Pecheurs d’eponges – Povestea insulei grecesti Kalymnos

0

Pecheurs d’eponges, traducerea în limba franceză a cărţii Pescuitorii de bureţi, a fost considerată o veritabilă revelaţie. O raritate în peisajul literar mediteranean. Au primit-o cu entuziasm antropologii, istoricii Mediteranei, cei ce iubesc Grecia. Yannis D. Yerakis te va face să pui inlsula Kalymnos (situată în apropiere de mult mai faimoasa insulă Kos) pe harta viitoarelor destinaţii. Nu doar dorinţa de a găsi insule grecești autentice, mai puţin invadate de turiști, te poartă în Kalymnos. Vei dori să ajungi în Kalymnos asemenea unui pelerin ce visează să ajungă în locul de unde vine un om trecut prin vremuri copleșitoare, dar care a supravieţuit păstrându-și umanitatea. Acest om a fost pescuitorul de bureţi Yannis D. Yerakis. A trăit istoria, mereu atent la micile istorii.

Pescuitorul și istoria

Yannis D. Yerakis s-a născut în ultimii ani ai secolului al XIX-lea, într-o comunitate săracă. A fost nevoit să-și întrerupă studiile pentru a-și risca viaţa pescuind bureţi la mare adâncime. Se scufunda într-o vreme în care nu existau echipamente de scafandru. Pescuitorul de bureţi plonja gol în adâncuri, fiind legat de o piatră grea pentru a ajunge mai repede în adâncuri. Pescuitorii aveau trupuri chinuite, mulţi suferind apoi de paralizii, având membrele deformate. Un preţ cumplit pentru un venit extrem de mic. Iar marea nu ezita să își ceară tributul în vieţi.

Când pescuitul a intrat în declin, Yannis D. Yerakis a fost trimis de familie să lucreze într-o fabrică din Sankt Petersburg, în primii ani din secolul XX. A prins Revoluţia de la 1917, fiind apoi alungat de bolșevici, alături de alţi greci din Kalymnos, ce formau comunităţi bine sudate în marile orașe ale (din Sankt Petersburg până la Odessa, Baku sau Vladivostok). Se reîntoarce în Grecia anilor ’20, dar nu rămâne în Kalymnos. Își întemeiază o familie într-o căsuţă modestă din cartierul atenian locuit de grecii alungaţi din Rusia. De aici și numele de Cartierul rușilor.

Faptul că nu avea multă școală nu l-a împiedicat pe Yannis D. Yerakis să-și formeze un stil clar. Înșirase ideile coerent în paginile scrise, având o perspectivă matură și pătrunzătoare nu numai asupra istoriei insulei natale, ci și asupra menirii sale de a salva micile istorii ale celor uitaţi. Scrie chiar și la începutul relatării sale că speră ca marii istorici să se poată inspira din ea, pentru a înţelege mai bine istoria Greciei.

Pecheurs d’eponges are valoarea unui documentar premiat la marile festivaluri, situat la întâlnirea unor domenii de studiu precum istoria, sociologia și antropologia. Dacă nu ar fi fost obligat să renunţe la școală, Yannis D. Yerakis ar fi devenit probabil o somitate în domeniul șţiintelor umaniste sau un fotoreporter multipremiat.

Insula celor uitaţi

Cartea este apreciată deoarece amintește de capacitatea oamenilor simpli de a conștientiza marile schimbări. Yannis D. Yerakis asistase la apusul unor lumi. Văzuse cum pescuitorii de bureţi au fost nevoiţi să caute alte forme de supravieţuire. Trecerea la bureţii obţinuţi în urma unor procese industriale a forţat toţi locuitorii insulei Kalymnos fie să caute noi surse de venit, fie să plece peste mări și ţări. De asemenea, pescuitorul Yannis D. Yerakis a văzut apusul Imperiului Otoman și al Rusiei ţariste. Născut sub Imperiul Otoman (Arhipelagul Dodecanez, din care face parte și Kalymnos, de află aproape de Bodrum), devine cetăţean italian în 1912, atunci când multe insule din arhipelag ajung sub controlul Italiei, devenind cetăţean al Greciei independente abia după Al Doilea Război Mondial.

Paginile din Pecheurs d’eponges pot fi considerate încercarea unui grec de a salva o lume. Yannis D. Yerakis a realizat că nimeni nu se interesase cu adevărat de istoria comunităţilor de pescari. Ei ar fi meritat să le fie dusă povestea mai departe. O poveste a exploatării, a sclaviei, a inechităţii. De aceea paginile scrise de Yannis D. Yerakis au fost apreciate de cercetătorii preocupaţi de istoria comunităţilor din jurul Mediteranei. Aceștia au fost impresionaţi de talentul fostului pescar de a surprinde atmosfera și de a capta acele detalii ce ar putea atrage interesul cercetătorilor. A descris insula asemenea unui fotograf. Căutase poveștile de parcă ar fi fost realizatorul unui documentar și privise tragediile cu empatia omului trecut prin multe. Datorită deciziei de nu lăsa pradă uitării poveștile unei insule abandonate în pauperitate (în timpul vieţii sale), Yannis D. Yerakis a învins o copilărie grea și o istorie nemiloasă.

Poţi comanda volumul de la librăria franceză Kyralina.

Leave a reply