Cartile autorilor din RomaniaRecenzii carti bune

Femeia cu pantofi bej – Capcanele din lumea ravnita

425views

Femeia cu pantofi bej este un roman în care treci de la o răsturnare de situaţie la alta. Are personaje care trăiesc intens. Aflate mereu în căutarea senzaţiilor stridente, și care jonglează zi de zi cu pericolele, intrigile și excesele. Ai spune că nu au de ales dacă vor să supravieţuiască în lumea unde lipsa eticii deviază jurnalismul monden spre tocătorul de reputaţii în numele senzaţionalismului, apoi duce spre încrengăturile murdare de la nivel înalt. Un astfel de personaj trecut prin multe este și Lorena (personajul central). Urmărind-o, ai impresia că te afli într-o goană nebună spre aflarea adevărului despre o crimă într-un oraș al viciilor.

Satira cu vedete de carton

Romanul lui Tibi Popescu începe asemenea unei satire în tușe apăsate despre lumea falsă din culisele unei televiziuni ce inventează vedete de carton folosind tot felul de povești frivole, care să incite prin vulgaritatea dusă la graniţa cu pornografia. În această lume ajunge și Lorena. Spre deosebire de alte colege, ea are o plasă de salvare (cel puţin la început). Se poate apăra de avansurile șefului deoarece ea însăși provine dintr-o lume influentă. Locuiește într-o vilă de lux și este fiica unui fost candidat pentru o funcţie înaltă. Așadar, nu face parte din rândul tinerelor vulnerabile social.

Citind primele pagini, vei afirma că Lorena a primit totul pe tavă încă de când s-a născut, alegând postul de reporter din redacţia de mondenităţi doar pentru a încerca noi experienţe. Totuși, Lorena poate deveni peste noapte la fel de vulnerabilă, o victimă a vânătorilor de senzaţional. Moartea tatălui ei scoate la suprafaţă secrete murdare din trecutul acestuia.

Suspans incandescent

Femeia cu pantofi bej îmbină stilul unui roman de suspans cu al romanelor picante despre lumea mondenă lipsită de scrupule, unde sclipiciul opulenţei acoperă nevoia de confirmare socială oferită de căutarea plăcerilor ieșite din comun, prin care cei ce se consideră zeii privilegiaţi ai succesului își amintesc lor înșiși ca fac parte dintr-un cerc ales, unde totul le este permis doar lor, fără a fi trași la răspundere. Încercând să descopere cum trăiesc aceștia, Lorena se lasă atrasă într-un joc unde erotimsul dezinhibat ascunde planurile malefice ale unui păpușar din umbră, pus pe distrus reputaţii. În urma unei petreceri considerate scandaloase, viaţa i se schimbă. După această petrecere, Lorena devine un magnet pentru pericole. De fapt, i se dă de înţeles că fusese invitată nu datorită deschiderii spre dezinhibarea totală, ci datorită faimei de care se bucurase tatăl ei în lumea politică.

În primele 150 de de pagini, ai impresia că asiști la iniţierea și decăderea unei tinere în lumea murdară a căutătorilor de succes cu orice preţ. Nu lipsește nici un clișeu asociat acestei lumi. Însă odată cu evenimentul tragic din viaţa Lorenei, romanul ia forma unui thriller. Genul de thriller în care adrenalina se suprapune peste vânătoarea de plăceri.

Manipulatorul din umbră

Elementele suspansului curg în ritm alert. Sunt dirijate de personaje din umbră, astfel încât Lorena are impresia că există un manipulator invizibil, care se joacă diabolic și abil cu mintea ei. Iar acest manipulator are o mare legătură cu tatăl protagonistei, nevoit să fugă din ţara fără-i a-i spune familiei motivele.

Deși este un roman scris într-un stil accesibil, abordează multe subiecte serioase, acute chiar. Lorena se confruntă încă de la intrarea pe ușa televiziunii cu sexismul. Apoi apar aluziile intimidante la presupusa ei relaţie cu una dintre starletele devenite subiectul unui articol incandescent. Acestor probleme li se alătură obsesia pentru vizibilitate, vanitatea cu efecte devastatoare când apar frustrările ce ating aspiraţia unei persoane la un statut mai înalt (dar nemeritat) și obsesia pentru forţa de seducţie ca armă în jungla celor faimoși.

Pe măsură ce te vei apropia de final, vei avea tendinţa de a compara acest roman cu o cursă nebună printr-un oraș al distracţiilor extravagante. La un moment dat, orașul nocturn devine o mare capcană. Prădătorii hulpavi răsar unul după altul în viaţa Lorenei. Unii vor sa ajungă la tatăl ei prin ea. Alţii se simt pur și simplu atrași de Lorena, dar atracţia devine obsesie toxică.

Evenimentele și riscurile fac din viaţa Lorenei o cursă contracronomentru pentru aflarea adevărului. Dorinţa Lorenei de a descoperi ce s-a întâmplat de fapt cu tatăl ei face din roman un thriller suculent. Unul cu scene ce se succed precum un Ferrari narativ. De la goana prin oraș (de la o resedinţă luxoasă la alta) se trece brusc la priveliștile ce-ţi taie răsuflarea, oferite de celebra insulă Santorini. Iar toată această cursă nebună este din ce în ce mai imprevizibilă.

Te invit să citești și despre romanul Şapte virtuţi deșarte și o păcătoasă moarte.

Leave a Response

Adriana Gionea
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.