, romanul urmărește povestea de viaţă a unui personaj venit parcă din altă lume.
Raportat la mediul de un conformism specific burgheziei provinciale, totul era deosebit la doctorul Fadigati, care este și personajul principal. De la cabinetul avangardist la compasiunea faţă de cei consideraţi sărmanii orașului, pe care îi trata fără a le cere vreun ban, la erudiţia sa de om în pas cu noile tendinţe ale artei interbelice (datorită acestui personaj mulţi au aflat despre pictorul Filippo De Pisis, menţionat de medic în timpul consulaţiilor). Însă ce starnea și mai mult interesul localnicilor pentru medicul venit în Ferrara după ce își părăsise casa elegantă cu vedere la Canal Grande, din Veneţia, era nepăsarea lui faţă de regulile nescrise ce obligau un bărbat să renunţe la burlăcie până la o anumită vârstă, dacă ţinea la reputaţia lui impecabilă.
O minte înaintea vremurilor
Până să împlinească vârsta la care orice bărbat era obligat de cutume să se însoare, mai ales dacă avea o situaţie, adică un statut social superior, asociat de obicei unui medic renumit, și o reputaţie de apărat, Fadigati stârnea interesul (și câștiga respectul) datorită cabinetului său modern pentru acea perioadă și unei situaţii financiare de invidiat. De asemenea, devenise celebru și datorită manierelor elegante și prezenţei agreabile.
Consultaţia devenea și un prilej pentru localnicii educaţi de a face schimb de păreri despre artă. La un moment dat, ochii iscoditori specifici locuitorilor din orașele unde evenimentele palpitante sunt rare observă adevaratul motiv al burlăciei sale prelungite și al plimbărilor solitare dupa apus. Traiectoria urmată (după lăsarea serii) de medicul respectabil i-a făcut să descopere că acesta prefera mai degrabă bărbaţii, într-o perioadă în care un cuplu format din bărbaţi sau din femei era de neînchipuit.
În ciuda prejudecăţilor manifestate de cei din jur, medicul nu este hărţuit. Îi este apreciată discreţia. Atâta vreme cât nu se afișa cu partenerii săi în public, i se tolerau preferinţele. Totuși, indiscreţia localnicilor este aţâţată de atracţia lui Fadigati pentru un student irezistibil. Faima de afemeiat indiscret a studentului nu împiedică apropierea dintre el și reputatul doctor.
Ignorarea discreţiei
Aflat sub vraja tânărului ce pare să caute mai degrabă o viaţă de lux, Fadigati începe să se afișeze cu el în locurile unde lumea bună din Ferrara își petrecea vacanţele estivale. În timpul unei astfel de vacanţe petrecute la Riccione, vestita destinaţie de pe litoralul Adriaticii, aproape de Rimimi, relaţia dintre medic și tânărul seducător ia o turnură neașteptată, expusă de Giorgio Bassani cu finetea observaţiei psihologice dublate de compasiune.
Fadigati este un personaj de care te vei atașa datorită sensibilităţii și nevoii sale de afecţiune. Îl vei urmări prin ochii personajului devenit narator. De altfel, povestea se derulează la persoana I, asemenea vizitării unui trecut ce pare din alte vremuri, amintindu-ţi de mult mai cunoscutul roman ce deschide șirul celor dedicate Ferrarei: Grădinile Finzi-Contini.
O picătură de compasiune
Prin ochii natatorului, Fadigati apare precum o picătură de compasiune într-o lume a cărei obtuzitate abia așteaptă să condamne, să se bucure precum un prădător de drama celui distribuit de gura lumii în rolul inadecvatului. Chiar dacă răutatea bârfitorilor nu se năpustește asupra lui precum atacul unei haite, Fadigati este ţinta aluziilor usturătoare, mai ales când amantul mai tânăr da semne ostentative de dispreţ.
Acest amant face parte din grupul de tineri ferrarezi ce au ales Bologna pentru anii studenţiei. Două zile pe săptămâna, medicul se îndreaptă și el spre Bologna, cu același tren, fără a oferi detalii despre motivul călătoriei. Diferenţa de vârstă nu îl împiedică să se împrietenească ușor cu grupul de tineri.
Pentru unul dintre ei – singurul care studiază la Facultatea de Litere – medicul bonom, dar cu o privire de om însingurat când privește dincolo de fereastra compartimentului de tren, afișează, în ciuda discreţiei, singurătatea celui ce nu se conformează regulilor. De fapt, rama elegantă pomenită în titlu este simbolul unui rafinament ce trece dincolo de statut.
O prezenţă distinsă
Medicul este o prezenţă distinsă datorită refuzului de a se complace în viaţa pe care ceilalţi vor ca el să o urmeze. Fără a recurge la gesturi de frondă, Fadigati alege să nu se supună majorităţii. Rămâne acea personalitate rafinată într-o lume ce devenea din ce în ce mai grosolană pe măsură ce Mussolini, cu a lui imagine machistă, cucerea Italia.
Naratorul-personaj ce îl portretizează pe Fadigati se simte el însuși ameninţat de Mussolini. Acest personaj-narator face parte din cominitatea evreiască, despre care Bassani amintește în romanele sale dedicate Ferrarei. Poţi bănui că lentilele compasiunii prin care te invită să îl descoperi pe Fadigati au legătură cu nevoia salvării ultimei licăriri de civilizaţie, de eleganţă discretă și de afecţiune în faţa unei barbarii. Nu poţi să nu te gândești că toată doza de bunătate și de candoare folosită în conturarea unui personaj precum Fadigati nu este decât simbolul unei lumi ameninţate cu anihilarea.
Rămânând până la capăt la nivelul micilor istorii, Giorgio Bassani demonstrează că nu îi trebuie decât un personaj pentru exprima un întreg context istoric și politic. Poate surprinde o întreagă epocă doar descriind atmosfera unei amiezi trândave de august ce pare desprinsă din picturile lui Henri Lebasque, atmosferă a cărei seninătate este umbrită de gesturi și aluzii ce leagă marea singurătate a lui Fadigati de marea tragedie colectivă ce avea să se abată peste Europa.
Poţi comanda romanul de pe site-ul Editurii Pandora M, Libris sau Cărturești.
Te invit să citești și despre cartea Alexandrian Summer aici.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Emilia Perez – Perspectiva unui regizor cameleonic
17 ianuarie 2025Pierderea judecatii – Mama fugara
15 ianuarie 2025Schimbul de noapte – Ancheta insomniacilor
6 ianuarie 2025
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Samsara – Calatoria sufletului, din Laos pana in Zanzibar
11 septembrie 2024 -
Priscilla – Evadarea din paradisul creat de Elvis
27 iunie 2024 -
Ninge la Iasnaia Poliana – Descoperirea unui povestitor ingenios
15 decembrie 2022
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Inventiile ocazionale – Gandurile impartasite de Elena Ferrante
23 noiembrie 2022 -
Retrospectiva TIFF 2022 la Bucuresti
7 iulie 2022