Festivalul Filmului Japonez 2022

0

Dacă vrei să vezi filme nipone recente, poţi merge la Festivalul Filmului Japonez 2022. Evenimentul va avea loc pe 11 și 12 noiembrie 2022 la Cinema Muzeul Ţăranului. Intrarea este gratuită.

Ce povești vei descoperi la Festivalul Filmului Japonez 2022

Selecţia include patru filme care te invită să descoperi zonele pitorești ale Japoniei, devenite fundalul poveștilor emoţionante prezentate în filme. Vei putea călători și în ţinuturile nordice unde trăiesc urmașii populaţiei Ainu văzând filmul Ainu Mosir. Filmul prezintă povestea unui adolescent ce învaţă să-și continue viaţa după moartea tatălui său. Din povestea lui nu lipsesc elementele ce trimit spre miturile comunităţilor Ainu.

Un alt film inclus în selecţie – Photograph of Memories – abordează tot tema pierderii și a regenerării suflești. Personajul central este o tânără care devine o fotografă invitată la înmormântări. Ajunsă într-o zonă ce-i trezește amintiri, ea redescoperă prietenia și pofta de viaţă.

Relaţia dintre un pictor și grădina sa în stil tradiţional este explorată în filmul Mori, the Artist’s Habitat. Pictorul își găsește sursa de inspiraţie în vietăţile care îi populează grădina. Timp de mai multe decenii, viaţa lui curge în ritmul naturii.

Una dintre cele mai frumoase regiuni ale Japoniei, Okinawa, devine un personaj tăcut al filmului Born Bone Born. Filmul abordează relaţiile transgeneraţionale și importanţa ritualurilor. Aceste ritualuri ajută la reunirea familiilor și la închiderea unui ciclu. În film este vorba despre un ritual ce aduce împreună mai multe generaţii. Prin acesta care se încheie simbolic un doliu.

Programul festivalului:

Te invit să descoperi și articolul dedicat romanului Ce încredinţăm vântului.

Leave a reply