Las noches de Flores – O calatorie plina de suspans prin Buenos Aires

0

Ştii filmuleţele acelea prin care mulţi își astâmpărau foamea de călătorii sau măcar de cutreierat străzile propriului cartier în lunile în care nu aveam voie să ieșim din case? Acele filmuleţe postate de locuitorii unor orașe unde ne-am fi dorit să ne petrecem următoarea vacanţă în libertate? Unii filmau străzile din Napoli, Monopoli, Roma sau Paris, organizând tururi ghidate virtuale. Aveai impresia că te afli tu însuţi în inima acelor orașe istorice. Aceeași iluzie ţi-o creează și unul dintre cei mai buni scriitori sud-americani. Doar că de data aceasta vei cutreiera străzile unuia dintre cartierele emblematice din Buenos Aires. Las noches de Flores te trimite direct în inima orașului Buenos Aires. Iar aceast oraș emblematic pulsează atât în ritmul nostalgiei după liniștea de altădată, cât și în al unui thriller palpitant.

Roman multistratificat

Las noches de Flores pare să includă mai multe romane într-unul singur. Îţi oferă un portret al unui oraș în derivă, cu ai săi locuitori aproape învinși de crizele suprapuse peste istoria tumultuoasă a ţării lui Cesar Aira (Argentina). Mai este și un roman cu mesaj social dublat de trepidaţiile unuia având o intrigă detectivistă. Evenimentele imprevizibile, ce alimentează suspansul, devin precum străzile cartierului Flores, unde se petrece acţiunea: se intersectează, iar ceea se se petrece pe o stradă are urmări imprevizibile pe alta, mai îndepărtată. La fel și vieţile unor personaje sunt zguduite de cele ale unor locuitori aflaţi de cealaltă parte a cartierului sau a orașului.

Asemenea oricărui scriitor priceput în a capta ritmul unui oraș cum este Buenos Aires, Cesar Aira te introduce în atmosferă. Îţi dă niște detalii despre clasa din care fac parte personajele. Despre ce probleme le ameninţă cartierul și despre metamorfozele sociale. Iar toate aceste detalii sunt extern de importante pentru evouţia naraţiunii stratificate, astfel încât ajungi să afirmi că ai în faţă un roman pe care-l merită toţi cei aflaţi în căutarea unuia care începe într-un anumit stil, dar virează brusc spre o direcţie imposibil de anticipat, așa cum fac și puștii ce livrează pizza pe străzile cartierului, în timpul liber. Acestor puști li se alătura un cuplu atipic printre livratori. Este cuplul longeviv aflat la vâsta pensionării, dar care ajunge să accepte un job de livrator de noapte pentru a rezista crizei economice.

Istoria unui cartier

Faimosul cartier Flores din Buenos Aires era al clasei de mijloc. Al bunăstării fără ostentaţie, asociată cu stabilitatea și liniștea. Doar că până și adolescenţii de familie bună din Flores ajung să livreze pizza în timpul liber, pentru a-și ajuta părinţii amenintaţi de criza economică. Motocicletele lor încep să anime nopţile cartierului. Printre acești puști dependenţi de viteză se strecoară pensionarii Aldo și Rosita.

Protagoniștii romanului – Aldo și Rosita  – ar fi avut o senectute fără griji dacă n-ar fi venit criza. Dar nu se plâng. Se achită eficient de responsabilităţile unui livrator. Ajung chiar să își facă prieteni printre clienţii pizzeriei.

Aldo și Rosita sunt par să aibă un înger păzitor. Rămân teferi, chiar dacă lor li se alocă mereu acei clienţi bănuiţi că ar transforma o simplă adresă într-o capcană. Sunt cei ce în timpul crizei financiare deveneau prădători. Fie sechestrau livratorul pentru o răscumpărare (doar venea dintr-o faimilie neafectată de criză). Fie îi furau motocicleta. Însă lui Aldo și Rositei nu aveau ce să le fure. Ei preferau să rămână pietoni. De aceea primeau comenzile clienţilor având adrese apropiate. De crimă nici nu se punea problema. Nimeni nu avea un asemenea suflet hain încât să ucidă niște bătrânei. Nu la fel de norocos a fost și Jonathan, unul dintre puștii ce livrau pizza pe străzile din Flores. Acesta a fost găsit mort, în urma unei răpiri scăpate de sub control.

