Zilele Caleido 2022

0

Unele festivaluri își propun să ne îndrepte atenţia și asupra cartierelor despre care ni se tot spune că trebuie ocolite. Acele cartiere de marginalizaţi, considerate periculoase, cuiburi de infractori, din care nu mai ieși viu. Zilele Caleido 2022 te provoacă să vezi o altă faţă a cartierului bucureștean Ferentari. Aici se nasc și artiști, mulţi dintre ei fiind mai întâi adolescenţi visători, dornici de a propune stiluri hibride. În perioada 25-28 august ești invitat în Piaţa Ferentari pentru a vedea piese de teatru, artiști romi inovatori, apoi să te bucuri de mâncarea gustoasă. Accesul este gratuit.

Artiștii de la Zilele Caleido 2022

foto: Amalia Draniceanu/Comunicat de presa

Vocile femeilor din comunităţile marginalizate se aud și datorită unui duo de trap feminist Niko G. x Kali. Pe scenă va mai urca și Johnny Romano, care îmbină rap-ul și muzica lăutarilor în gipsy trap.

foto: Comunicat de presa

Versurile cu tâlc al Tarafului de la Vărbilău se vor stecura printre piese de teatru cu subiecte actuale. În aceste piese le poţi vedea pe actriţele apreciate la festivalurile internaţionale Alina Şerban și Katia Pascariu.

foto: Comunicat de presa

De la actriţa și regizoarea Alina Şerban vine piesa de teatru Cel mai bun copil din lume. Este povestea unei fete de etnie romă care visează la o viaţă mai bună cu ajutorul școlii.

foto: Florin Ghioc/Comunicat de presa

Piesa este urmată de scurtmetrajul Bilet de iertare. Scurtmetrajul are tensiunile unui film de epocă. Prezintă povestea unui rom intrat sub protecţia unei boieroaice. Mama tânărului ne amintește că fiul ei nu a fost încă eliberat din sclavie. Pentru a fi liber, are nevoie de un act numit bilet de iertare.

Dacă vrei să vezi un one woman show având un succes de peste 12 ani, poţi opta și pentru Copii răi. Spectacolul o pune în valoare pe actriţa Katia Pascariu.

foto: Adi Tudose/Comunicat de presa

Noile talente din Ferentari pun în scena spectacole sub umbrela Studiourile Ferentari. La Studiourile Ferentari copiii și adolescenţii învaţă scenografie, compoziţie muzicală pentru spectacole, actorie, scenaristică, regie și fotografie. Povestiri din curtea școlii este unul dintre spectacolele marca Studiourile din Ferentari.

Jazz-ul și muzica lăutărească își dau mâna în spectacolul de improvizaţie interactiv și comic pregătit de regizorul și trainerul Matei Lucaci-Grunberg. Distribuţia îi include pe: Delia Riciu, Sever Bârzan, Ştefan Huluba, Ştefan Iancu.

Activităţi conexe la Zilele Caleido 2022

Cei veniţi la Zilele Caleido 2022 vor avea parte de ateliere, de prezentări legate de istoria romilor, de arta meșteșugarilor tradiţionali, arhitectură și urbanism, gastronomie locală. Nu lipsesc nici atelierele de teatru și dans contemporan.

Programul evenimentelor de la Zilele Caleido 2022:

Poţi citi și despre alte proiecte Caleido pe site-ul oficial.

Te invit să descoperi și romanul Exerciţiu de încredere

Leave a reply