Smoke Sauna Sisterhood (Sauna secretelor) – Destainuiri care purifica

0

Vei tot auzi vorbindu-se despre filmul Smoke Sauna Sisterhood (Sauna secretelor) în context laudativ. Și pe bună dreptate. Filmul premiat la Sundance, prezentat în premieră, în România, în cadrul Bucharest International Dance Film Festival 2023, poate fi considerat unul dintre cele mai sensibile, intime și răscolitoare explorări cinematografice ale universului feminin.

Plasându-și filmul la confluența fertilă dintre arta fotografică a nudului, experimentul vizual curajos, documentarul demn de un festival dedicat drepturilor omului, feminism, confesiune transgeneraţională și terapie de grup prin artă, regizoarea Anna Hints conectează spațiul cinematografic la puntea dintre ancestralul universal și prezentul temelor acute. Creează astfel o legătură imersivă și totodată securiza(n)tă între spectatoare și personajele feminine din generații diferite. Ai pur și simplu impresia că te afli printre aburii saunei estone, ce deschid secretele precum se deschid cochiliile scoicilor înăbușite.

Spaţiul feminin

Într-o saună baltică amenajată în ceea ce pare a fi un hambar din lemn, undeva în mijlocul unei ierni picturale, mai multe femei își dau întâlnire destul de frecvent. Se masează cu duioșie una pe cealaltă. Își toarnă maternal una alteia apă și își exfoliază durerile odată cu tot ce are epiderma de prisos. Rezidurile pielii simbolizează nevoia deshuamării sufletului îngreunat de secrete, neînțelegeri, identități și relații ascunse, traume nemărturisite, legături materne îngreunate și nevoia de a salva următoarele generații de problemele moștenite de ele.

Trupurile aduse împreună într-o celebrare a feminității au mai fost imortalizate. Uneori omagiate ca formă de rezistență. De legătură cu nucleul fecund al lumii. Alteori la granița mai mult sau mai puțin clară ori stridentă cu voyeurismul exotic al fantasmarii lubrice asociat privirii occidentale asupra lumii arabe (obsesia hammamului în moda orientalistă din pictura secolului al XIX-lea). Regizoarea parcă ar vrea să le dea și o replică marilor pictori ce si-au imaginat erotic hammamul oriental. Femeile din film sunt în afara clișeelor și totuși umplu ecranul de frumusețe.

A expune fără a dezgoli

Îți trebuie mult fler pentru a expune corpuri fără haine fără a le dezgoli. Pentru a face din aparatul de filmat un aliat, nicidecum un ochi intruziv. Regizoarea Anna Hints posedă această calitate. Trupurile din filmul său formează compoziții discrete. Degajă mister în semîntunericul precum un pântec universal conţinător al saunei.  În același timp, corpurile se mișcă exuberant. Cu acea dezinvoltură pe care o au femeile ce au înfruntat multe. Ce au răzbit dincolo de traume. Acele femei care au devenit conștiente de forța lor. De locul lor indispensabil în rostul lumii. Femei asumate, care își privesc amintirile dureroase drept în față. În sauna improvizată în pustietatea hibernală demnă de o feerie se au una pe cealaltă.

În lumina difuză trupurile capătă o lucire aurie. Pe fundalul întunecat chipurile nu se văd. Camera le surprinde printre umbre. Pare să le protejeze. Sau poate vrea să lase pântecele brăzdate de cute să exprime ceea ce nu arată chipul. Acele pliuri și urme ale unei vieți adunate. Ale unor sarcini trecute. Sau poate ale unor dorințe și frici.

O altă privire asupra trupului feminin

Dacă ar fi locuit în Magreb, ar fi fost pictate de un urmaș al unui pictor orientalist. Sau poate s-ar fi opus sfidător oricărei intruziuni în hammamul secretelor, imitând sunetele războinice sau frenetice ale unor berbere curajoase. Ar fi umplut spațiul cu aburi de chiote sau râsete obraznice. Însă frigul de care fug printre aburii saunei este și cel din jurul secretelor înghețate. La fel cum și-au înghețat și ele amintirile. Pentru a merge mai departe. Pentru a trăi cu tot ce pare de netrăit.

Intrate în sauna restrânsă, rudimentară, cadânele se transformă în vikinge călite. Au propriile ritualuri de purificare. Propriile incantaţii ce străbat simbolic veacurile. Nu sunt introduse de dragul unui spectaculos ridicol. Seamănă mai degrabă cu un performance solidar. Cu o sacralizare prin acceptare. Și prin mărturisirea exfoliată de rușine a unor dureri. Când rostesc formulele de incantaţie ale femeilor din ținutul iernilor aspre, ele întăresc un legământ al supravieţuitoarei cu ea însăși. O reînnoire a promisiunii de supraviețuire.

Un film ce unește generaţii

Smoke Sauna Sisterhood este genul de film pe care femeile din aceeași familie vor dori să-l vadă împreună sau la care vrei să mergi cu prietena devenită confidentă, dar care te face să-i iei de mână și să-i aduci până-n sala de cinema și pe bărbații din jurul tău. Regizoarea Anna Hint a reușit să unească atemporalul cu temele actuale. Femeile din film abordează în atemporalitatea saunei niște subiecte grele. Vorbesc deschis despre tot ceea ce avem tendinţa să ângropăm în rușine. Aceeași rușine dată mai departe, peste generaţii. Ele vorbesc despre cum au ieșit din relaţii toxice. Despre ce simte o femeie în timpul unui abuz (te vor bântui unele dialoguri). Mai vorbesc despre tehnicile respingătoare folosite de machiști pentru a se face remarcaţi. Așadar, le dau glas femeilor ce nu și-au găsit încă un spaţiu securizant.

Poţi vedea trailerul aici.

Te invit să citești și despre filmul Mame paralele (Madres paralelas).

Madres paralelas – Solidaritate feminină pătimașă

Leave a reply