Iubirea nu e un vers liber – Relatii interzise, intrigi si crime in Madridul anilor ‘30

0

Numele autoarei Susana Fortes este asociat cu povești palpitante, răsturnări de situaţie demne de un thriller și iubiri interzise, înfiripate între personaje având multe secrete. Cititorii din România au cunoscut-o datorită romanului Septembrie poate aștepta, impresionaţi fiind și de modul în care Susana Fortes împletește ficţiunea cu atmosfera unei epoci tulburi. În romanele autoarei sunt reflectate cu suspans detalii legate de anumite episoade ale istoriei europene recente. Cititorii vor găsi aceleași ingrediente irezistibile și în romanul Iubirea nu e un vers liber. Subiectul romanului include relaţii clandestine, intrigi și crime petrecute în Madridul anilor ’30. Descoperi astfel un Madrid prins în iureșul ce prevestea unul dintre cele mai sângeroase războaie civile.

O studentă americană la Madrid

În Madridul anului 1935, studenta Kate are o legatură secretă cu Alvaro Diaz-Ugarte, reputat profesor universitar și poet premiat. Kate este o tânără din America profundă. A copilărit într-un ţinut desprins parcă dintr-un western. Pasionată de lectură și visând să cutreiere lumea, învaţă meticulos limba spaniolă. Curiozitatea stârnită de Spania o face să aplice pentru o bursă ce îi permite să își continue studiile chiar la Madrid. Aici îl întâlnește pe faimosul profesor Alvaro, care devine fascinat de ea.

Pentru Alvaro, Kate era o femeie atipică. Îmbrăcată în haine ce amintesc de tinerele emancipate care înlocuiau rochiile pompoase cu ţinutele simple (considerate masculine) a la Coco Chanel, aceasta se mișca lejer, dezinvolt, chiar și într-o ţară necunoscută. Era directă ori de câte ori purta un dialog, indiferent de tema aleasă. Dansa frenetic pe muzică de jazz la petrecerile frecventate de avangardiștii Garica Lorca, Dali, Bunuel și jurnaliștii mondeni ai epocii.

În timpul unei astfel de petreceri, Alvaro se trezește stăpânit de o atracţie de necrontrolat. Inteligenţa lui Kate face din ea mai mult decât o straină dezinvoltă, considerată libertină. Kate era fructul exotic pentru care Alvaro ar fi fost gata să își înșele soţia din înalta societate madrilenă, al cărui tată bine înfipt în politică îi asigurase profesorului ascensiunea socială fără precedent pentru un intelectual bănuit a fi subversiv.

Secretele tânărului considerat sosia lui Clark Gable

La petrecerea care i-a permis lui Kate să se simtă în largul său în Madridul rămas încă o necunoscută pentru ea își face apariţia un tânăr șarmant. Acesta semăna cu marele actor la modă, Clark Gable. Tânărul era învăluit și într-o aură de mister. Pe când entuziasmata Kate dansa euforic pe ritmurile de jazz ce luau cu asalt și elita studenţilor madrileni, iar Alvaro simţea cum prezenţa ei dezmorţea atmosfera din conservatoarea Spanie, în camera unde se afla și crema intelectualităţii rebele și cosmopolite dau buzna cei din Brigada Criminalităţii. Zbirii de care se temea întregul Madrid îl înhaţă pe tânărul cu aer de star de hollywoodian. Cadavrul acestuia avea să fie găsit, zile mai tarziu, într-unul dintre canalele Madridului.

Anchetatorii susţin că nu sediul poliţiei a fost locul crimei. Varianta oficială îi apără pe anchetatorii ce l-au luat pe sus pentru a-l duce la secţie. Aceștia afirmă că i-ar fi dat drumul chiar în noaptea arestării, după ce le-a răspuns la câteva întrebări. Însă Kate vrea să știe adevărul despre moartea acelui tânăr semănând cu fermecătorul Clark Gable. Dispariţia lui inexplicabilă amintește de o altă dispariţie bruscă din trecutul lui Kate.

