40 de carti foarte bune, de cautat in aprilie 2022
În aprilie ne așteaptă niște cărţi pline de suspans ori de întrebări despre umanitate și despre viitorul ei. Citim despre călătorii în ţinuturi îndepărtate, despre legături de prietenie în vreme de război, despre cupluri în impas, despre istorie și micile istorii. Admiratorii lui Saramago îi vor citi și versurile. Nu lipsesc nici paginile despre istoria parfrumurilor. Te invit să descoperi o listă cu 40 de cărţi foarte bune, de căutat în aprilie 2022.
Parfumuri, gânduri, filme, versuri și orașe vechi
1.Odorama. Istoria culturală a mirosului de Federico Kukso
Istoria parfumurilor te poartă într-o călătorie prin toate epocile și pe toate continentele. O astfel de călătorie îţi promite și Odorama. Istoria culturală a mirosului. Vei citi despre eroii cetăţilor antice și pasiunea lor pentru parfumuri, dar și despre tabieturile unor personalităţi care au schimbat cursul istoriei moderne.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
2. Paul Valery – Caiete
Considerat unul dintre cei mai importanţi poeţi ai secolului trecut, Paul Valery a fost preocupat și de modul în care funcţionează gândirea. De mecanismele ei. Vastele sale caiete sunt pline de însemnări și de reflecţii despre mintea umană. O parte dintre ele pot fi regăsite și în volumul Caiete, apărut la Editura Humanitas, în traducerea lui Marius Ghica.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
3. Ce este cinematograful? (vol. I) de Andre Bazin
Paginile scrise de Andre Bazin sunt considerate esenţiale pentru cei pasionaţi de cinematografie. În volumul Ce este cinematograful? vei descoperi articole și eseuri despre tehnicile și viziunile marilor creatori.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
4. Poemele posibile de Jose Saramago
Antologia Poemele posibile include versurile din trei volume scrise de Jose Saramago înainte de consacrarea în lumea autorilor de romane. Vei citi versuri scrise între 1966 și 1975. Temele precum iubirea, fraternitatea, solidaritatea, trecerea timpului și lupta împotriva dictaturii sunt reunite în versurile traduse de Simina Popa.
Poţi comanda volumul de pe Cărturești, Elefant.ro
5. Vulpea lui Akira de Ioan Mihai Cochinescu
Vulpea lui Akira este un roman prin care ești invitat să te plimbi pe străzile vechi ale Timișoarei, cu a ei arhitectură Secession. Este totodată un roman prin care Ioan Mihai Cochinescu amintește de artiștii care l-au inspirat, printre care Michelangelo Antonioni, Akira Kurosawa, Garcia Marquez, Mario Vargas Llosa, Beethoven sau Vivaldi.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
Cărţi despre salvarea umanităţii în vremuri de război
6. Albinele gri de Andre Kurkov
Dacă vrei să înţelegi mai bine societatea de la graniţa dintre Ucraina și Rusia, poţi alege și romanele scrise de Andrei Kurkov. Unul dintre cele mai apreciate romane ale sale este intitulat Albinele gri. Acţiunea se petrece într-un sat unde forţele separatiste se luptă cu locuitorii fideli Ucrainei. Personajele centrale sunt Serghei, un fost inspector de protecţia muncii, devenit apicultor odată cu pensionarea, și dușmanul său din copilărie, Pașka. În timp ce războiul se apropie, Serghei vrea să apere firescul vieţii. De aceea vrea să își ducă albinele cât mai departe de locul conflictelor.
În drumul său către acest loc ferit de pericole, Serghei traversează niște zone de conflict. Întâlnește ruși, ucraineni, tătari. Indiferent de tabăra în care se află, personajele întâlnite sunt captivate de inocenţa lui Serghei, păstrată chiar și în timpul unor evenimente dezumanizante.
