Ciuma & Holera – Un aventurier savant

0

Pe cât de angoasant poate părea titlul Ciuma & Holera, pe atât de interesantă este cartea lui Patrick Deville, considerat unul dintre cei mai buni scriitori din spaţiul francofon.

Romanul face parte dintr-o serie dedicată realităţilor și personalităţilor asociate unor ţinuturi considerate de europeni exotice. Într-un astfel de ţinut ajunge savantul Alexandre Yersin. El fusese unul dintre elevii lui Pasteur.

Lui Alexandre Yersin i se datorează găsirea unui leac împotriva ciumei bubonice. În Vietnam este considerat un erou, deoarece a contribuit și la dezvoltarea sistemului medical de tratare a unor boli, precum și la dezvoltarea unor instituţii unde se studiază medicina.

Un roman greu de lăsat din mână

Romanul Ciuma & Holera îi este dedicat lui Yersin. Patrick Deville transformă biografia savantului într-un roman greu de lăsat din mână. Îi redă traiectoria, de la copilărie la consacrare, într-un mod captivant. De fapt, îl transformă într-un aventurier. Ar fi putut fi un Rimbaud, ori un personaj din lumea lui Conrad și a lui Mario Vargas Llosa.

Provenit dintr-o familie austeră, cu morală strictă, devine el însuși un singuratic. Își începe studiile în cadrul unei universităţi germane, apoi ajunge la Paris. Este atras de cercetările revoluţionarului Pasteur. Ajunge chiar unul dintre cei aleși de Pasteur pentru a-i deveni colaborator.

Să fie ales de Pasteur era visul oricărui student dornic de a găsi noi tratamente, de a se remarca. Totuși, Yersin se îndepărtează de mentorul său. Este cuprins de un mare dor de ducă. Nu vrea să stea într-un loc. Atmosfera unui laborator i se pare sufocantă, restrictivă. Asemenenea multor minţi strălucite (dar și rebele) din epoca lui, visează să străbată lumea. Renunţă la Paris și la mediul sigur al unui laborator și se îmbarcă pe un vas. Alege să fie astfel un medic pentru echipaj. Ajunge tocmai în Saigon, după ce străbate mările Asiei.

În inima altor ţinuturi

Din Saigon Yersin pornește în tot felul de expediţii, în mijlocul vegetaţiei luxuriante de la tropice. Ajunge astfel la comunităţi autohtone mai puţin cunoscute. Descoperă și minorităţi din Laos ori Vietnam, ce trăiesc departe de lumea coloniștilor.

Perioada petrecută în Vietnam îl face să conștientizeze schimbările istorice. Devine martorul unor metamorfoze ce duc de la colonialism la autonomie. Viaţa i se intersectează astfel cu alte personalităţi ce au marcat secolul XX. De fapt, romanul lui Patrick Deville este captivant și datorită unei paralele între viaţa lui Yersin și a unor artiști revoluţionari, ce au propus alte și alte perspective asupra cunoașterii realităţii.

Traversând biografia lui Yersin străbaţi de fapt un secol. O succesiune de transformări și de idei curajoase. Evenimentele din viaţa savantului sunt reinterpretate prin trimiteri la vieţile altor călători. Pentru scriitorul Patrick Deville, Yersin a fost în primul rând un călător.

Poţi găsi cartea pe site-ul Casa Cărţii de Ştiinţă sau pe Cărturești.

Leave a reply