Anchete și iubiri interzise

Îndrăgostit și fascinat de Kate, studenta considearată o străină periculoasă de către autorităţile bănuitoare, Alvaro începe o investigaţie pe cont propriu. Are, la rândul său, niște secrete ce implică relaţii clandestine. Aceste secrete au fost zgândărite de moartea studentului cu șarm de actor. Încercând să afle adevărul, Kate și Alvaro pornesc într-un periplu ce îi poartă prin tot Madridul. Ajung în localurile opulente, la petrecerile strălucitoare, dar și la periferiile sordide. Le pun întrebări incomode unor femei din cercurile influente și ajung să înfrunte bărbaţi cu purtări de interlopi.

Deși nu le este ușor să pună cap la cap detaliile, au o certitudine. Una călăuzitoare. Asasinarea studentului are legătură cu secretele compromiţătoare ale unor oameni sus-puși. Derularea anchetei paralele pompează adrenalina în succesiunea evenimentelor. Ritmul se înteţește. Pulsul va crește nu numai datorită urmăririlor ca-n filme și pericolului din umbră. Uniţi de obsesia pentru tânărul ucis, Kate și Alvaro încep o relaţie incandescentă. Legătura lor ascunsă este sudată de pasiunea lui Kate pentru cultura spaniolă.

Farmecul străinei emancipate

În timp ce americana Kate descoperă Spania, cu vasta ei literatură și prezentu-i tumultuos, așa cum era el în anii ’30, Alvaro descoperă o tipologie de femeie în a cărei existenţă nici nu crezuse până atunci. Moderna Kate zguduie ceritudinile și trecutul ascuns al lui Alvaro. Îl obligă să iasă din limitele machismului bine menţinut în societatea iberică tradiţională.

Kate este considerată de Alvaro o femeie ce își asumă iniţiative riscante. Nu se teme să se aventureze în inima unei culturi de pe un alt continent. Așadar, este o femeie aflată la polul opus faţă de soţia lui Alvaro, de care îl lega mai debrabă conformismul deghziat în simţul datoriei.

Susana Fortes, un cameleon literar

Iubirea nu e un vers liber poate fi considerat un roman cameleonic, oferind așadar o lectură care te va lua prin surprindere. În prima jumătate pare un roman despre o legătură sentimentala interzisă. Derulezi în minte clasicul film despre americanca senină, modernă, aventuroasă, care scandalizează prin emanciparea ei o ţară meridională împovarată încă de valorile conservatoare. Însă odată cu apariţia șuvoiului de indicii terifiante despre crimă, atmosfera de film sentimental virează spre una de film noir.

Suspansul, unghiurile din care sunt descrise cartierele de la periferie, spre care duc anumite indicii, înserările care devin prevestiri lugubre în aceste colţuri de Madrid clandestin îţi dau impresia că vezi unthriller cu trimiteri la politica tulbure a Spaniei interbelice. Iubirea nu e un vers liber începe asemenea unui roman despre maturizarea feminină, continuând sub forma unui crime thriller pe care îl citești pe nerăsuflate.

Pe măsură ce te vei apropia de final, vei aprecia talentul de cameleon literar al Susanei Fortes. Astfel, vei întreba când îi va fi tradusă următoarea carte. Mai ales dacă îţi place genul de roman ce ar putea da un film de epocă, plin de personaje simpatice sau enigmatice, jocuri politice și viraje (ce-ţi dau fiori) spre locurile obscure ale unui oraș istoric, plin de secrete explorate suculent în paginile demne de un crime thriller.

Tabloul unei epoci pline de umbre

Povestindu-ţi despre ţara ei, Susana Fortes a scris mai mult decât un roman care să ispitească prin suspans, intrigi sumbre sau iubiri interzise. Trimiterile spre Madridul interbelic și trepidaţiile din societatea spaniolă de la începutul Războiului Civil amintesc de imaginile documentare ale unor fotografi precum Robert Capa, Gerda Taro sau Bresson (care s-au intersectat străbătând Spania clocotitoare-n lung și-n lat).

Poţi comanda online romanul de pe LibHumanitas.

Leave a reply