
Unele dintre cele mai bune filme nou lansate se pot vedea la Festivalul Filmului Francez 2025. Între 20 și 30 martie, la Cinema Elvire Popesco (din cadrul Institutului Francez) te așteaptă o selecţie ce include atât filmele debutanţilor, cât și noile realizări ale cineaștilor deja prezenţi la marile festivaluri internaţionale.
Tema de anul acesta este Ecouri (Echos). Filmele alese prezintă modul în care poveștile rezonează de-a lungul mai multor generaţii, influenţând transformările din prezent.
Festivalul va fi deschis de filmul Monsieur Aznavour dedicat unuia dintre cei mai iubiţi cântăreţi din lumea francofonă, Charles Aznavour. În rolul armeanului devenit un simbol al muzicii franceze de suflet apare unul dintre cei mai talentaţi actori ai momentului, datorită rolurilor din filmele psihologice – Tahar Rahim. Dacă nu apuci bilete, îţi dau o veste bună. Filmul va rula în cinematografele din România începând cu 21 martie, distribuit de Independenţa Film. Poţi vedea trailerul aici.
Filme despre adolescenţă și maturizare
Unul dintre cele mai emoţionante filme incluse în selecţie, prezentat și la Cannes, în 2024, este Diamant brut. Vei descoperi povestea unei adolescente care speră că faima îi va permite să ducă viaţa mult visată și o va face să uite de mediul precar din care provine. Filmul impresionează prin abordarea plină de empatie și prin interpretarea actriţei Malou Khebizi. Poţi vedea trailerul aici.
Din categoria filmelor despre adolescenţii care ajung să fie părinţi pentru fraţii mai mici este Vingt Dieux (Sfinte cașcaval!). Personajul central este un adolescent petrecăreţ care se trezește în rolul de părinte pentru sora lui în vârstă de 7 ani. Pentru a câștiga bani, el începe să caute o reţetă culinară menită să îi asigure succesul. Poţi vedea trailerul aici.
Modul în care tensiunile politice ajung să tulbure vieţile adolescenţilor stă la baza filmului Jouer avec le feu (Fiul tăcut). Vei descoperi încercarea unui tată de a înţelege de ce unul dintre fiii lui s-a radicalizat. Alături de actorul consacrat Vincent Lindon îi vei putea vedea, în rolurile principale, pe actorii Benjamin Voisin și Stefan Crepon. Trailer.
Tot despre legătura dintre societate și maturizare este vorba și în filmul Şi copiii copiilor lor (Leur enfants apres eux). Bazat pe romanul omonim tradus la Editura Art, filmul urmărește atracţia dintre doi adolescenţi pe fundalul decăderii unei localităţi ca urmare a închiderii unei fabrici. Viaţa adolescenţilor este pusă în pericol în urma unui furt. Poţi vedea trailerul aici.
Filme despre legăturile de familie
Dacă vrei o călătorie în Coreea de Sud, poţi alege filmul Hiver a Sokcho (Iarna la Sokcho). Vei ajunge într-o mică localitate balneară, unde o tânără de 23 de ani cunoaște un francez ce o face să se gândească la tatăl pe care nu l-a cunoscut. Poţi vedea trailerul aici.
Dragostea și rivalitatea se întâlnesc în povestea unui bărbat care își asumă responsabilitatea de tată pentru copilul partenerei sale, dar care se simte dat la o parte de încercările fostului ei iubit (și tatălui biologic al copilului) de a reintra în viaţa femeii părăsite în urma cu mulţi ani. Filmul Le roman de Jim pune întrebări despre așteptări și deziluzii, dar și despre atașament. Poţi vedea trailerul aici.
Relaţia dintre mamă și fiu este subiectul filmului Mon inseparable (Tot ce am mai de preţ). Personajul central feminin, Mona, are grijă de fiul său vulnerabil. Odată ajuns într-o instituţie care îl poate ajuta mult mai mult, fiul Monei se îndrăgostește de o altă pacientă. Când fiul său urmează să devină tată, Mona trebuie să se adapteze la noi provocări. Poţi vedea trailerul aici.