Poţi comanda volumul de pe Libris
7. Trei surori de Heather Morris
Heather Morris ajunge în Israel pentru a descoperi povestea despre trei surori ce au reușit să scape din lagărele naziste. Povestea lor începe într-un ţinut slovac, urmând firul unei istorii apăsătoare. Sunt despărţite de naziști, apoi se regăsesc, înfruntând împreună răul suprem.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
Romane care fac parte din tetralogii
8. Ultimii cai din stepă de Maja Lunde
Romanul Ultimii cai din stepă face parte din tetralogiaprin care Maja Lunde atrage atenţia asupra legăturii dintre natură și viitorul omenirii. După Istoria albinelor și Istoria apelor, noul roman apărut și în limba română este o distopie memorabiliă. Acţiunea începe în Sankt Petersburg, în anul 1881, continuă în Mongolia secolului XX și ajunge în viitor, în anul 2064.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
9. Cai în galop de Yukio Mishima
Romanul Cai în galop esteal doilea romandin tetralogia Marea fertilităţii, dedicată de Yukio Mishima unei Japonii prinse între vechile cutume și modernizarea bruscă (în viziunea celor atașaţi de trecut). Romanul explorează psihicului unui tânăr care ajunge să se radicalizeze. Fidelitatea faţă de Japonia ce trăia după codurile samurailor și ale aristocraţiei decăzute se transformă în fanatism, distrugându-i și marea iubire. Povestea acestui tânăr este relatată prin ochii unui bărbat care are impresia că își regăsește prietenul reincarnat.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
Romane despre legăturile de familie explorate din perspectivă feminină
10. Borgo Sud (Donatella Di Pietrantonio)
Borgo Sud este continuarea poveștii din romanul Cea care se întoarce (L’Arminuta), prin care mulţi cititori din România au descoperit-o pe una dintre cele mai iubite scriitoare italiene contemporane: Donatella Di Pietrantonio. Dacă în primul roman citeai despre maturizarea unei preadolescente care află că mama cunoscută nu este și mama ei biologică, fiind trimisă înapoi la familia de origine, în Borgo Sud vei descoperi transformările surorii sale, Adriana.
Acţiunea se petrece peste ani, când ambele surori devin adulte. Revenirea Adrianei în viaţa surorii sale va duce la întâmplări imprevizibile care scot la suprafaţă o relaţie de cuplu în impas.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
11. Oameni fără piele de Suzănica Tanase
Oameni fără piele este un roman cuprelungiri transgeneraţionale. Subiectul romanului este legătura maternă și modul în care povestirile bunicii influenţează această legătură.
Poţi comanda volumul de pe Libris
Cărţi inspirate din vieţile unor mari artiști
12. Nichita. Poetul ca și soldatul de Bogdan Creţu
Bogdan Creţu reinterpretează evenimentele din biografia lui Nichita Stănescu. Cartea Poetul ca și soldatul accentuează viziunea lui Nichita Stănescu asupra artei poetice.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
13. Ostende 1936. Vara prieteniei de Volker Weidermann
Ostende 1936. Vara prieteniei le este dedicată celor ce-l admiră pe Steven Zweig. Scriitorul Volker Weidermann plasează în atmosfera pitorescului Ostende întâlnirile și dialogurile dintre Zweig și marii scriitori ai generaţiei sale. Vei citi despre o lume apusă, care se bucură de ultimele sclipiri de fast înaintea invaziilor naziste.
14. Euforie de Elin Cullhed
Câștigătorul a celui mai mare premiul literar suedez, romanul Euforie îi este dedicat poetei Sylvia Plath. De fapt, Elin Cullhed încearcă să reconstituie ultimul an din viaţa poetei. Acest an a fost marcat de relaţia intensă avută cu alt mare poet, Ted Hughes. Vei descoperi o Sylvia Plath dependentă emoţional de bărbatul iubit, dar în același timp dornică de a se elibera, de a scrie, de a juca un rol important în lumea artei, cunoscându-și potenţialul.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
15. Farmecul vieţilor distruse (Angelo Mitchievici)
Farmecul vieţilor distruse explorează tema ratării. Eseurile din acest volum includ referinţe literare și cinematografice din epoci diferite. Sunt analizate cărţi și filme devenite emblematice.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
Cărţi foarte bune pentru cei pasionaţi de istorie, de căutat în aprilie 2022
16. Războiul lui Spartacus de Barry Strauss
În povestea lui Spartacus au fost îmbinate gloria Romei, curajul, istoriile despre faţa nevăzută a unui imperiu, legendele, tacticile militare și o mare iubire. Barry Strauss explorează povestea sclavului răsculat în cartea Războiul lui Spartacus.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
17. Orașele. Primii 6000 de ani (Monica L. Smith)
Primele așezări urbane, marile cetăţi antice, precum și evoluţia percepţiei asupra orașului idealizat sau mai adaptat la schimbările sociale sunt reflectate și în cartea Orașele. Primii 6000 de ani. Autoarea Monica L. Smith le dedică această carte tuturor celor pasionaţi de istoria descoperită în timpul explorărilor urbane.
