Passion simple – Amintirea unei relatii bulversante

0

Laureata Premiului Nobel pentru Literatură în 2022 Annie Ernaux reușește să redea complexitatea ascunsă în spatele unei atracţii acaparante, evitând incandescenţa simplistă și renunţănd la interpretări și analize complicate pentru a-l face, în schimb, pe cititor să-și deruleze propriile interpretări și propriile amintiri în timp ce îi citește paginile. Iar cartea Passion simple este reprezentativă pentru stilul unei autoare care te seduce dacă preferi jocul derutant de la graniţa literaturii și autodezvăluirea, cu mărturisirea de o francheţe uneori intimidantă pentru cei ce se tem de propriile emoţii bulversante.

Complexitatea ascunsă în minimalism

Când scrie, Annie Ernaux demonstrează că are un talent rar. Acela de a folosi minimalimsul pentru a lăsa să se ghicească de fapt complexitatea evenimentelor existenţiale derulate în cărţile sale. În timp ce mulţi scriitori mizează pe o proză sofisticată, Annie Ernaux mizează în schimb pe lumea sofisticată a cititorului ei, o lume pe care îl îndeamnă să o redescopere citindu-i romanele scrise în stilul unei confesiuni directe, în care îţi lasă impresia că nu a stat să caute forma atractivă (deși paginile sunt extrem de acroșante) pentru a-și ispitit cititorul. De aceea îţi va plăcea și Passion simple. Pare scrisă dintr-o suflare. Sub impulsul dorinţei de a descătușa sentimente ce ar fi putut devasta cursul unei existenţe. La fel cum este relatată și povestea unei atracţii devenite obsesie, apoi adicţie.

O experienţă asumată dezinhibat și năucitor

Revenită în atenţia cititorilor odată cu lansarea filmului omonim, Passion simple te ademenește prin subiect. Subiectul cărţii promite o lectură intensă. Pleacă de la povestea clandestină dintre o femeie nonconformistă din Paris și un bărbat șarmant din Est. Însurat, acesta este hotărât să-și ţină relaţia secretă până la finalul ei. Toţi cititorii proveniţi dintr-un spaţiu cultural unde este considerată firească imixtiunea colectivă în viaţa privată a unui cuplu sau a unor parteneri implicaţi într-un triunghi amoros vor fi uimiţi de sinceritatea care nu este dublată de autoblamare, de vinovăţie, a femeii intrate în rolul amantei care devine și naratoarea poveștii.

Passion simple este derularea unei experienţe personale. O experienţă asumată, descătușată peste ani sub forma amintirilor. Aceste amintiri nu seamănă cu fotografiile voalate. Readus în prezent, trecutul are aceleași culori intense. La fel de intens au fost descrise trăirile de atunci. Gândurile și impresiile. Dar mai ales reorganizarea vieţii, a minţii celei acaparate de o pasiune pe care a lăsat-o să-i conducă întreaga existenţă.

În Passion simple nu găsești doar o confesiune despre o atracţie, de o sinceritate rară. Descoperi mai degrabă o explorare năucitoare a modului în care viaţa interioară se îmbogăţește cu trăiri nebănuite, în timp ce relaţia cu exteriorul se diminuează, se îngustează. Femeia acaparată de pasiunea trăită în scurtele escapade ce au loc în orele amiezii, devenite orele amanţilor francezi, rupe multe legături cu exteriorul. De fapt, exteriorul nu o mai interesează decât în măsura în care devine ecoul a ceea ce trăiește. Nu mai frecventează decât străzile, cartierele, muzeele, reuniniunle artistice prin care să își valideze pasiunea. Care să nu-i deturneze atenţia de la relaţia secretă.

Dependenţa emoţională

Anumite cititoare trecute prin relaţii acaparante, devenite și toxice, vor considera Passion simple cronica unei dependenţe emoţionale și a unei încercări de eliberare. Protagonista ce își povestește relaţia dă semnele unei dependenţe. Drogul ei devine ceea ce trezește bărbatul străin în ea. De la atracţia pentru cel venit dintr-o altă cultură, unde sunt permise tot ceea ce în lumea ei e trecut sub precauţia ipocriziei, până la acceptarea pasivă a unei subjugări afective totale. Nu opune deloc rezistenţă în faţa unui asalt emoţional de care altele ar fi fugit. Iar când străinul începe să absenteze de la întâlnirile reduse la sexualitate, apare sevrajul. Este sevrajul dependentului ce și-a redus viaţa la ritualul de obţinere a dozei de plăcere.

Când analizează acest sevraj, Annie Ernaux nu fuge de ea însăși. Nu se dă în lături de la dezvăluirea unor acţiuni ce le-ar fi determinat pe unele femei să se rușineze de ceea ce au făcut sau au simţit. Descrie reacţiile absurde, considerate iraţionale, demne de o femeie primitivă, din alte secole. Mulţi își vor aminti de acţiunile dirijate de superstiţii ale eroinei din Tchaikovsky’s Wife. Vor deveni martorii unei căderi în abisurile unde s-au păstrat credinţele arhaice. De fapt, cartea incită și prin rătăcirea povestitoarei între ipostaza emancipatei ce-și asumă tot ce alte femei ar fi ascuns rușinate și ipostaza dependentei ce ar face orice pentru a-l readuce în viaţa ei pe cel devenit brusc indisponibil. Sau mai bine zis, pe cel care prin indisponibilitatea asumată încă de la inceputul relaţiei devine, fără să vrea, o sursă de suplicii asociate sevrajului și recăderii în dependenţă.

La început, multe cititoare preocupate de propria independenţă (mai ales afectivă) o vor judeca pe cea dornică de a-și povesti relaţia. Le va irita până la stupefacţie felul în care s-a lăsat dusă de torentul dorinţei. Li se va părea din altă epocă refuzul de a i se opune unui bărbat disponibil doar sexual. Mai ales că de la început aflăm ca este vorba despre o femeie inteligentă, emancipată. Din lumea intelectualilor. Dar tocmai când se pregăteau să lase cartea din mână, considerând-o cronica unei femei ce a trecut graniţa dintre dorinţă și nebunie, Annie Ernaux le va impresiona prin direcţia dată poveștii.

O carte despre cum se poate relata o experienţă personală

Passion simple nu este doar o carte despre o pasiune trăită incandescent, urmată de un sevraj. Este și o carte despre cum se scrie o carte inspirată din experienţa personală. Mai bine zis o reflecţie asupra stilului în care ar fi trebuit scrisă o carte având un astfel de subiect.

Amintind alte genuri literare hibride, Annie Ernaux ne dă de înţeles că le-a evitat. Nu a vrut să le preia regulile estetice în scrierea acestei cărţi. A vrut să lase pur și simplu memoria să curgă sec, dar extrem de expresiv și tulburător prin ceea ce trezește în cititor. La fel ca-ntr-un alt roman ce năucește – L’evenement – Annie Ernaux se interoghează cu privire la modul în care experienţele marcante se transformă în literatură. Așadar, chiar dacă nu empatizezi protagonista din Passion simple, vei aprecia ceea ce descoperi. Sub paginile despre o confesiune dezinvoltă se ascunde mesajul legat de literatură. Mai bine zis, de modul în care durerile sufletești stimulează dorinţa de a scrie.

Puteţi cumpăra Passion simple de la Librăria Kyralina.

Va invit să descoperiţi și articolul despre alte cărţi în limba franceză.

Leave a reply