Cei trei fantastici (Les Trois Fantastiques) explolează relaţia dintre fraţi. Personajul central este un preadolescent care este foarte legat de prietenii săi. Alături de ei are parte de peripeţii cât e ziua de lungă, într-o vară ce pare nesfârșită. Viaţa lui este dată peste cap odată cu apariţia fratelui mai mare, eliberat din închisoare. Acest frate îl poate atrage în activităţile sale ilegale. Poţi vedea trailerul aici.
Legăturile dintr-o familie în care abuzurile au fost ascunse ani la rândul devin subiectul filmului Une famille (În familie). Filmul este regizat de scriitoarea Christine Angot. Aceasta își analizează traumele din adolescenţă când a fost abuzată chiar de tatăl ei. Camera de filmat surprinde încercările sale de a înţelege relaţiile complicate din familia sa, complicităţile și încercarea de a ignora ceea ce ar fi trebuit să ducă la strigăte de revoltă. Poţi vedea trailerul aici.
Relatiile dintre mamă și fiică pot fi complicate. O astfel de relaţie, ce pare mai degrabă una demnă de un thriller, este prezentată și în noul film al lui François Ozon. Filmul Când vine toamna (Quand vient l’automne) are ca subiect încercarea unei bunici de a-și despărţi nepotul de mamă. Ea crede că fiica ei poate reprezenta un pericol pentru copil. Poţi vedea trailerul aici.
Filme despre legăturile dintre culturi
De la Cannes vine filmul Povestea lui Souleymane, distins cu Premiul pentru Cel mai bun actor. Vei urmări încercările de supravieţuire ale unui refugiat angajat ca livrator. Doarme pe unde apucă, este expus pericolelor, dar nu dă înapoi în faţa muncii. Vrea să se integreze în noua ţară. Speră să poată avea casa lui, dar și dreptul de rezidenţă legală în Franţa. Poţi vedea trailerul aici.
Un alt film ce impresionează prin interpretare este și Ultimul evreu (Le dernier des juifs). Îmbinând umorul și drama, filmul spune povestea unui evreu dintr-un bloc de locuinţe sociale. În ciuda ostilităţii unor vecini, el continua să se apropie de cei din jur. Este deștept și în ciuda unui fizic fragil, ajunge expert în krav-maga. Când evreii încep să părăsească zona, el vrea să o liniștească pe mama lui care se teme de posibile violenţe împotriva lor. În paralel cu grija faţă de mama lui, tânărul descoperă dragostea și lumea celor din alte culturi. Poţi vedea trailerul aici.
Filme despre societatea noastră
Franţa este renumită și datorită interesului acordat de regizori problemelor sociale. Making off este despre eforturile unui personaj-regizor care vrea să facă un film despre încercarea unor muncitori de a-și salva fabrica. Însă planurile îi sunt date peste cap de retragerea unor finanţatori și de conflictele dintre muncitorii deveniţi actori. Poţi vedea trailerul aici.
Madame Hofmann este un film dedicat femeilor ce se pun în slujba celorlalţi. Sylvie Hofmann face parte din echipa medicală a unui important spital din Marsilia. Când nu are grija de pacienţi, are grijă de mama ei bolnavă. Totodată, încearcă să fie soţia perfectă și mama ireproșabilă. Când ajunge la vârsta pensionării, se întreabă dacă ea poate avea o viaţă în care să nu mai fie în rolul salvatorului. Dacă poate să își gasească un sens fără a pune pe primul loc nevoile celor din jur. Poţi vedea trailerul aici.
Rabia este un film despre femeile occidentale atrase de bărbaţii radicalizaţi. Rabia este o tânără care pleacă din Franţa pentru a i se alătura iubitului fanatic implicat în luptele din Orientul Mijlociu. Abia ajunsă aici se trezește din iluzia luptei pentru idealuri. Idelaurile menţionate de iubit se dovedesc a fi intenţii sângeroase. Poţi vedea trailerul aici.
