Mult mai sus de al noualea cer – Un carusel de vieti

0

Mult mai sus de al nouălea cer este un roman precum un carusel de vieţi. Un roman polifonic intens, în care fiecare capitol este o relatare la persoana I a fiecărui personaj în parte. Autoarea Griet Op de Beeck și-a câștigat mulţi admiratori ai literaturii neerlandeze datorită poveștilor din acest roman. A reușit să găsească un canal afectiv între personajele sale și cititori.

Apropierea de personaje

Personajele din romanul Mult mai sus de al nouălea cer exprimă ceea se simt mulţi cititori. Datorită acestei corespondenţe afective ai impresia că îţi sunt vecini. Regăsești în existenţele acestora preocupări actuale.

Teama de singurătate, nevoia de apropiere, căutarea unui partener, secretele din propria familie, relaţiile complicate dintre fraţi sau dintre părinţi și copii se regăsesc în poveștile de viaţă ale personajelor. Acestea sunt: Lou, o preadolescentă retrasă, dar profundă, tachinată de cea mai populară fată din școală, a cărei viaţă este însă departe de a fi una perfectă, mătușa ei, Eva, psiholog angajat la penitenciar, aflată în cautarea unui partener stabil și empatic, atrasă de unul dintre deţinuţi în perioada unor dezamăgiri sentimentale, Elsie – sora Evei (și mama lui Lou), o femeie șarmantă, care merge pe sârmă între căsinicia stabilă și o relaţie extraconjugală cu un pictor faimos (și bun prieten al surorii sale, Eva)-, mama Evei și a lui Elsie, o femeie copleșitoare, incapabilă de a-și stăpâni strările extreme, soţul acesteia, dependent de alcool și autorul unui accident ce i-a schimbat viaţa fratelui său, și Casper, amantul lui Elsie.

Fiecare dintre aceste personaje are o poveste expusă într-un mod care să te acapareze. Personajele folosesc umorul, autoironia, francheţea tăioasă, dar și autoamăgirea pentru a-și exprima sentimentele, temerile, dezamăgirile. Își dau seama că se află într-o perioadă complicată a existentei sale, în care totul o poate lua la vale. Tot în această perioadă complicată au șansa de a face niște alegeri care să le elibereze de frici.

Greu de lăsat din mână

Scriitoarea Griet Op de Beeck are un stil care te face să vezi multiplele perspective mai ușor. Fiecare capitol reprezintă de fapt perspectiva unui alt personaj. Așadar, nu își termină unul destăinuirea, că începe celălalt. Te simţi în faţa unei succesiuni de povești, iar aceste povești încep să se rotească prin faţa ta. Unele iau o turnură năucitoare, total imprevizibilă. Altele par să se domolească exact când te aștepţi mai puţin.

Oricât de diferite ar părea personajele, ele au în comun vulnerabilitatea din prezent. Simt că au ajuns într-un punct în care vechea existenţă nu mai poate avea răbdare cu ele. Astfel, vei observa de fapt un carusel al fragilităţii care obligă personajele să se privească mai bine. Să fie în sfârșit sincere cu ele însele.

Datorită stilului dinamic, romanul Mai sus de al nouălea cer îţi dă impresia că te afli într-o sală de cinema. Scenele te fac să te simţi atașat de anumite personaje, să te identifici cu ele. Unele te vor face să te gândești la propriile relaţii – de cuplu, familiale, de prietenie. În această identificare sau, dimpotrivă, gâlceavă cu personajele se află și plăcerea lecturii. Vei descoperi astfel încă un roman pe care nu-ţi vine să-l mai lași din mână.

Poţi găsi cartea pe site-ul Casa Cărţii de Ştiinţă sau pe Libris și Cărturești.

Leave a reply