Perestroika la Paris – Marile prietenii pline de candoare

0

Citind Perestroika la Paris, îţi dai seama că nu nici nu mai contează dacă ai trecut de vârsta la care mai credeai că necuvântătoarele pot vorbi unele cu altele asemenea oamenilor. Sau că animăluţele pe care legile biologiei le împiedică să convieţuiască pot deveni cele mai bune prietene, până la urmă.

Fără a încerca să-și infantilizeze cititorul adult, Jane Smiley îi amintește că i-a mai rămas ceva din gândirea magică a copilului care a fost cândva. Ajuns adult, copilul de altădată mai caută din când în când povești care să le dea glas credibil și cu tâlc de fabulă unor necuvântătoare pe care le asociază cu atitudinea prietenoasă, cu blândeţea infinită, cu devotamentul, cu spritul hâtru, cu înţelepciunea ascunsă în replicile sarcastice sau pline de autoironie.

Mânza Perestroika vrea să cunoască lumea

Perestroika este porecla dată unei mânze devenite o tânără speranţă în lumea curselor de cai. Este apreciată și datorită unui pedigri de viitoare campioană. Dar într-o zi își dă seama că are aceeași dorinta cu a multor oameni: de a hoinări nestingherită prin Paris. Prin faimoasele parcuri și grădini, pe bulevardele spectaculoase, pe străzile pline de cafenele sau patiserii de renume.

Când stăpâna ei uită să închidă ușa grajdului, Perestroika vede șansa vieţii ei. Curiozitatea o împinge în lumea largă. Iar lumea largă înseamnă pentru ea Parisul marilor aventuri.

O prietenă salvatoare

Mânza Perestroika este prietenul necuvântător la care mulţi visează. Este plină de candoare și extrem de prietenoasă. Ea se poate împrieteni cu oricine. Așadar, nu îi este deloc greu să discute cu neîncrezătoarea căţelușă Frida, al cărei stăpân – un talentat muzician rămas fără acoperis deasupra capului – murise.

La rândul ei, Frida caută un prieten. Şi cum fiinţele inimoase atrag altele asemenea lor, Perestroika și Frida ajung să își formeze un cerc de prieteni care să le ajute să treacă peste una dintre cele mai grele ierni din Parisul efervescent și uneori plin de capcane. Le vin în ajutor un corb sfătos, ce are impresia că este înţeleptul înţelepţilor, cuplul de răţuște format din Sid și Nancy, cu al lor penaj elegant, dar și câţiva oameni cu suflet, angajaţi ai unor patiserii sau magazine cu alte bunătăţi la care salivează Frida, precum și grădinarul ce are grijă ca totul să fie impecabil pentru cei nimeriţi pe Champs de Mars.

Parisul devenit oaza de liniște

Cei ce iubesc Parisul, l-au vizitat de curând sau l-au cutreierat de sute de ori în filme sau în scenele derulate de imaginaţia stimulată de cărţi, îl vor vedea cu alţi ochi. Deși alege locurile iconice din Paris, mânza îţi oferă o nouă perspectivă. Orașul personajelor necuvântătoare este cel în care găsești spaţii personale chiar și în locurile invadate de turiști. Este un Paris al răgazului din orele în care numărul turiștilor scade în marile parcuri și grădini. Totodată, este un Paris al refugiului, unde personajele cărţii se strâng unele în altele pentru a-și alina singuratăţile. Fiecare a pierdut pe cineva drag.

Apariţia unor personaje din alte timpuri

Cât va rezista lumea pariziană unde personajele se simt în siguranţă, ascunsă prin locurile mai ferite din celebrele grădini publice, fără a fi descoperită de oamenii ostili? Nu apuci să-ţi pui această întrebare deoarece Jane Smiley introduce niște personaje stranii. Ele vin din lumea oamenilor, dar, în același timp, rămân departe ea. Mai bine zis de lumea oamenilor din prezent. Aceste personaje sunt urmașa unei familii celebre, avute, și strănepotul acesteia, Etienne.

Madame de Mornay locuiește chiar în inima Parisului. Într-o casă impunatoare, dar ameninţată de paragină. S-ar putea spune că n-a mai rămas aproape nimic din fastul de altădată. Mai are trei ani până să împlinească un veac de existenţă (una zguduită de pierderi). Ea a rămas unicul sprijin al strănepotului ei (Etienne), în vârstă de 9 ani. Părinţii lui Etienne au dispărut în urma unui accident. Erau ultimii ce ar fi putut duce istoria familiei mai departe, cu excepţia lui Etienne.

La un moment dat, curiozitatea mânzei Perestroika o duce în preajma lui Etienne. Iar acesta este un copil isteţ. Nu numai că învăţase rapid cum să fie sprijinul bunicii aproape oarbe. Etienne devenise un prieten de nădejde al mânzei și al amicilor ei. Ușor, ușor măreaţa casa a lui Etienne este din nou însufleţită. Singurătatea lui este alinată de Perestroika și de Frida. Aude și corbul Raoul despre casa încăpătoare. Dar are și casa lui Etienne vietăţile ei. Sunt la fel de prietenoase, doar că mai precaute: doi soricei, tată și fiu.

Fiul șoricel nu vrea să asculte sfaturile tatălui ce îi spune să rămână în casă. În micul lor palat labirintic din pereţi. El vrea să cutreiere Parisul, că doar așa își va găsi în sfârșit sufletul-pereche. Iar prietenoasa mânză îl poate lua și pe el în spinare, când merge teleleu prin centrul Parisului.

Orașul întâlnirilor de neuitat

Pe măsură ce dai paginile, descoperi că Parisul necuvântătoarelor este același cu al oamenilor. Locul magic al întâlnirilor favorizate de capriciile hazardului. Doar că întâmplarea devine certitudinea unei mari prietenii. Una de neuitat, care vindecă și deschide noi perspective.

Ai putea considera Pestroika la Paris o adaptare a romanului despre maturizare la universul poveștilor cu necuvântătoare. Doar că nu numai personajele din lumea animalelor evoluează. La rândul lor, oamenii aduși împreună de acestea încep să găsească răspunsurile căutate. Ori pur și simplu să observe la rândul lor alţi oameni a căror prezenţă să îi aline.

Până și cei ce au impresia că sunt prea mari pentru a mai da în mintea copiilor vor consiera această poveste încântătoare. Vor aprecia naturaleţea dialogurilor. Nimic nu pare tras de păr, artificial, în scriitura lui Jane Smiley. Vor curge duios, cât se poate de firesc, gândurile, hazul, curiozitatea prin care animaluţele se privesc, apoi se apropie unele de altele. Prin care evaluează vigilent diferenţele dintre ele.

Dialogurile urmează ritmul unui spirit ludic, fiind pline de spontaneitate ghidușă. Datorită unui ton hâtru sau a unei priviri pătrunzătoare, ce trece dincolo de pagini, aceste personaje ţi se lipesc de suflet precum un prieten venit din lumea animalelor, genul de prieten care ţi se ghemuiește lângă picioare când stai în pături moi, citind concentrat un roman acaparant.

La atașamentul tău faţă de personaje a contribuit și traducerea semnată de Irina Bojin. Te încântă pur și simplu talentul Irinei Bojin de a găsi exact acele cuvinte din limba română asociate cu oralitatea unei fabule. Cu pofta de a găsi din nou o poveste care să ne înfășoare în moliciunea securizantă a certitudinii că nu ne vom considera niciodată prea mari și prea serioși pentru astfel de cărţi.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas.

Te invit să descoperi și romanul Un ceai la capătul lumii.

Leave a reply