Evenimentele complicate din Corsica anilor ’80 sunt analizate în filmul A son image (În obiectiv). Personajul principal este o fotografă care vrea să capteze viaţa corsicană, inclusiv convulsiile politice. Fotografiile sale surprind și ceea ce prietenii săi doresc să ascundă. Fotografa este prinsă între devotament și datoria de fotoreporter. Poţi vedea trailerul aici.
Filme stranii
Realitatea și halucinantul se îmbină în filmul Teddy. Îl vei putea vedea pe unul dintre cei mai iubiţi actori din noua generaţie – Anthony Bajon – în rolul unui tânăr de 19 ani care începe să se comporte bizar. În viaţa de zi cu zi lucrează la un salon de masaj. Noaptea se comportă ciudat. Duce o viaţă paralelă după ce ajunge să fie zgâriat de o creatură nemaîntâlnită. După acest episod, el începe să se schimbe. Prietena lui îi observă comportamentul din ce în ce mai ciudat. Poţi vedea trailerul aici.
Insolitul este explorat și în scurtmetrajele incluse în program. Detaliile despre scurtmetraje pot fi găsite și aici.
Revizitarea copilăriei
Copilăria unui cinefil este revizitată în filmul Spectateurs. Regizorul Arnaud Desplechin își amintește anii în care a descoperit arta cinematografică. Filmul său este un omagiu adus cinematografiei. Poţi vedea trailerul aici.
Selecţia include și filmul Bambi, care aduce în sala de cinema întreaga familie. Poţi vedea trailerul aici.
Omagiu adus regizorului Louis Malle
Selecţia include patru filme regizate de Louis Malle. Poţi (re)vedea Zazie în metrou (Zazie dans le metro), La revedere copii (Au revoir les enfants), Ascensor pentru esafod (Ascenseur pour l’echafaud) și Le Feu Follet (Focul fatidic).
Zazie dans le metro este despre calatoria pariziană a unei copile ce visează să meargă măcar o dată cu metroul (trailer). Tot copilăria este explorată în filmul Au revoir les enfants, dar într-un alt registru. Filmul amintește și de eforturile unor francezi de a salva evreii în timpul Ocupaţiei (trailer).
Cei dependenţi de suspansul unui thriller pot alege filmul Ascensor pentru eșafod. Crima și triunghiul amoros transformă scenariul într-un film bazat pe tensiunea imprevizibilă (trailer).
Imaginea unei generaţii marcate de schimbări sociale este văzută prin ochii unui bărbat care vrea să ia viaţa de la capăt. Iubirile sale și prieteniile sunt perturbate de apariţia dezgustului faţă de o societate în care dependenţele par să fie peste tot. Poţi vedea trailerul filmului Focul fatidic aici.
Biletele pot fi achiziţionate și online, de pe Eventbook.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Retrospectiva Binka Jeliazkova – 3 filme de neratat
14 martie 2025Povesti de iarna – In cautarea unui suflet intelegator
14 martie 2025Zece nopti cu vise – Japonia dintre mit si realitate
13 martie 2025
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Telon de boca – Ultimele ganduri
9 mai 2023 -
Par auriu ca porumbul, ochi cenusii – Un roman-avertisment
18 septembrie 2022 -
Aceeasi mare – Cartea pe care ai lua-o cu tine pe o insula pustie
24 octombrie 2021
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
-
10 motive care te pot face sa (re)citesti romanul “Ghepardul”
18 noiembrie 2021 -
17 de carti acaparante citite in vara lui 2024
6 septembrie 2024
Recenzii Aleatorii
-
Cel mai mic zoo din lume – Acrobatiile imaginatiei
7 aprilie 2023 -
Nostalgia – Napoli care stie sa astepte
26 octombrie 2023 -
Estambul otomano – Declaratia de iubire a unui clasic spaniol
18 aprilie 2023