Poţi comanda volumul de pe Cărturești
18. Jurnalele din Berlin, 1940-1945. Însemnările unei prinţese ruse
Jurnalele din Berlin includ însemnări importante pentru cei dornici de a cunoaște mai bine istoria secolului XX. Au fost scrise de prinţesa fugită din calea bolșevicilor, Marie Vassilitcikov. Ea ajunge în Germania, unde li se alătură celor ce au luptat împotriva naziștilor. Fuge apoi în Austria, unde observă efectele tiraniei asupra civilizaţiei occidentale. Având acces la un moment dat și la secrete, descoperă planurile diabolice ale naziștilor.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Călătorii în ţinuturi îndepărtate
19. Fluviul Amur de Colin Thurbon
Este al zecelea fluviu ca mărine din lume. Izvorăște din Mongolia, străbate Siberia și ajunge până la Pacific. Traversează ţinuturi pline de povești, care marchează trecerea de la Rusia la ţinuturile influenţate de cultura chineză. Vei afla poveștile oamenilor ce îi populează malurile citind și Fluviul Amur.
Străbătând mii de kilometri, Colin Thurbon a trecut prin multe aventuri și pericole. Dar a și întâlnit oameni având istorii de viaţă ieșite din comun.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
Cărţi având farmecul unui film de epocă
20. Doamna England de Stacey Halls
Doamna England va fi un roman primit cu entuziasm de cei ce preferă decorurile de epocă. Farmecul vizual ascunde misterul demn de un thriller. Acest mister este legat de secretele unei familii din înalta societate britanică de la 1900. Secretele riscă să fie date în vileag de noua dădacă, o tânără de condiţie modestă. Ea își dă seama că stăpâna casei este înconjurată de niște zvonuri tenebroase.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
21. Bunicul meu fără mormânt de Monica Pillat
Monica Pillat scrie despre un bunic având o viaţă demnă de un scenariu de film. Sărac, pleacă din Oltenia natală și ajunge să impresioneze Barcelona prin creaţiile sale. A fost cizmar. Talentul și flerul de negustor i-au legat existenţa de schimbările prin care a trecut societatea românească. Bunicul meu fără mormânt este o călătorie în timp. Are farmecul unui film de epocă despre o viaţă palpitantă, cu suișuri și coborasuri.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
Romane palpitante scrise de autori români contemporani
22. Şoferul din Oz (Dan Lungu)
Noul roman al lui Dan Lungu prezintă aventurile unui om simplu ajuns în cercurile puterii. Călit în lumea găștilor de cartier, devine gardă de corp, apoi om bun la toate în lumea politicienilor corupţi. Le cunoaște secretele murdare și participă la tunurile date de aceștia. Şoferul din Oz reflectă începuturile capitalismului sălbatic după Revoluţia din 1989.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
23. Cazul scriitorului dispărut de Andrei Manolescu
Romanul Cazul scriitorului dispărut promite suspansul unui thriller și nostalgia unei plimbări pe străzile vechi ale Bucureștiului. Vei citi despre ancheta prin care se vrea găsirea unui mare scriitor. Nimeni nu înţelege motivele din spatele dispariţiei sale. O fi vorba despre o crimă? Despre un secret? Vei afla citind romanul semnat de Andrei Manolescu.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
24. A șaptea viaţă a lui Alexandru Royce de Mihai Mănuţiu
Tot o intrigă demnă de un roman poliţist găsești și în A șaptea viaţă a lui Alexandru Royce. Este un roman despre pierderea inocenţei. Personajul central este un tânăr orfan, angajat la conacul unui om influent. Viaţa i se complică pe măsură ce află niște secrete legate de afaceri necurate și de intrigi politice.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Romane despre legăturile de cuplu tumultuoase
25. Oameni mari de Maria Orban
Oameni mari este romanul despre o femeie care își analizează viata și teama de eșecuri. Înainte de a semna actele care să permită divorţul, protagonista revede momentele ce i-au marcat relaţia de cuplu. Romanul Mariei Orban a fost selectat pentru festivalul de la Chambery, dedicat debuturilor literare.