Uciderea lui Jonathan bulversează tot cartierul Flores. Ritmul vieţii nocturne, așa cum îl simţeau livratorii Aldo și Rosita se schimbă. Va curge după cel al indiciilor căutate pentru finalizarea anchetei. Modul în care viaţa cartierului Flores este tulburată ramifică povestea iniţială. Va intra în scenă un judecător având un comportament ireprosabil și un profesionalism pe măsură, dar al cărui punct slab devine accidentul fiului său.

Mai multe povești în aceeași poveste

Datorită calităţilor de povestitor atent la transformările urbane, la pulsul social al unui oraș istoric și totodată cameleonic precum o metropolă sud-americană, Cesar Aira deschide mai multe povești în aceeași poveste, pe măsură ce anchetarea crimei se complică. De asemenea, știe să lege foarte bine de povestea protagoniștilor, de schimbările din relaţia lor, această anchetă ce reflectă marile transformări ale orașului lovit crâncen de recesiune. Suspansul demn de un thriller este precum o plasă aruncată asupra tuturor. Toti ajung sa fie legaţi de viaţa adolescentului ucis, indiferent dacă l-au cunoscut sau nu.

Asemenea unui iscusit autor de thrillere ce include și analizarea societăţii (apropo, Cesar Aira ar fi putut deveni un sociolog extraordinar), scriitorul mai decupează din noaptea plină de pericole câte un personaj nelumesc. Acesta sperie. Pare venit de nicăieri. Este un marginal, de care protagoniștii nu se feresc. Unul dintre ei se întreabă dacă acesta ar putea duce spre pista ce ar ghida anchetatorii. De asemenea, ca-n orice anchetă, indiciile pot deveni înșelătoare.

Impresii despre un Buenos Aires ascuns

Datorită îmbinării mai multor genuri, uiţi că ai în faţă un roman de doar 140 de pagini. Las noches de Flores este consistent și datorită analizei cu tentă sociologică a dinamicii urbane. Mai ales în contextul unei crize, al instabilităţii ce adâncește pauperitatea. Nici nu contează despre care dintre crizele economice este vorba. Evenimentele din Las noches de Flores par extrem de actuale. Trec dincolo de Buenos Aires, prevestind schimbările ce vor afecta metropolele dacă pauperitatea se va acutiza.

Cuplul din roman ajunge la graniţa dintre propriul mediu. Un mediu al clasei de mijloc încă vulnerabilizată de interesele imobiliare obscure, dar si de pericolele ce pândesc niște zone acaparate de criminalitatea din rândul celor aruncaţi în hăul disperării.

Orașul personajelor a devenit o junglă. Aldo și Rosita merg pe sfoara din ce în ce mai subţiată a propriei siguranţe ori de câte ori sunt trimiși la o adresă unde ar putea locui niște delincvenţi. Însă au un noroc al lor, ce le permite încă să reflecteze când alţii se tem, fug. Statutul lor aparte – sunt consideraţi niște livratori atipici – trezește multă simpatie. Această simpatie îi ajută să se apropie de oamenii pe care altfel nu i-ar fi întâlnit.

Fiecare dintre clienţii pizzeriei pentru care lucrează Aldo și Rosita câteva ore pe noapte are propriul mister. Iar aceste mistere ce învăluie personajele secundare au potenţialul unui indiciu care să alimenteze și mai mult suspansul. De asemenea, fiecare persoaj secundar ajunge să reprezinte o parte a orașului Buenos Aires.

Parcurgând orașul alături de personaje și asistând la ramificaţiile nebănuite ale naraţiunii vei deveni din ce în ce mai entuziasmat în calitate de cititor dornic de a descoperi noi romane bine scrise. Pe măsură ce te vei apropia de final vei fi din ce în ce mai convins de apariţia acestui roman și în limba română, într-un viitor cât mai apropiat. Mai ales că reflectă legătura noastră cu spaţiul urban, cu propriul cartier sau cu propria vecinătate în perioade marcate de instabilităţi de tot felul.

Totodată, Las noches de Flores invită și la discuţii despre modul în care ne construim propriile naraţiuni referitoare la orașe. Unele naraţiuni sperie. Altele sunt un strigăt al orasului devenit prizonierul unor interese neclare.

Te invit să descoperi și cartea Agua quemada, scrisă de Carlos Fuentes.

Leave a reply