Relatos de la resistencia/Povesti de rezistenta

0

Unde mai poţi vedea filme bune în aprilie, dacă ești un admirator al culturii hispanice? Pe canalul de VIMEO al Institutului Cervantes din București. O selecţie de patru documentare captivante vor putea fi văzute gratuit, între 4 și 29 aprilie 2024. Fiecare film din programul Relatos de la resistencia va putea fi pus la dispoziţia ta într-un interval de 96 de ore, începând cu ora 11:00 (ora României) a fiecărei joi din luna aprilie.

Povești de viaţă năucitoare

Cele patru filme sunt prezentate în urma parteneriatului cu Festivalul DocsBarcelona. Documentarele au în centru niște personalităţi feminine care s-au remarcat prin curaj și prin modul în care au influenţat arta. Despre acestea, directorul artistic al DocsBarcelona, Anna Petrus, declară: Cele patru personaje din filmele pe care le prezentăm sunt, în cele din urmă, oameni care locuiesc într-un loc de rezistență, care își caută locul în lume în afara narațiunii normative și a convențiilor sociale. Sunt personaje care ne reprezintă, pentru că vin să ne explice ceea ce nu am putut sau nu am vrut să vedem în legătură cu o violență sistemică susținută în timp și la care participăm iremediabil. Fără îndoială, ceva din acești protagoniști locuiește în fiecare dintre noi.

Filmele din selecţia programului Relatos de la resistencia

La Chana este un film dedicat celei numite regina dansului Flamenco. Dansul a însemnat pentru aceasta și un refugiu din calea unei relaţii abuzive, dar și un triumf asupra unei mentalităţi machiste. Vei descoperi un portret în care forţa și vulnerabilitatea dansează împreună. Trailer.

Los Bilabao explorează lumea femeilor din jurul unui boxer care se reîntoarce acasă după ispășirea unei sentinţe de cinci ani. Lumea boxului și a cămătăriei se apropie în existenţa lui. Vrea să își ia revanșa faţă de soţia și fiica lui, dar nu poate sta departe de un mediu violent. Trailer.

Light Falls Vertical este întâlnirea unei regizoare, Efthymia Zymvragaki, cu propria memorie. Când a părăsit insula natală, Creta, aceasta sperase că violenţa paternă a rămas în urmă, însă odată ajunsă în Spania întâlnește un bărbat care vrea să își spună povestea. Bărbatul îi amintește de tatăl ei. Un actor o va ajuta să folosească arta cinematografică pentru a suporta durerea amintirilor mai ușor. Trailer.

Oh Dear Sara prezintă povestea femeii devenite prima taximetristă din Afganistan. Înfruntând prejudecăţi și pericole, excluderea și însingurarea, Sara își îndeplinește visul. Trailer.

Programul filmelor:

04.04- 08.04 | La Chana, regia: Lucija Stojevic (Spania, 2017, 82 minute)

11.04-15.04 | Los Bilbao, regia: Pedro Speroni (Argentina, 2022, 74 minute)

18.04-22.04 | Light Falls Vertical, regia: Efthymia Zymvragaki (Spania-Germania-Italia- Olanda, 2022, 85 minute)

25.04- 29.04 | Querida Sara, regia: Patricia Franquesa (Spania-Serbia-Norvegia, 2021, 60 minute)

Poţi vedea filmele aici.

Leave a reply