Poţi comanda volumul de pe Libris
26. Castelul de hârtie de Miranda Cowley Heller
Saga unei familii și triunghiul amoros alcătuiesc un roman despre marea alegere din viaţa unei femei. Protagonista romanului Castelul de hârtie se retrage în Cape Code pentru a se gândi la următorii pași din viaţa ei. Trebuie să aleagă între a fugi cu prietenul din copilărie, de care o leagă o mare atracţie, și partenerul actual, de care o leagă un atașament profund și cei trei copii.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
Proze scurte
27. Rezervaţia de George Cornilă
Dacă preferi și proza scurtă, poţi alege volumul Rezervaţia. Vei citi niste povestiri în care acţiunea se petrece între cotidian și realismul magic. Primele iubiri, copilăria și puterea imaginaţiei sunt reflectate în subiectele prozelor scrise de George Cornilă.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
Romane pentru admiratorii lui Cătălin Dorian Florescu
28. Jacob se hotărăște să iubească de Cătălin Dorian Florescu
Jacob se hotărăște să iubească este un roman în care frumuseţea și ororile vieţii se intersectează. Cătălin Dorian Florescu a vrut să cuprindă o întreagă existenţă umană în paginile romanului său. Personajele sale trec prin multe drame, însă nu încetează să spere ca pot regăsi frumuseţea umanităţii.
29. Vremea minunilor de Cătălin Dorian Florescu
Vremea minunilor este un roman depre forţa amintirilor. Amintirile personajelor despre călătoriile în Italia și America scot la suprafaţă frânturi de istorie. Cătălin Radu Florescu a scris un roman cu accente picarești și farmecul unor povești fabuloase care se întretaie.
Romane psihologice stranii
30. La Caracas va fi mereu noapte de Karina Sainz Borgo
Cei pasionaţi de literatura sud-americană vor căuta entuziasmaţi romanul scris de Karina Sainz Borgo. Vor descoperi o Venezuelă unde frumuseţea și haosul coexistă ameţitor. La Caracas va fi mereu noapte spune povestea Adelaidei, o tânără care ajunge să recurgă la niște soluţii neașteptate pentru a supravieţui pe măsură ce orașele ţării natale devin locuri nesigure.
Adelaide locuiește într-un apartament modest din Caracas. După moartea mamei sale, va trebui să-și apere casă râvnită de niște impostoare care se dau drept revoluţionare.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
31. Ventrilocul de Corin Braga
Ventrilocul este un roman în care irealul halucinant cotropește realitatea unor tineri. Fulviu și Luiza se trezesc aruncaţi într-o lume paralelă, unde se întâmplă evenimente stranii. Realitatea le este marcată de problemele din familie. În schimb, irealul îi aruncă într-un haos vecin cu delirul. Cum vor discerne între cele două lumi? Vei afla citind romanul scris de Corin Braga.
Poţi comanda volumul de pe Cărturești, Elefant.ro
32. Moartea lui Vivek Oji de Akwaeke Emezi
O mamă vrea să afle de ce i-a murit fiul. Ea l-a găsit decedat pe treptele casei. Evenimentele premergătoare tragediei sunt explorate în romanul Moartea lui Vivek Oji. Datorită acestui roman o vei descoperi pe una dintre cele mai apreciate scriitoare ale momentului: Akwaeke Emezi.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
33. Ma gândesc să-i pun capăt de Iain Reid
Iain Reid este unul dintre cei mai apreciaţi autori de thrillere psihologice din prezent. Ma gândesc să-i pun capăt este un thriller plasat într-un ţinut dominat de furtunile de zăpadă. Aici ajunge un cuplu aflat în criză. Jake își invită iubita să îi cunoască părinţii, locuitori ai acestei regiuni. Vizita le este perturbată de un apelant misterios. Personajul enigmatic declanșează niște evenimente imprevizibile care îţi vor da fiori.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
34. Vaporul de noapte spre Tanger de Kevin Barry
Kevin Barry este considerat a fi unul dintre cei mai buni scriitori contemporani. Romanul Vaporul de noapte spre Tanger are calităţile unui film noir și ale unui roman psihologic. Vei citi despre doi gangsteri veterani care, înainte de a se retrage din activitate, vor incerca să o salveze pe fiinca unuia dintre ei, dispărută în Maroc.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
35. Greier de topaz de Florin Spătaru
Greier de topaz este un debut literar. Citești un roman în care erotismul, peisajul bucureștean actual și referinţele artistice se îmbină într-o naraţiune plină de stranietate. Vei descoperi așadar o nouă voce a literaturii române contemporane.
Poţi comanda volumul de pe Cărturești
Cărţi foare bune despre întâlniri care schimbă vieţi, de citit în aprilie 2022
36. Familia Martin (David Foenkinos)
Familia Martin este noul roman al unuia dintre cei mai apreciaţi scriitori francezi, David Foenkinos. De data aceasta, David Foenkinos alege să declanșeze dialoguri despre graniţele dintre ficţiune și realitate. Personajul central este un scriitor aflat în căutarea unor noi surse de inspiraţie. Pentru noul roman alege primul om care îi iese în cale într-una dintre plimbările sale. Decide să afle mai multe despre acest străin apropiindu-se de familia sa.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
37. Aproape OK de Leesa Cross-Smith
Aproape Ok este un roman despre întâlnirile salvatoare. De o astfel de întâlnire are parte un bărbat care vrea să se arunce de pe un pod. Este observat de o psihoterapeută având la rândul ei niște drame nerezolvate, revenite din trecut. Ea îl convinge să renunţe la sinucidere. Oferindu-i un spaţiu securizant, femeia află motivele din spatele încercării lui de a renunţa la viaţă. Astfel, va descoperi, pe lângă secretele bărbatului salvat, și propria vindecare după un divorţ.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
38. Heaven de Mieko Kawakami
Una dintre cele mai apreciate voci din literatura niponă explorează efectele bullying-ului. Heaven este un roman ai cărui protagonști sunt niște copii hărţuiţi de colegii lor. Pericolele prin care trec îi apropie. Între ei se înfiripă o prietenie ameninţată de teroarea din jur. Mieko Kawakami propune o abordare tandră, profundă și multistratificată asupra unei drame prin care trec foarte mulţi copii.
Cărţi despre frumuseţea lecturii
39. Strania bibliotecă de Haruki Murakami
Haruki Murakami a scris o carte pentru copii. Stranie bibliotecă este o poveste despre un puști curios. Acesta își pune întrebări despre evenimentele petrecute în ţări îndepărtate. Căutând răspunsurile, ajunge la bibliotecă. Una dintre încăperile vastei biblioteci ascunde un labirint.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
40. Citește periculos de Azar Nafisi
De numele scriitoarei Azar Nafisi este legată imaginea curajului într-o lume dominată de cenzură. Datorită acestui curaj a scris romanul Citind Lolita în Teheran. Dorinţa ei de a lupta pentru dreptul la exprimare este reflectată și în volumul Citește periculos. Vei citi niște scrisori imaginare adresate de autoare tatălui său. În aceste scrisori amintește de autorii care au inspirat-o, la rândul lor niște adepţi ai libertăţii. Este vorba despre scriitori precum Salman Rushdie, Margaret Atwood, Tim Morrison, David Grossman, Elias Khoury, Ray Bradbury, James Baldwin sau TaNehisi Coates.
Poţi comanda volumul de pe Cărturești, Elefant.ro
Te invit să citești și despre cartea Viaţa de apoi a poetului.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Varsta fragila – Pericolul mostenit
2 octombrie 2024Eu raman aici – Povestile unei comunitati pierdute
30 septembrie 2024O insula mai mica – Istoriile Italiei
29 septembrie 2024
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
I poteri forti – Neobisnuitul din cotidian
19 iunie 2023 -
Al cui caine sunt? – Un film cum probabil n-ai mai vazut
6 noiembrie 2022
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Cinemascop 2024
31 iulie 2024 -
Ninge la Iasnaia Poliana – Descoperirea unui povestitor ingenios
15 decembrie 2022